Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Truskawkowy „bałagan”

Męska kuchnia
|
18.08.2021

Oryginalna nazwa to Eton mess, co oznacza bałagan z Eton. To tradycyjny brytyjski deser, który będzie wręcz idealny, by zakończyć kolację we dwoje. Ale to nie musi być wcale koniec wieczoru. Wręcz przeciwnie. Ten słodki akcent to może być dopiero początek...

Tagi: romantyczny wieczór , desery

Truskawkowy „bałagan”
Pyszny deser według angielskiej receptury - doskonały, by delektować się nim tylko we dwoje.

Przepis ten można modyfikować dowolnie – proporcje wcale nie są tu takie istotne. Zamiast truskawek świetnie sprawdzą się borówki amerykańskie, brzoskwinie, a nawet owoce w słodkim syropie. Zamiast octu balsamicznego do deseru dodaje się też sok z granatów.

 

Przygotowanie: 25 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 5 dużych bez
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka schłodzonej śmietany 36%
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przyrządzenia:

  1. Bezy pokruszyć na małe kawałki. Truskawki dokładnie opłukać, osuszyć, po czym usunąć szypułki. Następnie owoce pokroić na kawałki.
     
  2. Część truskawek odłożyć do dekoracji, a pozostałe zasypać cukrem. Dołożyć ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Owoce odstawić na chwilę, by puściły sok.
     
  3. Śmietanę ubić mikserem na gęstą masę (nie musi być sztywna), po czym wymieszać z pokruszonymi bezami (część odłożyć do dekoracji) i truskawkami z sokiem.
     
  4. Deser przełożyć do szklanek lub pucharków. Udekorować odłożonymi truskawkami i bezami.

 

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie