Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Jak dobierać szkło do alkoholu?

Barek
|
04.04.2023

Dobrze dobrane szkło uwydatnia smak i aromat trunków, sprawiając, że degustacja staje się jeszcze przyjemniejsza i bogatsza. Szeroka oferta szkła dostępnego na rynku pozwala wybrać nie tylko odpowiednie kieliszki i szklanki do alkoholu, ale też sprawia, że prezentuje się on elegancko w każdych okolicznościach.

Tagi: degustacja

Jak dobierać szkło do alkoholu?
Dobrze dobrane szkło sprawia, że alkohol oddaje wszystkie swoje walory degustacyjne (fot. Krosno).

Spis treści:

 

 

Z biegiem lat zaczynamy cenić jakość. Sięgamy po coraz lepsze alkohole, by delektować się nimi i miło spędzić czas w ich towarzystwie. Doceniamy wszelkie walory smakowe, aromaty, kolor, a podając ulubione trunki w doskonale dopasowanym szkle, wydobędziemy z nich wszystko to, co najlepsze!

SZKLANKI DO PIWA

Kiedyś sprawa mogła wydawać się prostsza – jak piwo, to w kuflu. Solidna konstrukcja – grube szkło, by chłód trzymało i ucho, koniecznie duże ucho. Wyobrażacie sobie bez niego Oktoberfest? Pewnie, że nie, ale kufle zostawmy sobie lepiej na tego typu festiwale. Jeśli chcemy wydobyć z piwa wszystkie smaki i zapachy, powinniśmy nieco rozszerzyć nasz asortyment szkła. Sam kształt szklanek już ma duży wpływ na pianę - pozwala jej się rozwinąć i utrzymać, a ma to kolosalne znaczenie, ponieważ w pianie znajduje się bardzo dużo aromatu. Uchwyt lub nóżka z kolei chronią piwo przed ciepłem naszych rąk i pomagają utrzymać jego odpowiednią temperaturę, podobnie jak i grubość szkła.

  • Szklanka do piwa to klasyka. Prosta i wysoka szklanka, o walcowatym kształcie i lekko rozszerzająca się ku górze. Taka budowa sprzyja utrzymywaniu się piany. Cienkie szkło dobrze podkreśla barwę i klarowoność piwa. Idealnie nadaje się do piw lekkich: pilsów, lagerów oraz piw owocowych.
     


Szklanka do piwa (fot. krosno.com.pl)

  • Pokal to szklanka na nóżce. Wykonana jest często z cienkiego szkła, jest dość wąska i wysoka. Dobrze podkreśla barwę piwa, jego klarowność oraz stopień nasycenia dwutlenkiem węgla. Podaje się w niej lagery, pilznery i koźlaki.



Pokal (fot. krosno.com.pl)

  • Snifter, nazywany też jest szkłem degustacyjnym. Jest przeznaczony do piw o bogatym aromacie - zwężająca się ku górze szklanka pozwala na dłużej zatrzymać nuty zapachowe. Swoim kształtem przypomina nieco kieliszek do koniaku i brandy. Taką szklankę można bez obawy trzymać w dłoni, ogrzewając jej zawartość. Idealna jest do ciemnych i mocnych piw, takich jak stout.


Snifter (fot. krosno.com.pl)

  • Weizen to szkło przeznaczone do piw pszenicznych. Zwęża się ku dołowi i posiada wyraźne zagłębienie, które umożliwia komfortowe trzymanie szklanki. Kształt też wpływa na to, że piana, która jest bardzo istotna w piwie pszenicznym, utrzymuje się dłużej i jest obfita.
     

Weizen (fot. krosno.com.pl)

  • Szklanka do piwa rzemieślniczego charakteryzuje się ryflowaniem w dolnej części, co pozwala lepiej spienić piwo, i zwężeniem ku górze, które utrzymuje pianę, kumulując niezwykły aromat.


Szklanka do piwa rzemieślniczego (fot. krosno.com.pl)

  • TeKu to szkło przeznaczone dla bardziej wymagających koneserów. Przypomina nieco kieliszek do wina. Wykonany jest z cienkiego szkła i zazwyczaj ma mniejszą pojemność niż tradycyjny kufel lub pokal. Służy do degustacji naprawdę wybitnych piw, bogatych w smaki i aromaty. Ma za zadanie wydobyć z nich wszystko to, co najlepsze.

     


Szkło TeKu (fot. Gastrozona.pl)

 

KIELISZKI DO WÓDKI

Przyjmuje się, że kieliszki powinny mieć od 25 ml do 60 ml. Mają różne kształty – ciekawy design sprawia, że stają się również elegancką dekoracją stołu. Powinny być przezroczyste, by podkreślać kolor, szczególnie wódek smakowych.

  • Shoty (nazywane niekiedy stamperl) to kieliszki z grubym dnem, dzięki czemu alkohol się zbyt szybko nie nagrzewa. Podaje się w nich wódki czyste oraz wódki czyste z dodatkami (np. Wściekłe Psy).


Kieliszki typu shot (fot. krosno.com.pl)

  • Kieliszek na nóżce może mieć różne kształty. Świetnie się sprawdza podczas ważniejszych uroczystości. Serwuje się w nim wódki czyste i gatunkowe, np. tequilę, rakiję lub calvados. Te w kształcie tulipana będą dobre do degustacji wysokogatunkowych wódek.


Kieliszki na nóżce (fot. krosno.com.pl)

KIELISZKI DO INNYCH MOCNYCH ALKOHOLI
(grappy, okowity, absyntu i tequili)

  • Kieliszek do grappy i okowity ma wysoką nóżkę z kloszem zwężającym się ku górze – dzięki temu zatrzymuje na dłużej aromat. Służy do degustacji wódek wysokiej klasy lub wódek rzemieślniczych.


Kieliszek do okowity i grappy (fot. krosno.com.pl)

  • Kieliszek do absyntu –  jego serwowanie to pewnego rodzaju rytuał, więc tym bardziej kieliszek ma tutaj ogromne znaczenie. Wykonany jest z grubego szkła i swoim kształtem przypomina odwrócony stożek. Rozszerza się u górze, by można było przeprowadzić tzw. rytuał ognia, czyli podpalić kostkę cukru.


Kieliszek do absyntu (fot. Bellitudo.pl)

  • Kieliszek do tequili –  tę meksykańską wódkę serwuje się w standardowych kieliszkach do shotów. Powinny mieć pojemność ok. 50 ml. Bardzo efektownie wyglądają te z bardzo grubym dnem. Kieliszek powinien być też stosunkowo wąski, by można było umieścić na nim kawałek cytryny.


Kieliszek do tequili (fot. krosno.com.pl)

KIELISZKI DO NALEWEK I LIKIERÓW

Likiery i nalewki podajemy je w smukłych kieliszkach osadzonych na dłuższej nóżce, którą trzymamy, popijając trunek. Ich pojemność nie powinna być większa niż 60 ml. Kieliszek napełniamy alkoholem maksymalnie do 3/4 wysokości.


Kieliszki do nalewek i likierów (fot. krosno.com.pl)

KIELISZKI DO BRANDY, KONIAKU I WINIAKU

Te trunki pełnię swojego smaku i aromatu uwalniają po lekkim podgrzaniu, dlatego do ich serwowania używa się szerokich kieliszków na krótkiej nóżce, o rozszerzającej się ku dołowi czaszy. Ten kształt umożliwia objęcie czaszy kieliszka całą dłonią, która delikatnie ogrzewa alkohol.


Szkło do brandy, koniaku i winiaku (fot. krosno.com.pl)

KIELISZKI ORAZ SZKLANKI DO WHISKY I BOURBONA

Rock glass, tumbler, old fashioned, lowball. Jedna szklanka, cztery nazwy. Jest niska, o prostych bokach i grubym dnie – klasyczny wygląd sprawia, że trunek prezentuje się elegancko. Duża powierzchnia alkoholu ma kontakt z powietrzem i uwalnia w ten sposób sporo aromatów. Doskonała będzie szczególnie do podania whisky typu blended. Serwuje się w niej też whisky on the rocks (z lodem albo schłodzonymi w zamrażarce specjalnymi kamieniami) lub koktajli na jej bazie. Whisky single malt można podawać też w szklankach do brandy. 

 


Szklanka typu tumbler (fot. krosno.com.pl)

Koneserzy złotego trunku do degustacji mogą wybrać kieliszek typu Paisley, który posiada niewielką czaszę przypominającą kształtem tulipan oraz delikatną nóżkę. Jego zwężająca się ku górze czasza zbiera cały wyjątkowy aromat trunku. To uniwersalne szkło nada się do każdego rodzaju whisky, więc warto mieć je w swoim barku.

  
      Kieliszek typu Paisley (fot. krosno.com.pl)

Natomiast kieliszek Glencairn uważany jest za najlepsze szkło do degustacji whisky typu single malt. Tulipanowy kształt na krótkiej nóżce sprawia, że bardzo dobrze leży w dłoni. 

  
Kieliszek typu Glencairn (fot. Singlemalt.pl)

Miłośnicy single maltów powinni też rozważyć zakup kieliszka na nóżce. Glencairn Copita przeznaczony jest do lekkich whisky, o typowo owocowo-kwiatowych nutach. Odpowiednio dobrany kształt w pełni wydobywa wszystkie akcenty zapachowe i smakowe.


Kieliszek Glencairn Copita (fot. Singlemalt.pl)

Omówione kieliszki degustacyjne do whisky można czasem nabyć wraz ze szklaną pokrywką, która pozwala na dłużej zachować niezwykłe walory degustacyjne trunków.

 

SZKLANKI DO DRINKÓW I KOKTAJLI

Rodzaj szkła, który wybieramy ze względu na kształt i pojemność, pomaga między innymi wydobywać aromat i smak, ogrzewa lub chłodzi koktajl, wydobywając z niego najlepsze walory degustacyjne. Organizując domówkę, warto wiedzieć, po jakie szkło koktajlowe sięgnąć, by drinki zachowały maksimum smaku.

  • Highball to wysoka, prosta szklanka, czasami o urozmaiconym kształcie, która służy do podawania long drinków. To w niej znajdą się takie klasyki, jak Mohito lub Cuba Libre. Ma pojemność od 240 ml do 350 ml. Nazwa pochodzi od klasycznego koktajlu Highball, który składa się ze szkockiej whisky i wody gazowanej.


Szklanka highball (fot. krosno.com.pl)

  • Collins – te szklanki są wysokie i okrągłe, a ich pojemność wynosi od 350 ml do 410 ml. Są nieco węższe od tych typu highball, co sprawia, że są wygodniejsze w użyciu, gdy pijemy koktajl bez słomki. Ich nazwa pochodzi od kwaśnych drinków Collins na bazie ginu.

 


Szklanka typu Collins (fot. krosno.com.pl)

  • Coupe – to popularnie szkło nazywane jest czarką. Kieliszek ma szeroką, płytką czaszę o zaokrąglonych brzegach, osadzoną na smukłej i wysokiej nóżce. Podaje się w nich drinki straight-up, czyli koktajle wstrząsane lub mieszane w shakerze z lodem. Gdy już odpowiednio się schłodzą, są przelewane już bez lodu do kieliszków. Pierwotnie w coupe podawano szampana.


Kieliszek coupe (fot. krosno.com.pl)

  • Kieliszek do Margarity (coupette) ma dodatkową czaszę, która sprawia, że szkło wygląda efektownie, ale też zwiększa pojemność kieliszka. Dodatkowo jego brzegi pokrywa się solą, która wzmacnia smak napoju.
     


  Kieliszek do Margarity (fot. krosno.com.pl)

  • Kieliszek do Martini (jeden z rodzajów kieliszków coupe) wykonany jest z cienkiego szkła i kształtem przypomina odwrócony stożek. Podaje się w nim także popularny drink Cosmopolitan.


Kieliszek do Martini (fot. krosno.com.pl)

  • Hurricane to efektowna szklanka na niskiej nóżce do dużych koktajli owocowych, najczęściej tropikalnych na kruszonym lodzie. Jej charakterystyczny kształt zbliżony jest do tego, jaki miały lampy używane dawniej podczas huraganu – stąd też wzięła się jej nazwa. Jej pojemność może mieć nawet 600 ml. Podaje się w niej takie klasyki jak Sex on The Beach oraz Piña Colada.
     


Szklanka typu hurricane (fot. Bargreen.com)

  • Lowball to po prostu szklanka old-fashioned, w której podaje się whisky. Barmani używają jej także do tzw. short drinków (np. Caipirinha). Szklanki są niskie, mają grubą podstawę oraz proste lub rżnięte boki. Ich pojemność wynosi między 180 ml a 300 ml.


Szklanka lowball (fot. krosno.com.pl)

  • Słoiki Mason Jar największą popularnością cieszą się latem. Podaje się w nich orzeźwiające drinki z dużą ilością lodu, m.in. Mohito, lemoniady na bazie alkoholu, musy owocowe.


Słoik Mason Jar (fot. Wayfair.com)

  • Irlandzka szklanka wyglądem przypomina szklankę do caffe latte. Ma szeroką nóżkę i wykonana jest z grubego szkła z uszkiem. W niej serwuje się różnego rodzaju hot drinki, np. rum na gorąco lub grzane wino.

 

 Irlandzka szklanka (fot. Vega-direct.com)

 

KIELISZKI DO WINA

Dobrze dobrany kieliszek do wina do podstawa. Jeśli wybierzemy złe szkło, trunek nie odkryje przed nami wszystkich swoich zalet zapachowych oraz smakowych, tracąc jednocześnie wiele ze swoich walorów degustacyjnych.

Wino czerwone podaje się w pękatych, zwężających się ku górze kieliszkach w kształcie tulipana. Szeroka czasza pozwala winu oddychać i uwolnić cały swój aromat oraz smak. Głęboki kieliszek osadzony na długiej nóżce ułatwia mieszanie alkoholu. Powinien być też wykonany z przezroczystego i cienkiego szkła, by uwydatnić barwę wina. Te szersze w podstawie kieliszki przeznaczone są do degustowania potężnych win z wysoką zawartością tanin i o głębokim rubinowym kolorze, np. bordeaux, cabernet sauvignon lub syrah. 


Kieliszki do czerwonego wina (fot. krosno.com.pl)

Czasami czerwone wino podawane jest w kieliszkach o nazwie goblet, które mają głęboką czaszę (o pojemności 200-350 ml) osadzoną na krótszej nóżce. Na ogół jednak w gobletach serwuje się wodę (ewentualnie inne napoje bezalkoholowe, np. soki).

Wino białe serwuje się je w nieco mniejszych kieliszkach niż wino czerwone. Mają wąską i smukłą, delikatnie zwężającą się ku górze czaszę. Dzięki temu białe wino nie utlenia się zbyt szybko, a aromat koncentruje się na górnej części kieliszka. Trzeba jednak pamiętać, że białe wina dojrzewające w dębowych beczkach warto serwować w odrobinę szerszych kieliszkach niż te młode, o kwiatowym lub owocowym aromacie. Bardziej pękata czasza będzie odpowiednia natomiast dla cięższych win białych, jak na przykład chardonnay.


Kieliszki do białego wina (fot. krosno.com.pl)

Wino różowe serwuje się w kieliszku o węższej i krótszej czaszy. Dzięki zaokrąglonej formie wino uwalniania więcej bogatego aromatu. Ma też mniejszą pojemność niż kieliszki do wina czerwonego, aby łatwiej utrzymywały niską temperaturę trunku, co jest bardzo pożądane przy tym rodzaju wina.

 


Kieliszek do różowego wina (fot. Cristalica.pl)

Wino deserowe i wzmacniane – kieliszek przeznaczony do podawania tego typu win jest znacznie niższy, ma wąski, zwężający się ku górze kielich, dzięki czemu trunek nie traci szybko aromatu.

Kieliszek do wina deserowego i wzmacnianego (fot. Vinoble.dk)

Wino musujące i szampan podaje się je w kieliszkach typu flet (flute). Są wysokie, smukłe o prostych ściankach i małej pojemności. Taki kształt pozwala utrzymać niską temperaturę wina oraz sprawia, że dwutlenek węgla może swobodnie się ulatniać, a wino dłużej przyjemnie musować. Kieliszki typu flet wyparły przeznaczone niegdyś do szampana czarki (coupe).


Kieliszek typu flet (fot. krosno.com.pl)

Magdalena Kostecka

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie