Jeśli chcemy dodać trochę koloru i nieco urozmaicić deser, na wierzch można wyłożyć odrobinę pulpy z mango lub marakui. Do kupienia w większych sklepach spożywczych – znajdziecie ją obok owoców w puszce.
Nasiona chia im dłużej namakają w mleku, tym bardziej pęcznieją, dlatego, jeśli macie czas, możecie je przygotować dzień przed podaniem i wstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie: 10 minut + oczekiwanie
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka (może być też roślinne)
- 2 łyżki płynnego miodu
- dowolne owoce do podania
Sposób przyrządzenia:
-
Mleko lekko podgrzać, po czym zalać nimi nasiona chia. Dodać miód, po czym całość energicznie wymieszać.
-
Masę wstawić do lodówki na 2 godziny, by nasiona chia spęczniały. Co jakiś czas całość zamieszać.
- Gdy masa będzie gęsta, przełożyć ją do dwóch szklanek. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, większe sztuki pokroić.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie