Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Ciepło? Zimno? Optymalnie.

Barek

Barek Ciepło? Zimno? Optymalnie.

Jakie są właściwe temperatury podawania win? I dlaczego właściwie jest tyle szumu o kilka stopni w górę lub w dół?

Tagi: kolacja , wino , savior-vivre , temperatura

Barek Ciepło? Zimno? Optymalnie.

O tym, jak ważna jest temperatura podawania wina, można łatwo się przekonać, przeprowadzając w domu prosty eksperyment. Proponuję podać to samo, dowolne wino (np. czerwone wino o dużej zawartości alkoholu) w trzech odsłonach: schłodzone do ok 8-10°C, w temperaturze optymalnej dla takich win, czyli ok. 12-14°C, oraz w tzw. temperaturze pokojowej, czyli ogrzane do około 20°C.

Wino zbyt chłodne będzie mało aromatyczne, zbyt ciepłe odsłoni swój alkoholowy charakter i wyda się płaskie, podane w temperaturze optymalnej pokaże pełnię aromatów i smaku. Podobny eksperyment z użyciem wina białego pozwoli odkryć, że zbytnie ciepło (powyżej 10°C) odbiera im żywość i świeżość, a zbytni chłód (poniżej 7°C) pozbawia przyjemnego aromatu. Optymalna dla nich temperatura to 8-10°C.

Wina musujące pijemy zawsze mocno schłodzone do około 7-9°C. Bogate wina czerwone podajemy cieplejsze – ok. 15-17°C, nie więcej niż 18°C.

Wbrew powszechnym opiniom chłodzić należy zarówno wina białe, jak i czerwone, zwłaszcza w czasach, gdy pojęcie „temperatury pokojowej” w zasadzie nie istnieje, a temperatura większości domów to ok 20°C lub więcej. W przypadku wszystkich win warto pamiętać o prostej zasadzie: im wino młodsze, lżejsze, bardziej owocowe i mniej garbnikowe, tym chłodniejsze powinno być w momencie podania. Wino o odczuwalnym wysokim alkoholu można schłodzić nieco bardziej – niższa temperatura pozwoli zmniejszyć wrażenie alkoholowości wina.

Nie dysponujesz termometrem do wina? Żaden problem: zwykła lodówka potrzebuje około 2 godzin, by schłodzić wino z „temperatury pokojowej” (21°C) do 10°C. Chłodziarce zajmie to około 45 minut. Wiaderko z lodem załatwi sprawę w 20 minut.

I bez obaw – pół stopnia w dół czy w górę nie zepsuje wina, a w dobrym towarzystwie temperatura najczęściej i tak będzie za wysoka.. ;)

Ewa Rybak, redaktor portalu

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook