Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, najlepiej z prawdziwą wanilią. Natomiast jeśli macie ochotę na twist tylko dla dorosłych, do jabłek dodajcie 2 łyżki cydru lub żubrówki. Będzie pysznie!
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Sposób przyrządzenia:
-
Mąkę, masło i cukier trzcinowy rozgnieść w palcach na sypką kruszonkę (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC.
-
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w moździerzu.
-
Owoce wymieszać z orzechami, cynamonem, kardamonem oraz miodem, po czym przełożyć do kokilek.
- Jabłka równomiernie posypać kruszonką, a następnie wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie