Marynowanie mięsa sprawia, że po przyrządzeniu jest ono soczyste oraz bardzo aromatyczne. Wpływa też na jego smak. Do zalewy dodaliśmy też odrobinę śliwowicy – mocny alkohol doskonale wnika w mięso i sprawia, że jest ono kruche i bardziej delikatne. Poza tym śliwowica dobrze się komponuje z ostrą papryką, dodając potrawie więcej ognia!
Przygotowanie: 20 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 50 minut
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki śliwowicy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Mięso opłukać po bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem.
-
Przygotować marynatę: olej wymieszać ze śliwowicą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem oraz słodką i wędzoną papryką.
-
Karkówkę przełożyć do miski i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Od czasu do czasu mięso przewrócić na drugą stronę, by równomiernie pokryło się zalewą.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (grzałka góra-dół). Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 50 minut, aż będzie miękkie i ładnie zarumienione.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie