Clafoutis (czyt. klafuti) to francuski deser, a jego przygotowanie jest naprawdę bajecznie proste. Warto go serwować na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i z gałką lodów, najlepiej waniliowych. Można go przygotować wcześniej i bezpośrednio przed podaniem wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. To idealny deser, by przywołać lato w środku zimy.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki na 4 porcje:
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 150 g śmietany 36%
- 150 ml mleka
- 200 g świeżych lub mrożonych owoców, np. wiśni
- masło do formy
- cukier puder do posypania
1. Jajka wbić do miski i dodać cukier. Składniki zmiksować na puszystą pianę.
2. Do masy w misce dolać mleko oraz śmietanę. Wymieszać.
3. Następnie przesiać mąkę i wsypać do składników. Całość jeszcze raz zmiksować (ciasto będzie lekko płynne).
4. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Tortownicę lub patelnię żaroodporną o średnicy ok. 20 cm posmarować masłem, po czym przelać przygotowane ciasto.
5. Na wierzchu ułożyć oczyszczone owoce (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Ciasto piec ok. 20 minut. Przed podaniem lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.
reklama
Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>
Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie