Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Jabłka z orzechami pod kruszonką

Męska kuchnia
|
04.02.2022

Deser tak prosty, że można go robić z zamkniętymi oczami. A jaka jest jego supermoc? Rozgrzewa! Gorące jabłka z dodatkiem... afrodyzjaków. Właśnie takie połączenia sprawiają, że zima jest życzliwsza, a wieczór przyjemniejszy.

Tagi: desery

Jabłka z orzechami pod kruszonką
Jabłkowe crumble z dodatkiem orzechów włoskich.

Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, najlepiej z prawdziwą wanilią. Natomiast jeśli macie ochotę na twist tylko dla dorosłych, do jabłek dodajcie 2 łyżki cydru lub żubrówki. Będzie pysznie!

 

Przygotowanie: 15 min

Pieczenie: 20 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę, masło i cukier trzcinowy rozgnieść w palcach na sypką kruszonkę (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC.
     
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w moździerzu.
     
  3. Owoce wymieszać z orzechami, cynamonem, kardamonem oraz miodem, po czym przełożyć do kokilek.
     
  4. Jabłka równomiernie posypać kruszonką, a następnie wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie