Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Wina Beronia. Degustacja. Test. Opinie.

Barek
|
14.10.2022

Beronia to najbardziej popularna winnica hiszpańska. Słynie przede wszystkim z klasycznych czerwieni, ale i ich białe wina coraz częściej pojawiają się na naszych półkach sklepowych. Opisywane są jako przyjemne wina na co dzień i chwalone za wszechstronność w kuchni. Skoro świat pokochał Beronię, sprawdźmy, czy i my ją polubimy.

Tagi: wino , degustacja wina

Wina Beronia. Degustacja. Test. Opinie.
Degustowane wina z winnicy Beronia.

Mówi się, że wino to nektar bogów – nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Już od wielu lat buduje się wokół niego cała kultura. Uczymy się je wybierać, degustować i łączyć z jedzeniem. W skrócie, uczymy się czerpać z niego to, co najlepsze. A jak poznać, jakie wino jest dla nas stworzone? Droga jest tylko jedna. Trzeba go spróbować.

Wokół degustacji wina narosła jakaś aura tajemniczości, może nawet i mistycyzmu. Bywa postrzegana jako praktyka przeznaczona jedynie dla znawców. Są to jednak tylko pozory, bo sztuka degustacji już dawno opuściła mury wykwintnych winiarni. Dziś możemy degustować wino w pobliskich restauracjach, pubach, podczas festiwali alkoholi, a nawet w domu. A przecież w domu wszystko smakuje najlepiej.

Mimo że książek o winie wciąż przybywa, a Internet pełen jest wiedzy na jego temat, to najlepszym sposobem na poznanie wina jest zawsze doświadczenie. Można degustować tylko we dwoje, spędzając romantycznie wieczór, jak i zaprosić grono przyjaciół i wspólnie dobrze się bawić.

Jednak zanim zalegniemy na kanapie z kieliszkiem wina, warto wcześniej wybrać motyw przewodni degustacji. Na początek najlepiej wybrać wina z jednego szczepu, ale z różnych części świata – wtedy możemy na własne kubki smakowe przekonać się, jak klimat wpływa na profil wina.

Drugą opcją dla początkujących smakoszy jest sięgnięcie po wina z jednego regionu. Żeby było ciekawiej, można nawet ograniczyć się do konkretnego producenta. Takie porównywanie win, nazwijmy to spod jednej bandery, pokazuje nam na przykład, jak na smak wpływa długość dojrzewania, wybór beczek czy wybór szczepów (szczególnie w przypadku kupaży).

Wino Beronia
Degustacja wina Beronia Rioja Crianza (fot. Beronia).

Sama idea degustacji wina wydaje się nam na tyle interesująca, że redakcyjnie postanowiliśmy spróbować. Problemem jak zawsze było pytanie, od czego zacząć. Po krótkiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się przyjrzeć winom Beronia. Spełniają wszystkie kryteria – są łatwo dostępne, w przystępnej cenie i pochodzą z jednego z najbardziej słynnych regionów winiarskich.

Bodegas Beronia należy do grona najlepiej znanych hiszpańskich winnic na świecie. Została założona w 1973 roku przez grupę przyjaciół, których połączyła miłość do gastronomii i chęć stworzenia win, które idealnie uzupełniałyby ich kulinarne popisy. W zamyśle twórców w winnicy miały powstawać wina wyłącznie na użytek własny, jednak dziś jest to jedna z najbardziej znanych hiszpańskich marek wina.

Winnica Bodegas Beronia

Winnica Bodegas Beronia znajduje się w regionie Rioja (czyt. rioha) – najsłynniejszym i najważniejszym regionie winiarskim Hiszpanii, który w 1925 roku jako pierwszy w całym kraju otrzymał prawo oznaczania wina świadectwem pochodzenia. Wzdłuż rzeki Ebro rozciąga się ponad 60 000 hektarów winnic! Sam region dzieli się na trzy subregiony: Rioja Alta (Rioja Górna), Rioja Baja (Rioja Dolna) i Rioja Alavesa. Kalkuluje się, że rocznie na rynek światowy trafia około 340 milionów butelek wina DOC Rioja.

Winnica Beronia
Winiarnia Beronia w La Rioja (fot. Beronia).

Klimat regionu Rioja sprzyja produkcji wina. Po ciepłych hiszpańskich dniach przychodzą o wiele chłodniejsze noce. Dzięki temu winogrona dojrzewają powoli i równomiernie w czasie, nabierając złożoności, która jest niezbędna do produkcji jakościowych win.

Rioja jest też regionem, a zarazem apelacją o najostrzejszych w całej Hiszpanii (i ciągle zaostrzanych) wymogach jakościowych.

Z miłości do wina, tradycji i natury

Bodegas Beronia posiada dwie winnice. Jedna, dedykowana wyłącznie produkcji wina Verdejo znajduje się w Rueda. Natomiast flagowa winnica leży w sercu Rioja Alta i już jej zdjęcia robią duże wrażenie. Winiarnia wybudowana na terenie winnicy jest perełką architektoniczną na skalę światową. Budynek wtapia się w zbocze wzgórza, zachowując naturalne piękno krajobrazu.

To jedna z najbardziej zrównoważonych ekologicznie winnic w Europie. Wykorzystana technologia umożliwia wytwarzanie ciepła przez kocioł na biomasę, stosowanie deszczówki, wykorzystywanie grawitacji do transportu winogron, pasywną ochronę przed światłem słonecznym, naturalne oświetlenie wnętrz winiarni w połączeniu z oświetleniem LED sterowanym przez czujniki fotoelektryczne itp.

Winnica Beronia
Winnica w La Rioja łączy technologię i zrównoważone rolnictwo, by chronić środowisko (fot. Beronia).

Winnica w La Rioja jest pierwszą winnicą na świecie, która uzyskała certyfikat LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design), który oznacza wiodącą pozycję w zakresie efektywności energetycznej i zrównoważonego projektowania.

Po co to wszystko? Obie winnice w La Rioja i Rueda zostały tak zaprojektowane, by pozostawić jak najmniejszy ślad w środowisku. Beronia promuje zrównoważone rolnictwo na każdym etapie produkcji. Wszystko, począwszy od projektu i budowy winnicy, po geotermalną kontrolę temperatury i efektywne zarządzanie odpadami, ma na celu zachowanie równowagi w naturze. Dodatkowo taka polityka ma też być kompromisem między szanowaniem lokalnych tradycji a stosowaniem zaawansowanych, nowoczesnych praktyk w celu wytwarzania najlepszych win. Dobre wino bez szkody dla środowiska? To nam się podoba!

Wino i terroir

Na smak wina zdecydowanie wpływa gleba, na której przez lata dojrzewa winorośl. Winnice Beronia wznoszą się na glebach bogatych w wapień, które pozostają chłodne i zatrzymują wodę w ciepłym hiszpańskim słońcu. Jest to niezwykle ważnym czynnikiem w przypadku produkcji win przeznaczonych do starzenia.

Winnica Beronia
Widok na winnicę La Rioja (fot. Beronia).

Glinka czerwona, bogata w żelazo, jest zaś idealna do uprawy winogron, z których mają powstać wina o charakternej taninie – nie może jej zabraknąć w najlepszych czerwieniach z regionu Rioja. Z kolei bogate w żwir i wapień gleby aluwialne pomagają wytwarzać lżejsze wina o owocowym profilu.

Mieszane beczki

Beronia zasłynęła z pionierskiego wykorzystania mieszanych beczek dębowych. Producent zdecydował się połączyć klepki z dębu amerykańskiego z klepkami z dębu francuskiego. Ponoć, gdy bednarz usłyszał o tym pomyśle, stwierdził, delikatnie mówiąc, że wszyscy zwariowali :-) Jednak ten „ożenek” się opłacił, bo dzięki temu czerwone wina Beronia mają swój charakterystyczny styl.

Beczki z dębu amerykańskiego są bardzo popularne w regionie Rioja. Drewno jest twarde, prawie nieprzepuszczalne – wzbogaca wino nutą wanilii i przypraw korzennych. Dąb francuski jest bardziej porowaty, daje więc subtelniejsze smaki – tostowe i orzechowe akcenty. Wpływa też na taninę, która pod jego wpływem staje się bardziej miękka, aksamitna.

Co wyczytamy z etykiety win Beronia?

Na etykiecie znajduje się bardzo duże charakterystyczne logo najczęściej na białym tle. Łatwo je znaleźć wśród innych win. Logo też umieszczono na korku. W przypadku wina Beronia Crianza charakterystyczna literka B ozdabia już górę korka.

Wina Beronia
Korek z logo winnicy Beronia.

Poniżej na etykiecie umieszczono cytat, który ma przypomnieć o początkach winnicy i jej głównej misji.

„Nacido entre amigos para ser disfrutado por amigos”

Urodzony wśród przyjaciół, aby cieszyć się przyjaciółmi

Naszą uwagę powinna zwrócić informacja umieszczona na dole etykiety – Denominación de Origen Calificada (w skrócie DOCa). Jest to tzw. Świadectwo Pochodzenia Kwalifikowanego, które nadaje się winom tylko z najlepszych apelacji. Aby dostać takie oznaczenie, winnica musi spełniać szereg wytycznych, co wiąże się ze stałymi, bardzo rygorystycznymi kontrolami na wszystkich etapach produkcji oraz niezwykle dokładnym określeniem kartograficznym terenów uprawy winogron.

Wina Beronia
Etykieta wina Beronia Rioja Viura.

Dodatkowo, przez 10 lat winnica musi spełniać wytyczne statusu DOC – czyli nieprzerwanie przez dekadę produkować wino, które spełnia wszystkie normy obowiązujące w tym regionie i apelacji.

Degustacja wina Beronia

95% win Beronia to wina czerwone. Są stworzone z myślą o dojrzewaniu w beczkach i butelkach. Wina leżakują pod ziemią, gdzie wentylacja, temperatura i wilgotność są stale kontrolowane. Używane beczki mają zazwyczaj mniej niż cztery lata – są więc wystarczająco młode, by pomóc rozwinąć w winie drugorzędne smaki i aromaty. Natomiast czas spędzony w butelce przed wypuszczeniem na rynek pozwala winu na odpoczynek i nabranie ostatecznej struktury.

Wina Beronia są uznawane za wszechstronne. To klasyczni przedstawiciele swoich gatunków – dobre na wieczór w środku tygodnia lub do kolacji. Pasują do wielu potraw. Do naszej degustacji wybraliśmy dwie butelki z klasyczną czerwienią oraz dwa delikatne, rześkie białe wina. Idealne proporcje!


Degustowane wina Beronia.

Kolejność ich prezentowania nie jest przypadkowa. Zaczęliśmy od najdelikatniejszych, kończąc na winie o najsolidniejszej budowie. Nie polecamy zmian w zestawieniu, gdyż zaczynając od mocniejszej czerwieni, nie będziecie w stanie wyczuć subtelnych niuansów bieli.

Beronia Rioja Viura

To białe wytrawne wino produkowane w 100% ze szczepu viura. Jest młode i lekkie. W aromacie wyczuwalne cytrusy z domieszką owoców egzotycznych. W smaku świeże, owocowe, dobrze zrównoważone rześką wytrawną kwasowością. Wino ma bardzo przyjemny finisz.

Beronia Viura butelkowana jest z mocą 12,5%. Najlepiej serwować je w temperaturze. 6-8ºC. Świetnie pasuje do sałatek na bazie sosu winegret, białych ryb i owców morza, a także delikatnego mięsa drobiowego. Można użyć go do przygotowania krewetek duszonych w winie.

Nota degustacyjna:

  • kolor: jasnożółty z zielonymi refleksami;
  • aromat: bardzo owocowy z przewagą cytrusów i ananasa, wyczuwalna słodka gruszka i nuta kopru włoskiego;
  • smak: owoce egzotyczne (mango, ananas), brzoskwinie, cytrusy;
  • finisz: długi i świeży.
 

Wino dostępne m.in. w sieci Auchan, Selgros, Makro, LIDL, E.Leclerc

Cena: ok. 38 zł

Beronia Verdejo Rueda

Białe wino wytrawne produkowane z jednej odmiany winogron verdejo, ale z dwóch zbiorów dla uzyskania lepszej harmonii. Wcześniejszy zbiór daje winu świeże, ziołowe nuty, podczas gdy drugi, nieco późniejszy zbiór wzbogaca wino dojrzałymi nutami owoców egzotycznych. To bardzo świeże wino z letnim charakterem.

Wino butelkowane z mocą 13,3%. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-12ºC. Pasuje do ryb, delikatnych serów, białego mięsa i risotto z grzybami. Świetnie będzie się łączyć z szaszłykami drobiowymi.

wino BeroniaNota degustacyjna:

  • kolor: bladożółty z zielonym odcieniem;
  • aromat: intensywny, z nutami cytrusowymi i ziołowymi;
  • smak: słodka brzoskwinia z melonem, cytrusy, nuta kopru włoskiego;
  • finisz: świeży, cytrusowy.
 

Wino dostępne m.in. w sieci Makro, Selgros, E.Leclerc, LIDL.

Cena: ok. 45 zł

Beronia Crianza Rioja

To najbardziej popularne i znane wino z winnicy Bodegas Beronia. Jest wszechstronne i pasuje prawie do każdego dania. Jest świeże i „chrupkie”. To tradycyjna mieszanka odmian tempranillo, garnacha i mazuelo, która dojrzewa w dębowych beczkach przez rok. Później leżakuje jeszcze przez 3 miesiące w butelce.

Ma głęboki wiśniowy kolor i charakteryzuje się aromatem wiśni oraz owoców leśnych. W smaku też nie brakuje mu tej owocowości – na pierwszym planie można wyczuć wiśnie, które przełamuje delikatna pikantność przypraw korzennych.

Beronia Crianza to dobrze zrównoważone wino o średniej budowie. Zawiera 13,5% alkoholu i najlepiej podawać je w temperaturze 16-18ºC. Pasuje do wielu dań: głównie polecane do pieczonych mięs i dojrzewających serów. Świetnie też komponuje się z potrawami na bazie sosu pomidorowego, np. risotto.

Nota degustacyjna: 

  • kolor: jasny, wiśniowy;
  • aromat: czerwone owoce (głównie wiśnia, malina, czerwona porzeczka) z nutą rozmarynu, cynamonu i tymianku;
  • smak: żywy, owocowy (czerwone owoce jagodowe), wyczuwalna nuta wanilii, subtelna czekolada i kawa;
  • finisz: średnio długi, owocowy.
 

Wino dostępne m.in. w sieciach Kaufland, Makro, Selgros, LIDL, Stokrotka, E.Leclerc.

Cena: ok. 30 zł

Beronia Rioja Reserva

To czerwone wytrawne wino dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, gdzie stopniowo rozwija swoją charakterystyczną gładkość. Następnie leżakuje jeszcze przez 2 lata w butelkach, zanim trafi do sprzedaży.

Reserva to zdecydowanie wino w nowoczesnym stylu – pełne i złożone, stworzone z winogron uprawianych od ponad 40 lat. Powstaje z mieszanki szczepów tempranillo, graciano i mazuelo.

Ma głęboki czerwony kolor oraz intensywny aromat owoców leśnych. W smaku miękkie taniny przeplatają się z soczystą owocowością, która jest podkreślona nutą cynamonu. 

Wino zawiera 14% alkoholu. Najlepiej podawać je w temperaturze 16-18ºC. Szczególnie pasuje do: smażonych i pieczonych mięs, długo dojrzewających wędlin oraz dojrzałych serów. Świetnie łączy się też z faszerowanym bakłażanem.

Wino BeroniaNota degustacyjna:

  • kolor: głęboki, wiśniowy;
  • aromat: ciemne owoce leśne, ale nie brakuje akcentu czerwonej porzeczki i żurawiny, cynamon;
  • smak: dominują owoce leśne z dodatkiem czerwonej porzeczki, nuta kakao i prażonych orzechów laskowych, subtelny pieprz;
  • finisz: bardzo rozgrzewający i długi.
 

Wino dostępne w m.in. w sieciach Kaufland, E.Leclerc, Makro, Selgros, LIDL.

Cena: ok. 50 zł

 

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat wina, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie