Flan to tradycyjny hiszpański deser, który przypomina panna cottę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. W wersji oryginalnej przyrządza się go w mniejszych foremkach i bez ciasta. My jednak ciekawi byliśmy, jak będzie smakować na spodzie z ciasta francuskiego. Przeczucie mieliśmy, że to może być dobry pomysł. I musimy wam powiedzieć, że warto słuchać własnej intuicji i kubków smakowych! Oto flan po parysku, który sławę wam przyniesie.
Przygotowanie: 30 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 55 minut
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 l mleka pełnotłustego
- 3 jajka + 2 żółtka
- 120 g cukru trzcinowego
- 90 g mąki kukurydzianej
- 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
-
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 21 cm wyścielić pergaminem, a następnie dno oraz boki wyłożyć rozwałkowanym ciastem francuskim, delikatnie je dociskając.
-
Mleko przelać do rondelka, po czym wrzucić laskę wanilii lub wlać ekstrakt i zagotować. Odstawić na kilka minut, by mleko przestygło. Wyjąć laskę wanilii.
-
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Miksując, stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełożyć do garnka.
-
Do masy jajecznej bardzo powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Garnek wstawić na mały ogień i podgrzewać, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie mieć konsystencję budyniu.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Masę budyniową wylać do formy z ciastem francuskim, po czym wierzch wygładzić łyżką. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec ok. 50 minut (wierzch powinien się mocno zrumienić).
- Gotowy flan wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie