Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Pieczone jabłka

Męska kuchnia
|
17.12.2021

Zawsze smakują najlepiej po zimowym spacerze. Podczas pieczenia wypełniają dom słodkim aromatem. Robi się przytulnie i miło. Ale na tym przyjemność dopiero się zaczyna. Jabłka napakowane są też afrodyzjakami! Miód, orzechy, cynamon... i już miłość wisi w powietrzu!

Tagi: desery

Pieczone jabłka
Pieczone jabłka wypełnione afrodyzjakami - idealnie rozgrzewający deser na zimowe dni.

Pieczone jabłka rozgrzewają nie tylko nasze ciało i kubki smakowe, ale dzięki kombinacji kilku afrodyzjaków również rozpalą nasze zmysły. To miło, że matka natura dzieli się z nami swoimi dobrami i dba, by nam nie zabrakło miłości. Zima to najlepsza pora na pieczone jabłka! Będę też doskonałym deserem po świątecznym spacerze, a Boże Narodzenie już za pasem.

Robiąc zakupy, wybierzcie twarde i lekko kwaskowate jabłka. Do pieczenia świetnie nadają się odmiany 'Jonagold' lub 'Golden Delicious'. 5 minut przed wyciągnięciem owoców z piekarnika, wierzch można delikatnie skropić rumem albo bourbonem.

 

Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 20-25 minut

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże jabłka
  • 250 g musli
  • cynamon do smaku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 10 łyżek płynnego miodu
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki oleju
  • 4 laski cynamonu do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  1. Jabłka dokładnie opłukać, osuszyć i ostrym nożem odciąć wierzchy. Następnie z owoców usunąć gniazda nasienne i wydrążyć miąższ (przy skórce powinny zostać 2 cm miąższu).
     
  2. Żurawinę oraz orzechy drobno posiekać i połączyć z musli. Dodać połowę miodu i śmietanę. Składniki dobrze wymieszać i doprawić cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować jabłka.
     
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć w nim jabłka. Polać je pozostałym miodem. Owoce piec przez 20-25 minut do zrumienienia. Podawać udekorowane laskami cynamonu. Dodatkowo jabłka można polać syropem wiśniowym.


 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

Blog Ozonee
20 grudnia 2021 o 16:30
Odpowiedz

Mmmm, najpyszniejsze owoce, także na święta. Kiedyś nie mogłem przekonać się do pieczonych jabłek, ale w tym sezonie jem je bardzo często i są wspaniałe, takie rozgrzewające!

~Blog Ozonee

20.12.2021 16:30
1