Jeśli chciałbyś dodać tej chwili jeszcze więcej słodyczy, do gruszek zaserwuj wino deserowe SOLARIS. Z tego szczepu powstają bardzo aromatyczne i bogate wina słodkie. Mają owocowy i wyrazisty aromat gruszek, brzoskwiń, grapefruita i miodu oraz delikatną barwę, o słomkowym odcieniu. Będzie idealne!
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 15-25 min
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże, dojrzałe gruszki
- 120 g serka ricotta
- kilka obranych orzechów laskowych
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przyrządzenia:
- Gruszki umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół, po czym wykroić gniazda nasienne. Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ricottę rozgnieść widelcem i połączyć z 2 łyżkami miodu. Orzechy laskowe drobno posiekać.
- Do wydrążonych połówek owoców włożyć po kilka kawałków orzechów laskowych, po czym wypełnić je ricottą.
- Wierzchy gruszek oprószyć cynamonem i polać pozostałym miodem. Piec przez 15-25 minut, aż gruszki zmiękną.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie