Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Gruszki nadziewane ricottą

Męska kuchnia
|
03.06.2022

Czasami jedzenie wyraża więcej niż tysiąc słów. Jeśli więc chcesz, by wiedziała, jak bardzo ją kochasz i poza nią świata nie widzisz, wcale wierszy pisać nie musisz. Ta pieczona gruszka powie za ciebie wszystko.

Tagi: desery

Gruszki nadziewane ricottą
Pieczone gruszki z miodem i serem ricotta.

Jeśli chciałbyś dodać tej chwili jeszcze więcej słodyczy, do gruszek zaserwuj wino deserowe SOLARIS. Z tego szczepu powstają bardzo aromatyczne i bogate wina słodkie. Mają owocowy i wyrazisty aromat gruszek, brzoskwiń, grapefruita i miodu oraz delikatną barwę, o słomkowym odcieniu. Będzie idealne!

 

Przygotowanie: 30 min

Pieczenie: 15-25 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże, dojrzałe gruszki
  • 120 g serka ricotta
  • kilka obranych orzechów laskowych
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia:

  1. Gruszki umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół, po czym wykroić gniazda nasienne. Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ricottę rozgnieść widelcem i połączyć z 2 łyżkami miodu. Orzechy laskowe drobno posiekać.
  3. Do wydrążonych połówek owoców włożyć po kilka kawałków orzechów laskowych, po czym wypełnić je ricottą.
  4. Wierzchy gruszek oprószyć cynamonem i polać pozostałym miodem. Piec przez 15-25 minut, aż gruszki zmiękną.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie