Walentynki, Dzień Kobiet, urodziny, sukces w pracy, zwykła sobota, deszczowy wieczór – każda okazja jest dobra, by osłodzić jej życie. Naprawdę nie potrzebujesz być mistrzem w gotowaniu, by z kilku niepozornych składników wyczarować niepowtarzalny deser. Oby takich słodkich momentów było jak najwięcej!
Przygotowanie: 20 min + oczekiwanie
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże pomarańcze
- 30 g cukru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru pudru lub syropu klonowego
- 3-4 ciastek maślanych
Sposób przyrządzenia:
-
Pomarańcze dokładnie obrać, pozbawiając białych błonek i podzielić na cząstki.
-
Na rozgrzaną patelnię wsypać 30 g cukru, po czym wrzucić pomarańcze. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut, nie mieszając. Następnie przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i połączyć z likierem. Ostudzić.
-
Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem lub syropem klonowym, a następnie połowę przełożyć do 2 szklanek. Wyłożyć mus pomarańczowy.
-
Na warstwie pomarańczowej rozprowadzić pozostały jogurt. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Ciastka drobno pokruszyć i posypać nimi wierzch schłodzonych deserów.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie