Oryginalna nazwa tego naleśnika to dutch baby. Serwuje się go od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, bitą śmietaną lub konfiturą. Naleśnik można też zapiekać na żeliwnej patelni.
Uwaga! Mleko oraz jajka do przygotowania ciasta należy wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- ulubione dodatki do podania
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, po czym wstawić 2 naczynia żaroodporne o średnicy ok. 20 cm, aby się nagrzały.
-
Mleko przelać do miski i połączyć z jajkami. Następnie dołożyć mąkę przesianą z solą oraz wsypać cukier. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek (ciasto powinno mieć lejącą konsystencję).
- Naczynia żaroodporne wyjąć z piekarnika, po czym ostrożnie posmarować je oliwą. Do każdego z nich wlać równą porcję ciasta i wstawić z powrotem do piecyka. Piec ok. 20 minut. Gotowe naleśniki podawać z ulubionymi dodatkami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie