Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Co ty wiesz o piwach rzemieślniczych?

Barek

Zauważyliście, jak z każdym rokiem przybywa rodzajów piwa na sklepowych półkach? Jasne, ciemne, owocowe, ALE, IPA, itd. Naprawdę jest w czym wybierać, bo istnieje ponad 100 rodzajów tego napoju.

Tagi: piwo , piwa rzemieślnicze , piwa kraftowe , smakowanie piwa , degustacja piwa

Barek Co ty wiesz o piwach rzemieślniczych?

Piwna rewolucja dotarła do naszego kraju.

A zaczęła się w U.S.A. w połowie lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Powód był prosty: nuda.

Miłośnicy tego bursztynowego napoju byli już znudzeni standardowymi, powtarzalnymi, przewidywalnymi smakami i rozpoczęli zakładanie mini i mikrobrowarów, by warzyć tam trunki wg własnej fantazji i upodobań. Przełomem był ponoć rok 1976 , w którym komercyjnie zastosowano w Stanach Zjednoczonych specjalną odmianę chmielu (CASCADE): mocno aromatyczną, o cytrusowych i grejpfrutowych nutach.

W Polsce również powstały browary produkujące tzw. piwa kraftowe (rzemieślnicze). Jest ich już podobno ponad 300, a jednym z nich jest browar z Poznania, Kingpin, którego właścicieli miałem okazję poznać kilka dni temu.

Piwa kraftowe pija się „trochę” inaczej. By w pełni radować się chwilą, w której po naszym podniebieniu będzie rozpływał się ten boski nektar, przeczytajcie poniżej kilka wskazówek od eksperta, Marka Kamińskiego, jednego z założycieli browaru Kingpin* i sędziego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

START – przelewamy piwo z butelki do kieliszka lub pokalu. Wtedy łatwiej nam będzie pobudzić wszystkie zmysły, na które nasz ekspert zwraca uwagę poniżej.

Aromaty

  1. Powąchaj piwo z dalszej odległości, wciągaj powietrze nosem przybliżając jednocześnie szklankę.
    Poczujesz aromaty, na które jesteśmy najbardziej wyczuleni.
  2. Krótkimi pociągnięciami powąchaj piwo z bliska.
    Poczujesz aromaty dominujące, tak zwany pierwszy nos.
  3. Zamieszaj szkłem i weź jeden głęboki wdech nosem.
    Wyczujesz aromaty drugorzędne i poboczne, które składają się na bukiet piwa.
  4. Zakryj dłonią szkło, zamieszaj energicznie, odkryj szkło i powąchaj.
    Wyczujesz najbardziej ukryte aromaty ciężkie i owocowe.
  5. Weź do ust spory łyk piwa i zatkaj nos. Potrzymaj chwilę w ustach, przepłucz usta, przełknij. Lekko wydmuchuj powietrze nosem.

Smak

  1. Weź do ust spory łyk piwa i zatkaj nos.
    - potrzymaj w ustach,
    - przepłucz usta,
    - przełknij bez odtykania nosa i oceń smaki podstawowe (słodki, kwaśny, gorzki, słony).
  2. Weź do ust mały łyk piwa. Siorbiąc, nasyć powietrze w jamie ustnej aromatami piwa.
  3. Połknij, nie wypluwaj!

Jakimi zmysłami badamy piwo?

  • Wzrok
    Za pomocą wzroku oceniamy pianę, barwę piwa, klarowność i nasycenie trunku.
  • Węch
    Bardzo ważny zmysł przy smakowaniu piwa. Aż 80 proc. wyczuwanego smaku ma źródło w zapachu!
  • Smak
    Wiadomo, wyczuwamy smaki, które dały piwu chmiel, słód i drożdże.
  • Dotyk
    Piwo wyczuwamy na języku, oceniamy temperaturę, nasycenie czy pełnię napoju.

Co to jest balans piwa?

To równowaga i harmonia pomiędzy:

  • słodową słodyczą,
  • chmielową goryczką,
  • kwaśnością piwa.
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook