Oryginalnie przepis na marynatę zawierał sos sojowy. Niestety nie zauważyliśmy, gdy nam się skończył i przy robieniu szaszłyków spotkała nas niemiła niespodzianka. A w misce już prawie wszystkie składniki przygotowane... I co tu począć? Na szczęście pod ręką ciemny rum się znalazł i wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że lepszego zamiennika już nie znajdziemy. Ryzyko się opłaciło! Naprawdę kiedyś nie dowierzaliśmy, że to kręcenie się po kuchni jest tak przyjemne.
Przygotowanie: 35 min + oczekiwanie
Składniki na 4 porcje:
- 4 piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 5 szalotek
- 2-3 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka papryki chili w proszku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 50 ml ciemnego rumu
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka sezamu
- sól
Sposób przyrządzenia:
-
Szalotki posiekać i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, chili, kurkumę, ciemny rum i mleczko kokosowe. Składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą.
-
Mięso opłukać i osuszyć, po czym pokroić w paski o grubości ok. 1,5 cm i połączyć z przygotowaną marynatą. Wstawić na noc do lodówki.
- Paski mięsa nabić na drewniane patyczki i grillować po 5 minut z każdej strony na aluminiowej tacce. Pod koniec pieczenia szaszłyki posypać sezamem. Najlepiej smakują podane z ostrym sosem chili.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie