Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Jak zrobić wino domowe

Barek

Najlepsze wino, jakie można zrobić w domu, uzyskuje się z ciemnych winogron. Będzie miało doskonałe walory smakowe i aromatyczne, a przy tym skupią się w nim wszystkie korzyści zdrowotne, jakie może zaoferować ten znany od starożytności trunek. Wino jednak możesz zrobić też z innych owoców. Oto sposoby na własny wyrób wina.

Tagi: wino , wino wytrawne , wino czerwone

domowy wyrób wina
Wyrób wina domowego może być ciekawym hobby

Wino jest nam znane od tysięcy lat. To jeden z pierwszych napojów alkoholowych, jakie wynalazł człowiek. Z początku cienkie i kwaśne, dziś nauczyliśmy się je doprowadzać do perfekcji smakowej. W zasadzie nie było to trudne, gdyż do jego produkcji zazwyczaj potrzeba tylko 4 rzeczy: winogron, cukru, wody i drożdży (chociaż bez tych ostatnich można się oczywiście obejść, o czym za chwilę).

Dlaczego warto pić wino?

Francuzi żyją dłużej od Polaków, być może właśnie dlatego, że do każdego obiadu wypijają po lampce wina. Nie jest to żadna czarna magia, od dawna wiadomo, iż zawarty w winie resweratol, czyli antyoksydant, aktywnie zwalcza powstające przy przemianie materii w wolne rodniki. Owe wolne rodniki mogą być źródłem rozmaitych chorób i dolegliwości, a umiarkowane picie tego właśnie trunku może nas przed nimi uchronić.

Wino - co jest w zasadzie wiedzą powszechną - nie tylko korzystnie działa na serce, ale bardzo dobrze wspomaga wszelkie diety i pomaga walczyć z otyłością. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego ustalili nawet, że istnieje pozytywna korelacja między piciem umiarkowanych ilości wina a odpornością na chorobę Alzheimera i długością życia.

Niezależnie od motywacji - smakowej czy zdrowotnej - warto nauczyć się przygotowywać wino domowego pomysłu. Będzie ci doskonale służyć. Nie tylko do picia, ale też jako dodatek podczas gotowania szlachetnych potraw z mięs, zup a nawet wykwintnych sosów. Pachnącego wina domowego nie zastąpi w tym przypadku żaden dodatek kupiony w sklepie.

Jak przygotować własne wysokogatunkowe wino czerwone bez drożdży?

Proces sporządzania domowego wina nie jest specjalnie trudny, choć jest w nim kilka etapów zajmujących w sumie wiele miesięcy. Bardzo ważna jest tu precyzja, gdyż nawet drobne odejście od podanej receptury spowoduje zmianę parametrów efektu końcowego (np. zmniejszenie ilości cukru będzie ograniczać końcową moc wina). Ważne też, by owoce, których używamy do domowej produkcji, były świeże i całe. W żadnym wypadku nie mogą być nadgniłe i zniszczone, gdyż wówczas zamiast wina możesz otrzymać ocet.

Do przygotowania najbardziej wartościowego, świetnego wina z ciemnych winogron będziesz potrzebował:

  • 10 kg ciemnych winogron
  • 5 litrów wody
  • 3,5 kg cukru
  • 2 gąsiory (inaczej "balony", czyli szklane naczynia w koszu. Większy, ok. 25 litrów i mniejszy 15 litrów)
  • rurkę fermentacyjną
  • szklane butelki z korkami
  • duże naczynie, w którym zmiażdżysz winogrona.

Krok pierwszy

Oddziel jagody od pnączy i umieść grona w naczyniu. Nie myj ich (to kluczowe), gdyż naturalny nalot, który się na nich znajduje, zapoczątkuje i ułatwi późniejszą fermentację. Grona wymagają zmiażdżenia i ubicia - można to zrobić albo za pomocą specjalnej prasy winiarskiej, albo po prostu dostępnymi w domu przyborami, np. tłuczkiem do ziemniaków. Nie sprawdzi się tu elektryczny robot kuchenny ani sokowirówka, gdyż jego końcówki lub ostrza za bardzo poszatkują cenną masę.

2 kilogramy cukru rozpuść w 1 litrze wody (uwaga, nie może to być woda mineralna, wystarczy przegotowana woda z kranu).

Krok drugi

Moszcz(miazgę) z owoców przełóż do gąsiora i dodaj najpierw 3 litry wody (przegotowana, nie mineralna), następnie dolej do całości wcześniej rozpuszczony w wodzie cukier. Wymieszaj zawartość butli tak, aby powstała z tego równomiernie rozłożona masa, a na koniec zamknij wypełnioną już butlę korkiem z rurką fermentacyjną (do rurki należy wlać trochę wody, tak by utworzyć "syfon"). Wszystkie składniki powinny w tym momencie tak wypełniać gąsior, by wolna przestrzeń nad nimi nie była większa niż 1/3 objętości naczynia.

Krok trzeci

Po upływie 3 dób przygotuj mieszankę: 1,5 kg cukru z 1 litrem letniej, przegotowanej wody (mieszaj, aż cukier się rozpuści). Zdejmij korek z gąsiora, dolej rozpuszczony w wodzie cukier a następnie wymieszaj butlę (najlepiej kolistym ruchem) i na koniec znów nałóż korek z rurką fermentacyjną (pamiętaj o wodzie do rurki).

Krok czwarty

Po kolejnych 7 dniach ponownie otwórz butlę i przelej jej zawartość (przez gazę lub drobne sitko) do innego, czystego naczynia. Umyj gąsior i wlej do niego wcześniej odcedzony płyn. Całość zatkaj korkiem z rurką i ustaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Krok piąty

Gdy minie 30 dni, wyjmij korek, przelej wino do mniejszego gąsiora (tym razem naczynie musi być wypełnione prawie do pełna) i ponownie zakorkuj korkiem z rurką fermentacyjną. Tak przygotowaną butlę odstaw do chłodniejszego pomieszczenia (optymalna temperatura to 18 stopni) na ok. 3 miesiące.

Krok szósty

Gdy wydzielający się z wina w trakcie fermentacji dwutlenek węgla przestanie wypychać wodę z rurki fermentacyjnej, będzie to oznaczać, iż proces ten został zakończony, a wino jest gotowe do przelania do butelek. Zazwyczaj następuje to po ok. 3 miesiącach od zlania do mniejszego gąsiora. Gdy tak się stanie, wino przelej do czystych, docelowych butelek z ciemnego szkła. Zakorkuj i ułóż w pozycji poziomej. Najlepiej, jeśli szyjki butelek będą skierowane lekko w dół, wówczas wino zetknie się z korkiem, zwilży go, na skutek czego butelka uzyska 100% szczelność.

Tak przygotowane wino nadaje się do picia po kolejnych kilku miesiącach leżakowania. Generalnie im dłużej, tym smaczniejsze będzie.

Możesz przygotować smaczne wino także z innych owoców, np. z jabłek

Dobre wino możesz zrobić także z innych owoców – choćby wspomnianych jabłek, które można kupić w zasadzie przez cały rok, a nawet przetworów owocowych czy… starych, zalegających w spiżarni domowych kompotów i dżemów.

Bardzo dobrym trunkiem będzie jednak właśnie wspomniane wino jabłkowe, przy czym od razu zaznaczę – nie są to gatunki szybko dojrzewające. W zasadzie ten typ alkoholu z owoców jest gotowy do picia najwcześniej po pół roku leżakowania, a najlepsze efekty uzyskuje się po około dwóch latach dojrzewania.

Do przygotowania klasycznego wina jabłkowego użyj następujących składników:

  • 10 kg jabłek (najlepsze będą gatunki kwaśne)
  • 3 litry wody
  • 1,5 kg cukru
  • drożdży winiarskich
  • pożywki (pożywkę do drożdży winiarskich oraz same drożdże można kupić gotowe w sklepie).

Przygotowanie

Kluczem będzie tu wybór odpowiednich jabłek: najlepsze są te kwaśne, soczyste, nie mogą być ani poobijane, ani zgniłe. Optymalne gatunki do wina to renety, antonówki i jonagoldy.

Matka drożdżowa

Zanim przygotujesz owoce, trzeba zrobić matkę drożdżową. Jest to dość czasochłonne (zajmuje nawet do 3 dni), dlatego najlepiej w ogóle od tego zacząć. Instrukcja przygotowania matki znajduje się na każdym opakowaniu drożdży i różni się nieco w zależności od ich gatunku. Zazwyczaj robi się ją tak, że do szklanki (naczynie koniecznie wysterylizowane) soku z jabłek kupionego w sklepie (pasteryzowanego, bez konserwantów) trzeba dodać łyżkę cukru i wymieszać, potem odrobinę pożywki i znów wymieszać, a na końcu drożdże winiarskie i także wymieszać.

Gdy już to zrobisz, przykryj szklankę gazą, obwiąż gumką recepturką i odłóż na 2-3 dni w ciemne i ciepłe miejsce (26-27 stopni). Jeśli zawartość zmętnieje, to znaczy, że drożdże pracują i mikstura jest gotowa do użycia.

Owoce

Najpierw trzeba je umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę, po drodze usuwając gniazda nasienne i pestki (które sprawiłyby, że gotowe wino miałoby gorzki posmak).

Sok z owoców w przypadku jabłek wycisnąć jest dość ciężko, dlatego musisz się posłużyć sokowirówką bądź wyciskarką do twardych owoców. Gotowy płyn przelej do gąsiora (wystarczy 15 litrowy).

Następnie rozpuść 0,75 kg cukru w ok. 1,5 litra przegotowanej wody (najlepsza proporcja to pół litra wody na każdy litr soku, który wcześniej otrzymałeś z jabłek). Tak uzyskany syrop wlej do gąsiora. Następnie wszystko, co znajdzie się w butli jak najlepiej wymieszaj.

Na koniec tego etapu dodaj resztę pożywki i przygotowaną wcześniej matkę drożdżową, jeszcze raz wszystko wymieszaj i zamknij otwór gąsiora wyjałowioną watą oraz owiń górę jego szyjki czystym kawałkiem płótna. Taki "przewiewny" korek umożliwi dostęp tlenu i intensywniejszą pracę drożdży.

Fermentacja

Tak przygotowany zaczyn odstaw na około tydzień. Po tym czasie otwórz butlę i dolej rozpuszczone w 1,5 litra wody 0,75 kg cukru. Całość ponownie zamknij na kolejne 45 dni.

Po ok 1,5 miesiąca, kiedy już fermentacja osłabnie, przelej zawartość gąsiora delikatnie (pozostawiając osad w starej butli) do drugiego balonu. Gdy to się stanie, zamknij go szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na kolejne 3 miesiące.

Po upływie 90 dni w zasadzie można już przelać wino do sterylnie czystych butelek, tak jak w przypadku wina z winogron, będą tu najlepsze te z ciemnego szkła. Na koniec korkowanie.

Tak przygotowane wino można próbować najwcześniej po kilku miesiącach, ale rozsądne minimum czekania to pół roku. Najlepsze efekty przychodzą jednak – jak już wspomniałem wcześniej - po minimum 2 latach leżakowania.

Legalność

Niektórzy z was mogą się zastanawiać, czy wyrób własnego alkoholu jest w ogóle legalny. Jest, pod warunkiem, że odbywa się na osobiste potrzeby. Możesz wyprodukować własne wino, ale nie wolno wprowadzać go do sprzedaży. Pozostaje mi zatem życzyć udanej i smacznej produkcji!

Sławomir Tokarzczyk

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook