Po pierwsze, to whisky typu single cask, która oficjalnie została zabutelkowana przez destylarnię Highland Park WYŁĄCZNIE na rynek polski. I dostępna również wyłącznie w Polsce. Tylko 652 butelki! To będzie biały kruk i gratka dla inwestujących w rzadkie edycje. Pewnie w kilka dni zostanie rozchwytana przez kolekcjonerów i whisky maniaków. Limitowana seria przeznaczona wyłącznie na nasz rynek to, przyznaję, fajne wyróżnienie, pewnie spowodowane rosnącą popularnością wersji Highland Park 10 Years Old, 12 Years Old i szczególnie osiemnastoletnią bardzo wysoko ocenianą przez ekspertów tej branży.
Highland Park 10 Years Old i 12 Years Old znane i cenione na polskim rynku od wielu lat
Po drugie, beczka, w której leżakowała whisky Highland Park Sigrid Storråda, została wyselekcjonowana przez Tomasza Włodarczyka, polskiego ambasadora marki Highland Park. Whisky ta została wydestylowana w 2008 roku i dojrzewała pełne 13 lat w beczce pierwszego napełnienia po sherry, wykonanej z dębu europejskiego. Zabutelkowana została w 2021 roku z tzw. naturalną mocą beczki… 66,5%. Takie whisky oznaczamy jako single cask.
Po trzecie – nazwa tej limitowanej wersji: Sigrid Storråda. I tu zaczyna się fajna opowieść (jak ja lubię, gdy whisky ma jakąś fajną historię!). Otóż opisywana edycja whisky Highland Park Sigrid Storråda została nazwana na cześć… polskiej księżniczki – Królowej Wikingów.
Na etykiecie Highland Park Sigrid Storråda zaznaczono, że to wersja specjalnie wyprodukowana na rynek polski
Zaskoczeni? Ja bardzo. Szperam w necie i czytam, że Sygryda Storråda przez część (raczej większość) historyków kojarzona jest ze Świętosławą, córką księcia Mieszka I i siostrą Bolesława Chrobrego. Co prawda podobno historycy prowadzą spór dotyczący prowieniencji księżniczki Świętosławy i część z nich utożsamia ją jednak z córką szwedzkiego wodza Skagula Tostea, ale poszperałem w kilku źródłach i czytam, że Sigrid to była mocno charakterna babka. A jak mawiała stara Pawlakowa z „Samych swoich” – „sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie”, więc na potrzeby opisu dzisiejszej degustacji przyjmuję, iż Sigrid Storråda vel Świętosława nasza jest i basta.
No, dobra, ale jaki jest związek między polską księżniczką, Wikingami i whisky Highland Park?
Po kolei.
Nieznana jest dokładna data narodzin Sigrid (Świętosławy). Historycy szacują, że mogło to być między rokiem 960 a 972. Gdzieś w okolicach roku 980 ojciec (Mieszko I) wydał ją za króla Szwecji, Eryka Zwycięskiego. Zakłada się, że było to małżeństwo polityczne, potrzebne Mieszkowi, by umożliwić utrzymanie i umocnienie władzy na Pomorzu Zachodnim i pokrzyżować plany ekspansji Duńczykom.
Gdy jej syn z tego małżeństwa pełnił już władzę, owdowiała już wtedy królowa Sigrid doprowadziła do sojuszu szwedzko-duńskiego wymierzonego przeciw Norwegii, pieczętując go swoim kolejnym małżeństwem z królem Danii i Norwegii – Swenem Widłobrodym. Miała z nim pięcioro dzieci, ale Swen, jej mąż, wypędził ją z dworu i była zmuszona schować się u brata, Bolesława Chrobrego. W 1013 Swen Widłobrody, mąż naszej Sigrid, został królem Anglii. Po jego śmierci ich (Swena i Sigrid) synowie przybyli do Polski, prosząc matkę, by wróciła do Danii.
Historia jest dość długa i arcyciekawa i rzeczywiście jej osoba to świetny wspólny mianownik między whisky utożsamianą z dziedzictwem Wikingów i Polską. Po więcej szczegółów odsyłam Szanownego Czytelnika do Wikipedii, gdzie oprócz dość obszernego streszczenia życiorysu Sigrid Storrådy, Królowej Czterech Koron i matki królów (Kanuta Wielkiego, króla Anglii, Danii i Norwegii oraz Olafa Skötkonunga, króla Szwecji), znajdzie tam również mnóstwo przypisów, które pomogą zgłębić wiedzę. W sam raz na wieczorną lekturę przy szklaneczce znakomitej Highland Park Sigrid Storråda.
Szklaneczka z tzw. Viking Code, czyli kodem Wikingów: truth, honour, fidelity, discipline, hospitality, self-reliance, industriousness, perservance
A skąd przydomek Storråda ?
Storråda oznacza w języku szwedzkim „dumna”. Pracowała na niego dobrych kilkanaście lat swojego życia, ale ostatecznie nadano jej go, gdy „wsławiła się” spaleniem żywcem króla Vestfoldii Haralda Grenske, aby w ten sposób dać odpór umizgom i przestrzec innych królów starających się o jej rękę, mających jej zdaniem zbyt niski status, by poślubić ją za żonę.
Natomiast whisky Highland Park zawsze utożsamiała się dziedzictwem Wikingów. Destylarnia, w której produkuje się te, skądinąd świetne whisky, położona jest w najdalej na północ wysuniętym krańcu Szkocji, Orkadach, archipelagu wysp, o dość chłodnym, morskim klimacie i dzikiej naturze.
Orkady na mapie świata
Z tych powodów charakter tych szkockich whisky jest dość wyjątkowy. Morskie powietrze ma przeogromny wpływ na proces maturacji odbywający się w dębowych beczkach, w których leżakuje Highland Park i w konsekwencji na walory aromatyczno-smakowe tych whisky.
Whisky z destylarni Highland Park często nazywane są single maltami z Orkad o „Duszy Wikingów. Wielokrotnie nawiązywano do ich tradycji, zwyczajów i wartości. Np. wersję dziesięcioletnią oznaczono jako Viking Scars (Blizny Wikingów), dwunastoletnią jako Viking Honour (Honor Wikingów), piętnastoletnią jako Viking Heart (Serce Wikingów), a osiemnastoletnią Viking Pride (Duma Wikingów). Podobno na Orkadach do dziś co trzeci mieszkaniec jest potomkiem Wikingów, którzy osiedlili się tam ponad 1000 lat temu.
Na opakowaniach whisky Highland Park widnieje stare porzekadło Wikingów:
My great ancestors are not gone, you can find them in my flesh, blood and soul.
Moi wielcy przodkowie nie odeszli, możesz ich znaleźć w moim ciele, mojej krwi i mojej duszy.
O założycielu destylarni, Magnusie Eunsonie, mającego dość pokrętny i burzliwy życiorys, skreślę kilka słów przy opisie pozostałych wersji whisky Highland Park. Teraz tylko podkreślę, że po dwustu dwudziestu latach od założenia tego zakładu gorzelniczego nadal destyluje się tam whisky wg standardów zapoczątkowanych przez Magnusa. Do dziś pracownicy destylarni z dumą podkreślają, że żadna inna destylarnia nie korzysta ze wszystkich ich pięciu kluczowych filarów produkcji: ręcznego słodowania na podłodze, aromatycznego torfu (tak, whisky torfowe to nie tylko domena destylatów z Islay), beczek sezonowanych po sherry, chłodnego dojrzewania (maturacji) i harmonizacji beczek.
Powiększcie zdjęcie szklanki, które umieściłem wyżej. Jest tam zapisanych kilka kluczowych wartości i cech przypisanych Wikingom. To tzw. Viking Code, czyli kod Wikingów: Courage, Truth, Honour, Fidelity, Discipline, Hospitality, Self-Reliance, Industriousness, Perserverance, czyli Odwaga, Prawda, Honor, Wierność, Dyscyplina, Gościnność, Samodzielność, Pracowitość, Wytrwałość.
Czasem mi się wydaje, że świat byłby lepszy, gdyby w dzisiejszych czasach każdy z nas miał coś z Wikinga…
Highland Park Sigrid Storrada Single Malt Scotch Whisky:
- Region i kraj pochodzenia: Orkady (Orknay Islands), Szkocja
- Właściciel: Edrington
- Destylarnia: Highland Park
- Zawartość alkoholu: 66,5%
- Typ: single malt
- Rodzaj beczki: typu butt, pierwszego napełnienia po sherry, wykonana z dębu europejskiego
- Czas leżakowania: trzynaście lat
Jak smakuje Highland Park Sigrid Storrada?
Nota degustacyjna:
- Aromat: Wyraźnie owocowy, wyczuwalne figi i miód; znajdziemy tu również akcenty ziołowe.
- Smak: Bogaty, kompletny, z wyczuwalnymi orzechami, miodem, lekkim torfem i przypraw.
- Finisz: Długi, słodki, ze śladami przypraw.
To whisky butelkowana z mocą beczki – 66,5%, więc polecam dodać do niej kilka (dosłownie) kropel wody, by wydobyć dodatkowe aromaty i smaki lub by ją po prostu lekko złagodzić. Z całą pewnością Highland Park Sigrid Storråda warta jest zainteresowania wszystkich miłośników płynnego złota. Zwłaszcza koneserów, kolekcjonerów i whisky zatraceńców ;) To z całą pewnością jedna z ciekawszych propozycji, jaką obecnie można znaleźć w sklepach, a nawiązanie do życiorysu polskiej księżniczki, matki królów i Królowej Czterech Koron, przydaje jej dodatkowych walorów.
Prezentowaną whisky coraz częściej znajdziecie raczej wyłącznie w specjalistycznych sklepach z dobrymi alkoholami. Również w niektórych e-sklepach, np. tutaj. Cena butelki 0,7 l: ok. 525 zł.
Obejrzyjcie na filmie w jakich warunkach i otoczeniu powstaje whisky Highland Park.
Highland Park Distillery - tam powstaje whisky
Marek Wiśniewski
Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie