Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pulpety po grecku z Metaxą

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Już tęsknicie za wakacjami? Co powiecie na randkę w stylu greckim? Grecja – kojarzy się z błogim relaksem, dobrym jedzeniem i... Metaxą. Na moment zapomnijmy, że jest jesień. Ucztujmy, wznosząc toasty i bawiąc się w prawdziwie śródziemnomorskim stylu.

Tagi: danie , kuchnia dla dorosłych

Pulpety po grecku z Metaxą
Aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem Metaxy.

Grecy uwielbiają bawić się i cieszyć życiem. Pora na nas! Nie przejmujmy się, gdy za oknem pada i jest ponuro. Ważne, że w naszej kuchni jest ciepło i słonecznie. Włączcie grecką muzyką, by klimat podkręcić i bawcie się na całego. Może poderwiesz swoją połówkę do tańca? Nie wstydź się – przecież nikt nie patrzy!

 

Przygotowanie: 50 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 kromki chleba
  • 60 g sera feta
  • 80 g czarnych oliwek
  • 4 łyżki Metaxy
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć. Cebule i czosnek obrać, po czym pokroić na mniejsze kawałki i razem z natką zmiksować na gładką masę.
     
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym dodać 1/2 zmiksowanych warzyw z natką. Smażyć ok. 2 minuty.
     
  3. Do zawartości patelni dołożyć pomidory z puszki wraz z zalewą. Podgrzewać na dużym ogniu ok. 5 minut, a następnie dodać koncentrat i 1 łyżkę Metaxy. Zmniejszyć ogień i całość podgrzewać, aż sos zgęstnieje, często mieszając. Odstawić.
     
  4. Oliwki i ser feta osączyć, a kromki chleba obrać ze skórki. Składniki pokroić na małe kawałki.
     
  5. Chleb zalać mlekiem. Gdy zmięknie, odcisnąć i przełożyć do miski. Następnie dodać oliwki, fetę, pozostałą Metaxę i zmiksowaną cebulę z natką, mięso mielone, żółtko oraz cynamon. Całość oprószyć solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać.
     
  6. Z mięsnej masy formować niewielkie pulpety i obsmażyć je na pozostałej oliwie. Następnie przełożyć je do przygotowanego sosu i podgrzewać ok. 5 minut.

     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie