Wiadomo, że przy gotowaniu we dwoje nie może zabraknąć wina. Do tego dania polecamy białe wytrawne wino SOAVE (czyt. sławe). Powstaje na bazie trzech szczepów winogron: garganegi, trebbiano oraz chardonnay. Jest bardzo delikatne i wyważone, przez co nie dominuje nad smakiem jedzenia. Jest też bardzo lekkie i orzeźwiające, więc doskonale się sprawdza również jako aperitif przed posiłkiem.
Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu
- 250 g piersi kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 2-3 małe pomidory
- 1 cebula
- 200 g śmietany 30%
- 6 łyżek startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia + do formy
Sposób przyrządzenia:
-
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić. Warzywa umyć pod bieżącą wodą.
-
Mięso opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Bakłażan i pomidory pociąć w plasterki.
-
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, po czym dołożyć kawałki kurczaka i zrumienić. Następnie dodać paprykę i całość smażyć ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Składniki na patelni zalać śmietaną 30%. Podgrzewać ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać ryż i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, po czym wyłożyć ryż z mięsem.
- Na wierzchu ułożyć plasterki bakłażana i pomidorów. Całość posypać serem żółtym. Piec ok. 20 minut.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie