Filo to bardzo cienkie ciasto warstwowe zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa pochodzi od greckiego phyllo, co oznacza liść. Choć ciasto kojarzy się głównie z Grecją, to sam sposób jego przygotowania pochodzi z Turcji. Filo jest też bardzo popularne w kuchni bałkańskiej i Europy Środkowo-Wschodniej. Jego przygotowanie w domowych warunkach jest skomplikowane i pracochłonne, dlatego polecamy gotowe ciasto, które bez problemu można kupić w większych sklepach za 5-6 zł.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 12-15 minut
Składniki na 12 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta filo (300 g)
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- 300 g serka ricotta
- 300 g serka mascarpone
- 250 g borówek amerykańskich
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C. Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Ciasto filo wyjąć z opakowania, po czym każdy arkusz posmarować tłuszczem i ułożyć równo jeden na drugim. Całość pokroić na 12 równych kwadratów.
-
Wgłębienia w formie do muffinek również posmarować roztopionym masłem. Włożyć do nich wykrojone kwadraty z ciasta, formując koszyczki. Piec przez 12-15 minut na złoty kolor. Ostudzić.
-
Mascarpone zmiksować z ricottą oraz cukrem pudrem na gładką masę, po czym wypełnić nią koszyczki z ciasta. Na masie serowej ułożyć borówki. Wierzchy oprószyć cukrem pudrem.
Więcej przepisów na pyszne desery i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie