To doskonałe danie na zimowe dni, szczególnie po długich godzinach zabaw na śniegu. Dobrze rozgrzewa, a jeszcze lepiej smakuje. Żeby dopełnić nasze szczęście, polecamy je podawać z grzanym piwem (przepis znajdziecie tutaj). Dzięki takim kulinarnym przyjemnościom tak szybko za wiosną nie zatęsknimy.
Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 30 minut
Składniki na 6-8 sztuk:
- 1 kg ziemniaków
- 300-400 g kiełbasy krakowskiej lub wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
-
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i posolić. Gotować przez 5-7 minut. Odstawić do ostygnięcia.
-
Obgotowane ziemniaki pokroić w grube plastry. Kiełbasę lub boczek pociąć w talarki o podobnej grubości. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
-
Plastry ziemniaków i kiełbasy lub boczku nakłuwać na przemian na drewniane patyczki.
-
Szaszłyki posmarować oliwą z oliwek, po czym oprószyć majerankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Przygotowane szaszłyki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut. Podawać na gorąco.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie