Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pikantna karkówka pieczona w plastrach

Męska kuchnia
|
22.04.2022

Chcecie trochę ognia w kuchni? Oto karkówka w niecodziennym wydaniu. Połączyliśmy ostrą paprykę i śliwowicę, by nadać jej mocniejszy charakter. Jeśli lubicie dania „z pazurem”, będziecie zachwyceni od pierwszego kęsa.

Tagi: danie , wódka

Pikantna karkówka pieczona w plastrach
Pieczona karkówka w marynacie na śliwowicy

Marynowanie mięsa sprawia, że po przyrządzeniu jest ono soczyste oraz bardzo aromatyczne. Wpływa też na jego smak. Do zalewy dodaliśmy też odrobinę śliwowicy – mocny alkohol doskonale wnika w mięso i sprawia, że jest ono kruche i bardziej delikatne. Poza tym śliwowica dobrze się komponuje z ostrą papryką, dodając potrawie więcej ognia!

 

Przygotowanie: 20 minut + oczekiwanie

Pieczenie: 50 minut

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso opłukać po bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem.
     
  2. Przygotować marynatę: olej wymieszać ze śliwowicą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem oraz słodką i wędzoną papryką.
     
  3. Karkówkę przełożyć do miski i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Od czasu do czasu mięso przewrócić na drugą stronę, by równomiernie pokryło się zalewą.
     
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (grzałka góra-dół). Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 50 minut, aż będzie miękkie i ładnie zarumienione.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie