Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Festiwal Wódki i Zakąski 2020

Co, gdzie, kiedy?

25 i 26 stycznia 2020 r., Warszawa, Pałac Kultury i Nauki
To będzie już trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, która tym razem połączona zostanie z „Jedz Pij Warszawo” - największym w Polsce wydarzeniem poświęconym szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. Na ten weekend Warszawa stanie się centrum sztuki kulinarnej i gorzelniczej.

.

Festiwal Wódki i Zakąski 2020 - patronat

Tagi: alkohole , degustacja , degustacja wódki , wódka , festiwal wódki

Festiwal Wódki i Zakąski 2020
Festiwal Wódki i Zakąski 2020 w ramach Jedz Pij Warszawo

Tradycja polskiej gościnności

Pałac Kultury i Nauki wypełni się na te dwa dni stoiskami kulinarnymi i degustacyjnymi, restauracjami i barami, w których swoje najprzedniejsze wyroby prezentować będą polscy producenci. Odwiedzający będą mieli okazję skosztować specjałów popularnych warszawskich lokali gastronomicznych, a czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani z bliska zaprezentują swoje możliwości, przygotowując wyśmienite dania, przekąski, drinki i koktajle.

Festiwal Wódki i Zakąski - strega gastronomiczna
Festiwal będzie okazją do spróbowania dań serwowanych przez najlepszych warszawskich kucharzy.

Polska wódka – trunek ceniony na całym świecie

Tak, jak Francuzi szczycą się koniakiem czy szampanem, a Szkoci whisky, tak my, Polacy, mamy również powód do domy z doskonałego trunku, jakim jest wódka. Misją Festiwalu Wódki i Zakąski jest przybliżanie i popularyzowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju oraz budowanie prestiżu polskiej kuchni i wódki na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych.

W programie Festiwalu Wódki i Zakąski:

  • Degustacja wódek, nalewek i likierów od najlepszych polskich i międzynarodowych producentów,
  • Wódka i zakąska kontra Tapas i Aperitivo z Robertem Makłowiczem,
  • Robert Sowa w pojedynku na tatary,
  • Akademia koktajlowa z barmanami z World's 50 Best Discovery,
  • Flair Show mistrzów świata Tomka Małka i Marka Posłusznego.

Strefa wiedzy

Festiwal wypełniony będzie licznymi atrakcjami. Dla chcących rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostaną darmowe warsztaty, m.in. z komponowania koktajli, przygotowywania nalewek, fotografii kulinarnej czy ze sztuki otwierania i serwowania ostryg, a także liczne wykłady. Oto program wykładów i warsztatów (organizator zastrzega, że plan może jeszcze ulec zmianom):

  • JAK ZROBIĆ WYJĄTKOWĄ NALEWKĘ- warsztat
    Karol Majewski - wybitny polski producent nalewek, poprowadzi warsztaty, w trakcie których opowie o tajnikach produkcji, mających wpływ na smak i najwyższą jakość produktu.
    Sobota 13:30 -14:30 – Sala Goethego

  • O HISTORII WARSZAWSKICH FABRYK WÓDEK I LIKIERÓW
    Adam Łukawski – Muzeum Wódki i Bartosz Paluszkiewicz – historyk gastronomiczny
    Sobota 15:00 - 15:45 - Sala Goethego
  • CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE - KONKURS WIEDZY O WÓDCE
    Konkurs wiedzy o wódce z atrakcyjnymi nagrodami.
    Konkurs poprowadzi: Patryk Le Nart –Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów MSBiS i Marek Posłuszny – Mistrz Świata Barmanów „Flair”
    Sobota 16:15-17:00 - Sala Goethego
  • WÓDKA I ZAKĄSKA KONTRA TAPAS I APERITIVO
    O polskiej kulturze wódki i zakąski w porównaniu z hiszpańskim „tapas’ i włoskim „aperitivo”copowie Robert Makłowicz – ekspert kulinarny, dziennikarz, publicysta i podróżnik.
    Sobota 16:30 - 17:00 - Scena Kolumnowa
  • AKADEMIA KOKTAJLOWA - JAK ZROBIĆ KOKTAJL W DOMOWYCH WARUNKACH - warsztat
    Mistrz Świata Barmanów „Flair” Tomasz Małek oraz barmani z THE ROOTS Bar & More - pierwszego w historii baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery, przedstawią sposoby na przygotowanie znakomitych koktajli domowym sposobem, i z łatwo dostępnych składników.
    Niedziela 16:30-17:15 – Scena Kolumnowa
  • WÓDKA W KOKTAJLACH
    O tradycji tworzenia finezyjnych koktajli na bazie wódki, a także o jej znaczeniu w ponad 200-letniej historii sztuki barmańskiej mówić będą Arnold Skiba i Paweł Hyba - barmani z THE ROOTS Bar & More - pierwszego w historii baru z Polski, który znalazł się na prestiżowej liście World’s 50 Best Discovery.
    Niedziela 18:15-19:00 - Sala Goethego
  • FLAIR SHOW MISTRZÓW ŚWIATA
    Tomasz Małek i Marek Posłuszny - wielokrotni mistrzowie świata w spektakularnym „Flair Show”, z którym podróżują po całym świecie. Londyn, Paryż, Nowy Jork, Dubaj, Tokio, Szanghaj, Hong Kong i Sydney. Pora na Warszawę!

 Tomasz Małek - 6-krotny Mistrz Świata Barmanów
 Tomasz Małek - Mistrz Świata Barmanów

 

KONKURS

Zdobądź bilety
na Festiwal Wódki i Zakąski

Festiwal Wódki i Zakąski 2020

Co musisz zrobić, by zdobyć nagrodę?

1. Zapisz się do naszego newslettera tutaj: 

Po otrzymaniu maila potwierdź subskrypcję, to warunek wzięcia udziału w konkursie.

 

2. Napisz do nas i odpowiedz na pytanie:

Do jakich potraw Twoim zdaniem najlepiej smakuje dobrej jakości wódka?

Swoją odpowiedź wraz z adresem pocztowym do wysyłki ewentualnej nagrody wyślij mailem na adres: konkurs@facetpo40.pl

 

Pięciu autorów najciekawszych odpowiedzi na pytanie otrzyma dwuosobowe zaproszenia na Festiwal Wódki i Zakąski 2020.

 

Na odpowiedzi czekamy do poniedziałku, 20 stycznia!

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
?>