Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Barek

Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce.
Festiwal whisky – o czym każdy degustator powinien wiedzieć Festiwal whisky – o czym każdy degustator powinien wiedzieć Festiwal whisky – o czym każdy degustator powinien wiedzieć

Festiwal whisky to doskonała okazja, by posmakować rożnych rodzajów tego trunku, odkrywać nowe smaki i pogłębiać swoją wiedzę na temat wyjątkowego alkoholu, jakim jest whisky. Na festiwalach whisky panują jednak pewne zasady, które warto znać, by odnaleźć się w tym świecie i znakomicie się bawić.

Alfabet whisky Alfabet whisky Alfabet whisky

Oto lista niektórych trudnych określeń, z jakimi każdy amator whisky spotka się prędzej czy później, czy to podczas zakupu wybornego destylatu, czy też podczas kilku festiwali whisky, jakie są organizowane w ciągu roku.

Tsipouro, grecki mocny alkohol – degustacja Tsipouro, grecki mocny alkohol – degustacja

Trunek ten przygotowuje się poprzez destylację, w której surowcem są wytłoki z winogron (kawałki winogron, łodyg, nasion, które pozostały po tłoczeniu winogron (białych lub czerwonych) przeznaczonych na wino. Pasuje idealnie do wielu greckich potraw i przekąsek: sera, oliwek, owoców morza, wędlin i marynowanych warzyw.

Jak zrobić wino domowe? Jak zrobić wino domowe?

Najlepsze wino, jakie można zrobić w domu, uzyskuje się z ciemnych winogron. Będzie miało doskonałe walory smakowe i aromatyczne, a przy tym skupią się w nim wszystkie korzyści zdrowotne, jakie może zaoferować ten znany od starożytności trunek. Wino jednak możesz zrobić też z innych owoców. Oto sposoby na własny wyrób wina.

Old Pulteney 18-Year-Old - degustacja Old Pulteney 18-Year-Old - degustacja

Ta osiemnastoletnia szkocka przechodzi, podobnie jak piętnastoletnia wersja, dwuetapową maturację: najpierw dojrzewa w starannie wyselekcjonowanych beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie przez kilkanaście miesięcy w beczkach po sherry. Efekt? To już zupełnie inna liga :-)

Old Pulteney 15-Year-Old - degustacja. Old Pulteney 15-Year-Old - degustacja.

Ta piętnastoletnia szkocka przechodzi dwuetapową maturację:
najpierw dojrzewa w starannie wyselekcjonowanych beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie przez kilkanaście miesięcy w beczkach po sherry. Efekt? To kolejna whisky podkreślająca wyjątkowość destylarni Pulteney.

Old Pulteney Huddart - degustacja. Test. Opinie. Old Pulteney Huddart - degustacja. Test. Opinie.

Old Pulteney Huddart to nowa, dość wyjątkowa szkocka whisky, leżakowana w dwóch rodzajach beczek. Najpierw dojrzewa w beczkach po bourbonie, a następnie jej końcowa maturacja odbywa się w beczkach po whisky torfowej. O tym, że ten eksperyment się udał, może świadczyć między innymi zdobycie srebrnego medalu na World Whisky Awards.

Old Pulteney 12-year-old - Degustacja. Test. Opinie. Old Pulteney 12-year-old - Degustacja. Test. Opinie.

To jedna z tych szkockich, po którą każdy amator płynnego złota powinien sięgnąć przynajmniej raz w życiu. To whisky, którą określiłbym jako niepowtarzalną. Wielokrotnie nagradzana na festiwalach whisky, wysoko oceniana przez ekspertów wersja dwunastoletnia wchodzi w skład nowej gamy (i z nową etykietą) whisky tej destylarni, obok Old Pulteney Huddart, 15 YO i 18YO.

Talisker Port Ruighe 45,8 ABV - degustacja Talisker Port Ruighe 45,8 ABV - degustacja

To dość nietypowa whisky. Raczej nie dla początkujących. Z uwagi na nietypowy smak dla amatora whisky może być zbyt mocna i ciężka. Zbyt trudna.
Natomiast koneserzy i smakosze z całą pewnością powinni jej spróbować, zwłaszcza fani podstawowej wersji Taliskera 10 YO.

Trunek piratów powraca do łask Trunek piratów powraca do łask

Musi mieć odpowiednią liczbę procentów, musi też być produkowany z trzciny cukrowej, inaczej nie można go nazwać rumem. Ten coraz bardziej popularny alkohol coraz częściej gości na stołach i w koktajl barach, kusząc swoimi walorami smakowymi i bogatą historią.