Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Piwo i kawa, czyli w poszukiwaniu nowych smaków

Barek

Kawę lubicie? Lubicie, na pewno. A piwo? OK, to pytanie nie należało do najmądrzejszych. W zasadzie nie znam faceta, który nie lubi piwa, więc, jeśli ktoś w ogóle taki jest na świecie, to przyjmijmy po prostu, że każdy ma prawo do błędu.

Tagi: piwo , piwa rzemieślnicze , piwa kraftowe , smakowanie piwa , degustacja piwa

Barek Piwo i kawa, czyli w poszukiwaniu nowych smaków

Kilka dni temu miałem okazję w doborowym towarzystwie spróbować kilku nowych rodzajów piw kraftowych, czy jak kto woli rzemieślniczych, których w Polsce z roku na rok mamy coraz więcej.

Właścicielami takich browarów są często pasjonaci, pozytywnie zakręceni ludzie dostrzegający i doceniający w tym trunku nie tylko orzeźwienie i goryczkę, którą wszyscy faceci uwielbiają, ale również całe bogactwo aromatów i smaków, które mocno podkreślają charakter każdego z gatunków.

Kingpin to jeden z tych browarów, który właśnie powstał z pasji (może nawet szaleństwa), uporu, odwagi i miłości do czarnego i bursztynowego napoju.

Doskonale wiemy, że niektórzy fani whisky czasem wręcz odlatują przy opisach destylatów, pisząc coś w rodzaju: wyczuwalna sałatka owocowa serwowana na dębowych miseczkach ;) Myślicie, że piwowarzy im w czymś ustępują? Co powiecie na opis aromatu typu: intensywna torfowa wędzonka o charakterze asfaltu, rozgrzanych kabli, przypalonego zasilacza, bandaży… ? Ale właśnie piwo opisane w tak nieszablonowy sposób zasmakowało mi najbardziej. Poniżej przedstawiam profesjonalny opis dwóch, spośród kilku, które próbowałem, mocno wyróżniających się w całym asortymencie browaru Kingpin.

Turbo Geezer

Turbo Geezer Double Irish EspressoStout to wyższy ekstrakt oraz więcej aromatów i smaków espresso single origin Yellow Bourbon, wanilii burbońskiej i laktozy! Do tego aromaty palone i czekoladowe od sprawdzonej kompozycji słodów i torfowy aromat whisky dzięki leżakowaniu z płatkami dębowymi.

SKŁADNIKI:

  • SŁÓD: Pale Ale, Whisky Light, czekoladowy, Arome, Abbey, Cara Blond, barwiący, pszeniczny jasny, żytni, palony jęczmień
  • CHMIEL: Cascade, Amarillo, Simcoe
  • DODATKI: kawa, laktoza, wanilia burbońska, cukier kandyzowany ciemny
  • DROŻDŻE: Fermentis Safale S‐04
  • ALKOHOL: 8,3%
  • EKSTRAKT: 19,1° Plato

Najlepiej smakuje w temperaturze: 10‐13° C

Piwo jest warzone z precyzyjnie dobranej kompozycji 7 rodzajów słodu jęczmiennego, z dodatkiem słodu pszenicznego, słodu żytniego i palonego niesłodowanego jęczmienia. Odpowiednio dobrany sposób zacierania uwydatnia złożone nuty aromatyczno‐smakowe i szlachetne odczucie w ustach. Piwo zawiera sporą ilość kawy, która jest dodawana na koniec gotowania brzeczki w postaci 120 litrów espresso. By to osiągnąć trzeba zaparzyć około 5000 filiżanek espresso (!! Nie, to nie pomyłka) z 50 kg kawy do każdej warzonej warki piwa (50 hl, tj. 5000 litrów). Łatwo policzyć, każda butelka piwa zawiera około pół filiżanki espresso. Dodatek laktozy zwiększa pełnię piwa, a zastosowanie wanilii burbońskiej z Madagaskaru wprowadza do piwa delikatne nuty wanilii. Leżakowanie piwa na płatkach dębowych po beczkach whisky uzupełnia profil piwa o delikatne nuty szlachetnego destylatu, a wraz z aromatami pochodzącymi od słodu whisky buduje delikatnie torfową stronę profilu piwa.

OPIS SENSORYCZNY

AROMAT. W pierwszym nosie wyczuwalna jest wyraźna nuta dobrej kawy, palone nuty słodowe, torf i wanilia. Po ogrzaniu w aromacie pojawia się słodycz laktozy, subtelne nuty czekolady, pralin i szlachetnego alkoholu. Profil aromatyczny wieńczy delikatne muśnięcie żywiczno‐cytrusowych akcentów pochodzących od amerykańskich odmian chmielu oraz akcent płatków dębowych. Aromat jest bogaty, złożony, zapowiadający przyjemne doznania smakowe. Kawa wyczuwalna jest na wszystkich etapach degustacji, pozostałe aromaty są dobrze wyczuwalne, pozostają jednakże w tle budując ogólny profil aromatyczny piwa.

WYGLĄD. Piwo jest ciemnobrunatne, niemal czarne i nieprzejrzyste. Klarowne. Piana drobna, umiarkowanie kremowa, umiarkowanie obfita, beżowa, redukuje się wolno budując ładny lacing zdobiący szkło.

SMAK. Smak jest intensywnie kawowy, mocno palony i delikatnie kwaskowy od słodów palonych i kawy. Na drugim planie pojawiają się słodowe nuty ciasteczkowe i czekoladowe, jednakże piwo ma charakter przede wszystkim kawowy i palony. Wyraźnie wyczuwalna jest torfowość, trochę pralin, wanilii, zaznaczona mleczność i delikatna słodycz laktozy. Wyraźne nuty płatków dębowych po beczce whisky i dobrze zharmonizowany alkohol. Podobnie jak aromat, smak jest bardzo bogaty i złożony. Piwo jest dobrze zbalansowane, wszystkie nuty smakowe są dobrze wkomponowane i współgrają z całością. Bardzo długi kawowy i palony finisz z utrzymującymi się nutami wanilii i whisky, dość wytrawny, ale z wyczuwalną odrobiną słodyczy.

GORYCZKA. Goryczka na średnio‐niskim poziomie, umiarkowanie palona, krótka, lekko żywiczna, zbalansowana słodyczą laktozy.

ODCZUCIE W USTACH. Piwo ma gładką, aksamitną, przyjemną teksturę i dość pełne ciało, na co składa się m.in. użycie laktozy i słodu żytniego. W odbiorze umiarkowanie wytrwane, nie jest zbyt słodkie ani wyklejające. Odczuwalny delikatny efekt rozgrzewania. Nasycenie jest średnio‐niskie, właściwe dla tego rodzaju piwa. Piwo nie jest wodniste, ale też nie jest ciężkie, zachowana jest wysoka pijalność.

OGÓLNE WRAŻENIE. Bardzo przyjemne i złożone piwo, mocno kawowe. Oryginalne użycie kawy oraz zharmonizowana kompozycja składników sprawiają, że piwo jest zarazem wyjątkowe, jak i wysoce pijalne. Co oznacza pijalność piwa, możesz dowiedzieć się tutaj.

PIWO NAGRODZONE

  • Złotym Medalem w kategorii „Ciemne Ale Mocne” w konkursie Golden Beer Poland 2015
  • Brązowym Medalem w kategorii „Ciemne Ale” w Profesjonalnym Konkursie Piw Good Beer 2016

Piwo zajmuje 14. pozycję w zestawieniu najlepszych piw na świecie w stylu „Foreign Stout” wg portalu RateBeer. Jest najlepszym piwem w Polsce w stylu „Stout – Foreign/Export” wg portalu Untappd.

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty