Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Soberano – degustacja delikatnej brandy. Test. Opinie

Barek
|
28.09.2022

Wśród wcale nie tak szerokiej oferty dobrych lub wyśmienitych brandy warto poszukać na półkach sklepowych hiszpańskiej Soberano Solera lub starszych wersji, np. Soberano 5 Reserva. Dlaczego? Bo brandy ta jest bardzo delikatna w smaku, co docenią zwłaszcza kobiety, jakże często preferujące jednak łagodniejsze trunki.

Tagi: degustacja

Soberano Solera i Soberano 5 Reserva test degustacja opinie cena
Soberano Solera i Soberano 5 Reserva - degustacja, opinie, test.

Zanim przejdziemy do opisu not degustacyjnych obu wersji brandy Soberano, powinniśmy w kilku zdaniach przybliżyć jej genezę. Tych kilka podstawowych faktów przyda się nie tylko tym, którzy po raz pierwszy zakupią ją do swojego barku lub w prezencie dla innych amatorów dobrych alkoholi, ale również dla tych, którzy znają ją już doskonale i Soberano towarzyszy im w kontemplacyjnych wieczorach od dłuższego czasu.

Czym jest Soberano i skąd pochodzi?

Soberano to brandy hiszpańska. Tak, tak. Nie tylko Francja specjalizuje się w produkcji brandy i koniaków. Rzecz jasna, brandy destylowana jest głównie z wina gronowego, a w Hiszpanii są dwa kluczowe regiony, w których produkuje się ten rodzaj alkoholu. To Jerez i Penedès.

Soberano brandy
Soberano - brandy z Hiszpanii

I właśnie w Jerez (Andaluzja) znajduje się słynna winnica (bodega) González Byass prowadzona dziś przez piąte już pokolenie rodziny González. Tak, bo wszystko zaczęło się w 1835, gdy jegomość Manuel M. González, w wieku zaledwie 23 lat postanowił poświęcić się produkcji i sprzedaży win i destylatów. To kolejny dowód, że wielkie przedsięwzięcia często wymagają młodych rąk i ogromnej determinacji, ale również cierpliwości. Bowiem markę Soberano zarejestrowano oficjalnie dopiero w 1913 roku…

(fot. gonzalezbyass.com)

Soberano w języku hiszpańskim oznacza… suwerena, czyli kogoś, kto sprawuje najwyższą władzę. Nazwa nie jest przypadkowa, bo została nadana, by uhonorować bliskie relacje, a w zasadzie przyjaźń rodziny González z królem Filipem VI.

Jak produkuje się Soberano?

Jest oczywistym, iż w kilku zdaniach procesu produkcji i kunsztu, jaki jest potrzebny, by wyprodukować tę brandy, nie da się opisać. Ale kilku istotnych cech i faktów, z szacunku do producenta tego wyśmienitego trunku, pominąć po prostu się nie godzi.

Otóż są trzy charakterystyczne cechy Soberano, które wyróżniają ją spośród innych destylatów tej kategorii i sprawiają, że brandy ta jest bardzo wyrazista i o niepowtarzalnym aromacie i smaku:

  • do produkcji (destylacja kolumnowa) Soberano używa się białych winogron airén, uprawianych w regionie La Mancha, a Master Distiller wybiera centralną część (serce) spirytusu zwaną holandas, która charakteryzuje się bardzo aromatycznymi, owocowymi, kwiatowymi i pikantnymi nutami;
  • do starzenia się tej brandy używa się wyselekcjonowanych beczek z dębu amerykańskiego (pojemność 600 litrów), w których wcześniej leżakowała (minimum 3 lata) sherry Oloroso (wino); jak niezwykłe walory potrafi oddać taka beczka destylatowi w niej leżakującemu, wiedzą z całą pewnością koneserzy whisky, bowiem leżakowanie lub finiszowanie destylatów (szczególnie whisky) w beczkach po sherry (Pedro Ximenez lub Oloroso) stało się ostatnimi laty bardzo popularne i pożądane przez konsumentów;
  • proces maturacji odbywa się w historycznej bodedze González Byass w Jerez, wg tradycyjnej metody Criaderas i Solera.

Soberano Solera Soberano 5 Soberano 12
Rodzina Soberano: Solera, Reserva i Gran Reserva (fot. gonzalesbyass.com)

No, właśnie… Criaderas i Solera…
Te tajemnicze określenia są wyeksponowane na etykietach i kontryetykietach różnych wersji brandy Soberano. Co oznaczają?

Napiszę w skrócie, bo ten sposób leżakowania jest dość skomplikowany (niżej rysunek, który pewnie trochę objaśni ten proces). Otóż solera to tradycyjna metoda maturacji (sięgająca XIII wieku), polegająca na mieszaniu ze sobą destylatów winnych o różnym wieku dojrzewania. Z tym że destylaty owe przechowuje się w beczkach ułożonych piętrowo na kilku poziomach (criaderas). Czyli końcowy produkt jest kompozycją destylatów o różnym wieku dojrzewania. Destylat winny przelewany jest z beczki do beczki, od góry do dołu. Solera oznacza po hiszpańsku „na ziemi” i oznacza najniższy poziom beczek w stosie. To właśnie destylat z tych beczek zostanie zabutelkowany.

Soberano leżakowanie
Rys. Proces Criaderas-Solera (źródło: gonzalezbyass.com)

Np. po 20 latach solera (czyli beczki znajdujące się na najniższym poziomie) byłaby mieszanką destylatów w wieku od 3 do 20 lat. Celem tego pracochłonnego procesu jest utrzymanie niezawodnego stylu i jakości napoju w czasie.

I dlatego oznaczenie Soberano 12 nie odnosi się do liczby lat, w których destylat leżakował w dębowych beczkach, ale do liczby poziomów (criaderas), które przeszła brandy podczas procesu maturacji. Soberano 5 natomiast leżakowała w systemie solera-criaderas 5 lat, ale butelkowanego już destylatu (jako kompozycja) nie możemy nazwać pięcioletnim.

Soberano 5 przy beczkach

Soberano Solera i Soberano 5 Reserva:

  • Region i kraj pochodzenia: Hiszpania, Jerez (Andaluzja)
  • Winnica: González Byass
  • Właściciel: rodzina González
  • Zawartość alkoholu: 36%
  • Typ: brandy
  • Rodzaj beczki: z amerykańskiego dębu, po sherry Oloroso

Soberano Solera packshotNota (Soberano Solera):

Aromat: słodki, ciepły, lekko pikantny, z wyczuwalnymi akcentami suszonych owoców (rodzynki?), młodej dębiny, orzechów, wanilii i toffi.
Smak: słodki, lekko ostry, z nutami przypraw i wanilii; toffi też jest! Lekko oleisty, znajdziemy tu akcenty dojrzałych owoców, kawy, kakao.

Finisz: słodki, raczej krótki.

 

Soberano 5Nota (Soberano 5 Reserva):

Aromat: wyraźnie słodki zapach, z wyczuwalnymi nutami dębiny, orzechów i toffi, znajdziemy również akcenty wanilii i słodkich przypraw.

Smak: dość aksamitny, kremowy, słodki, świetnie zbalansowany; znajdziemy tu ślady ciasta (keks), orzechów, prażonego karmelu, wanilii, toffi, słodkich korzennych przypraw oraz dębu.

Finisz: raczej długi, słodki, bogaty.

 

Nagrody i wyróżnienia:

  • 2021 – złoty medal w konkursie Meiniger’s International Spirits Competition dla Soberano 5 Reserva
  • 2021 – srebrny medal (90 punktów) w konkursie International Spirits & Wine Competition dla Soberano Solera
  • 2021 - srebrny medal (91 punktów) w konkursie International Spirits & Wine Competition dla Soberano 5 Reserva

Medale dla Soberano

Jak pić brandy Soberano?

Ja jestem tradycjonalistą i brandy pijam w czystej postaci, w kieliszkach typu koniakówka, albo w szklance typu tumbler (ewentualnie z jedną kostką lodu).

 

Soberano, zwłaszcza wersja 5 lub 12, to tzw. armchair brandy do siedzenia w fotelu).

Jej mahoniowy kolor z delikatnymi złocistymi refleksami, zapach suszonych owoców oraz pełny i lekki smak sprawiają,
że jest to fajna brandy, którą można się delektować na co dzień.

 

No, dobra… To jak już nalaliście sobie (i np. swojej partnerce) kieliszek tej brandy, to sięgnijcie teraz po… czekoladę. Gwarantuję Wam, że protestów nie będzie, bo z czekoladą przeniesiecie się na wyższy poziom doznań (jakkolwiek to  brzmi :-)

brandy soberano jak pić
Brandy Soberano najlepiej pić w klasycznych koniakówkach, tumblerach lub pecjalnych szklaneczkach do brandy

I jeszcze jedno – Soberano to nie tylko świetny składnik do koktajli (jest bardzo ceniona przez barmanów na całym świecie), ale również niezbędny komponent do kapitalnych deserów.
Wybrałem dla Was dwie propozycje:

Greckie trufle – troufakia

Placki z polewą czekoladową

O niebiosa! Jakie to jest dobre! Łączenie różnych smaków z Soberano to naprawdę wyśmienita zabawa w kuchni. Spróbujcie!

Greckie trufle z brandy
Połączenie smaku brandy Soberano z greckimi truflami jest po prostu nieziemskie. (fot. KuchniaDlaDoroslych.pl)

Degustowane brandy Soberano Solera i Soberano 5 Reserva bez problemów znajdziecie w supermarketach, np. w Macro, Selgros, Auchan oraz w każdym renomowanym sklepie z alkoholami, a także w wielu e-sklepach.

Cena butelki 0,7 l:
Soberano Solera: ok. 60 - 70 zł
Soberano 5 Reserva: ok. 70 - 80 zł

Marek Wiśniewski

Soberano beczki leżakują

Ten artykuł zawiera informacje na temat brandy, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie