Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Jak szybko schłodzić wino

Barek

Barek Jak szybko schłodzić wino

Lato, upał niemiłosierny, goście stoją u drzwi, a wino jeszcze nieschłodzone? Lód? Suszarka do sałaty? Zamrażarka? Jak tu najszybciej pozbyć się problemu i napoić spragnionych?

Tagi: wino , jak schłodzić wino , jak podawać białe wino , temperatura wina , czas

Barek Jak szybko schłodzić wino

Sól

Jak zapewne wielu wiadomo, włożenie butelki wina do kubełka z lodem i zimną wodą schłodzi wino szybciej niż włożenie jej do kubełka z samym lodem. Jak przyspieszyć ten proces? Ano do mieszanki wody i lodu dodać sól. Około dwóch garści. Sól sprawia, że lód się wolniej stopi, woda szybko nie zamarznie i szybciej się schłodzi, dzięki czemu nasze wino prędzej będzie gotowe do podania.

Obróć

Jeśli woda z solą i lodem nie działa wystarczająco szybko, pora delikatnie obrócić butelkę. Co kilka minut. Jej zawartość się przemieści, więcej wina będzie miało kontakt z zimną powierzchnią butelki, a co za tym idzie, wino szybciej się schłodzi. Ostrożnie z winami musującymi! Niespodzianki przy otwieraniu zbyt mocno poruszonej butelki mogą być nieprzyjemne.

Zmocz

Włożenie butelki wina do lodówki jest dobrym sposobem, ale żeby przyspieszyć proces warto dokładnie owinąć ją mokrą ściereczką albo ręcznikiem. Wilgoć dobrze przewodzi i utrzymuje chłód. Mamy przy tym pewność, że szczelnie owinięta powierzchnia butelki chłodzi się równomiernie. Dla niecierpliwych: butelkę owiniętą mokrą ściereczką można włożyć do zamrażalnika. Byle nie na nazbyt długo. Uwaga przy odwijaniu przymarzniętej ściereczki! Łatwiej usunąć ją pod bieżącą zimną wodą.

Łyżeczka

Jeśli przewidująco trzymamy metalowe łyżeczki w zamrażalniku (dlaczegóż by nie?), możemy szybciej schłodzić wino już rozlane do kieliszków. Wystarczy włożyć łyżeczkę do wina na kilka minut.

Reguła Czterech Sekund Alexisa Bespaloffa

Alexis Bespaloff, słynny nowojorski znawca wina, radził:

  • Do zbyt ciepłego kieliszka wina wrzucić kostkę lodu.
  • Kręcić winem w kieliszku dokładnie cztery sekundy.
  • Wyjąć lód.

Wino się „rozjaśnia”, owoce stają się bardziej wyraziste, a taniny łagodnieją. Sposób nie poparty żadnymi naukowymi dowodami, ale działa za każdym razem!


 
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty