Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Beluga. Dzika i piękna natura Syberii zamknięta w butelce

Barek
|
15.12.2021

Szlachetna, wyrafinowana, niepowtarzalna – tak najczęściej opisuje się wódkę Beluga. Powstaje w surowym i odległym regionie Rosji, gdzie nabiera mocnego charakteru. Dopracowana w największym detalu, zdecydowanie wyróżnia się na tle luksusowych trunków. Co więc sprawia, że jest tak wyjątkowa?

Tagi: degustacja , wódka

Dzika i piękna natura Syberii zamknięta w butelce. Wódka Beluga.
Wszystkie wódki Beluga charakteryzują się absolutnie najwyższą jakością (fot. Beluga Vodka)

Wódka Beluga zajmuje bardzo wysokie miejsce wśród mocnych alkoholi klasy premium, mimo że na rynek wprowadzona została dopiero w 2003 roku. Jednak nie potrzebowała zbyt wiele czasu, by zdobyć uznanie nie tylko w samej Rosji, ale i na całym świecie. Wkroczyła w świat ekskluzywnych trunków absolutnie bez żadnych kompleksów, pewna swojej jakości i wartości, stając się błyskawicznie symbolem prestiżu i luksusu. Próbowałem jej po raz pierwszy na jednej z edycji Festiwalu Wódki i Zakąski. Dziś trudno jej nie spotkać w uznanych restauracjach i wystawnych bankietach. Gdy tylko się pojawia na stole, od razu podnosi rangę imprezy. Może być niezwykle eleganckim prezentem, jak i znakomitym towarzyszem podczas spotkania w mniejszym gronie ze sprawdzonymi przyjaciółmi. Sięgają po nią również biznesmeni, bo wyraża klasę i dobry gust. Co jest w niej tak wyjątkowego, że w stosunkowo niedługim czasie stała się jedną z najlepszych wódek na świecie?

Syberyjskie korzenie i unikalny proces produkcji

Można śmiało powiedzieć, że historia wódki Beluga sięga aż 1900 roku. Wtedy właśnie w samym sercu Syberii, w dalekim i trudno dostępnym rejonie świata powstał zakład gorzelniczy Mariinsk. To w tym miejscu, gdzie można oddychać nieskażonym przez przemysł powietrzem i pić krystalicznie czystą wodę, narodziła się wspaniała gorzelnicza tradycja. Przez ponad 100 lat coraz to wytrawniejsi rzemieślnicy przekazywali swoją wiedzę kolejnym następcom, by w końcu, po całym wieku działalności, mogła ona trafić w ręce najlepszych z najlepszych. Ci zaś dokonali rzeczy arcytrudnej – zdołali połączyć zbierane pieczołowicie przez pokolenia doświadczenie z nowoczesną technologią. Tak właśnie powstał się ten unikalny produkt, któremu nadano nazwę Beluga.

Co ciekawe, nawiązuje ona do ryb jesiotrowatych o tej samej nazwie. To nie przypadek, że właśnie ta ryba stała się symbolem syberyjskiej wódki premium. Beluga uznawana jest bowiem za rybę długowieczną (może dożyć nawet 100 lat), a pozyskiwany z niej czarny kawior od dekad jest symbolem największego luksusu.

To, że Beluga znalazła się w czołówce najlepszych wódek klasy premium, nie jest dziełem przypadku. Zarówno receptura, jak i cały proces technologiczny jest dopracowany w najmniejszym szczególe, a składniki wykorzystywane do produkcji poddane szczegółowej weryfikacji. Spirytus słodowy uzyskuje się w procesie fermentacji, a do jego przygotowania wybiera się wyłącznie przebadane, wolne od zanieczyszczeń ziarna rosnące na zachodzie Syberii (selekcjonowane ziarna są przechowywane w najwyższej jakości alkoholu, jednak niewielu producentów wykorzystuje tę technologię, gdyż jest ona droga i zajmuje dużo czasu). Sama fermentacja zaś to proces długotrwały i pracochłonny, oparty tylko i wyłącznie na naturalnych enzymach (bez dodawania składników syntetycznych).

Porównując z innymi wódkami, już sama linia produkcyjna robi wrażenie – składa się z dziewięciu najnowocześniejszych węglowych kolumn na węgiel brzozowy pochodzący z brzozy syberyjskiej, o wysokości 10,5 m na pięciu liniach, a do samej filtracji używa się nie tylko słodu jęczmiennego, ale i m.in. płatków owsianych, syropu klonowego oraz różeńca górskiego (zwanego też arktycznym korzeniem).

Do wytworzenia wódki Beluga wykorzystuje się też krystalicznie czystą wodę ze studni artezyjskich o głębokości ok. 300 m, która jest dodatkowo filtrowana przez warstwę piasku kwarcowego i srebra, by była wręcz nieskazitelna. Już na sam finalny smak i charakter wódki wpływają starannie wyselekcjonowane dodatki, np. ręcznie zbierane zioła syberyjskie lub leśne jagody, oraz leżakowanie – wódka Beluga, w zależności od rodzaju, „odpoczywa” w zbiornikach ze stali nierdzewnej od 30 do 90 dni, co jest dość nietypowym zabiegiem, jeśli chodzi o wódki.

Warto też w tym miejscu wspomnieć, że w 2006 roku gorzelnia otrzymała certyfikat High-Quality Production Facility od Rosyjskiej Agencji Federalnej ds. Monitoringu Technicznego i jest jedynym posiadaczem tej nagrody w regionie.

Wyjątkowa oprawa

Pięknie wykończona, charakterystyczna butelka Belugi sprawia, że ciężko pomylić ją z jakąkolwiek inną wódką. Niektóre butelki naprawdę przypominają dzieła sztuki. Wszystkie zostały zaprojektowane przez najlepszych designerów z francuskiego domu koniakowego, a do ich produkcji wykorzystano krystaliczne czyste szkło optyczne. Charakterystyczną cechą jest oczywiście mała, metalowa bieługa ręcznie umieszczana na froncie butelek, oznaczająca czystość i siłę natury. Symbol ten pojawia się we wszystkich liniach tej luksusowej wódki.

W przypadku Belugi Gold Line cała etykieta wykonywana jest ręcznie. Bardziej wyrafinowane linie wódki Beluga są dodatkowo zdobione skórą, cyną i innymi materiałami. Niektóre wersje są nawet opakowane w ręcznie szyte ze skóry etui, co wzbudza zachwyt większości koneserów. Tak znakomita oprawa wódki Beluga jednak nie dziwi. Ma wprost podkreślać jej szlachetność i niepowtarzalność. Można odnieść wrażenie, że design jest inspirowany duchem z minionych stuleci. Jest nieco arystokratyczny, ale idealnie wyważony, nieprzesadzony. Gdy tylko patrzymy na samą butelkę, wiemy już, że absolutnie mamy do czynienia z trunkiem wyjątkowym.

Wódka Beluga
Każdy metalowy emblemat przedstawiający rybę jest wykonywany ręcznie i przytwierdzany do butelki (fot. Beluga Vodka).

Na co dzień i na specjalne okazje

Wódka Beluga jest absolutnie naturalna. Ma delikatny smak, dlatego przyjemnie się ją pije. Przede wszystkim należy ją smakować w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy uwalnia wszystkie unikalne nuty smakowe i aromatyczne charakterystyczne dla Belugi. Jej subtelność z pewnością zaskoczy niejednego doświadczonego konesera mocnych alkoholi. Jednak ta delikatność sprawia też, że po Belugę sięgają najlepsi na świecie barmani. Doskonale sprawdza się jako składnik koktajli, w których wcale nie traci swojej szlachetności.

Asortyment wódki Beluga jest naprawdę szeroki. W całej gamie znajdziemy wódkę, która doskonale się sprawdzi podczas domowych spotkań, ale i też taką, którą uświetni wyjątkową uroczystość. Bardziej wyrafinowane wersje będą nietuzinkowym prezentem dla konesera lub dodatkiem do biznesowej kolacji. Bez względu na to, którą wódkę Beluga wybierzecie, za każdym razem dostaniecie niebywale wysoką jakość.

Beluga Noble to flagowy produkt w rodzinie marek Beluga. Ma łagodny smak i lekko słodki finisz. Ci, którzy uważają, że wódka koniecznie powinna być bezwonna i bez smaku, mogą się nieco zawieść. Beluga Noble ma bowiem wyraźny profil smakowy i charakter, a to dzięki dodanym w procesie destylacji dodatkowym składnikom, takim jak płatki owsiane, miód oraz ekstrakt z wanilii i ostropestu plamistego (pamiętać jednak trzeba, że nie jest to wódka smakowa). Gdy trunek jest już gotowy, rozpoczyna się trzydziestodniowy okres leżakowania, podczas którego stopniowo łagodnieje. Rzeczywiście jest to prawdziwie szlachetna wódka, w której zdecydowanie czuć rosyjską duszę. W smaku jest pełna i wielowymiarowa. Ma wytrawny, dość długi i przyjemny finisz.

Cena: ok. 140 - 150 zł/700 ml

 

Beluga Transatlantic Racing jest inspirowana regatami transatlantyckimi i stanowi niejako hołd na cześć The Russian Yachting Team, która odniosła wspaniałe zwycięstwa w wielu prestiżowych zawodach na Morzu Śródziemnym i Atlantyku. W niezwykle szykownej butelce wykonanej z niebieskiego francuskiego szkła z wytłoczoną etykietą znajduje się trunek naprawdę niezwykły. W tej wersji wódka wzbogacona jest słodem jęczmiennym i ekstraktem z poziomek oraz przechodzi dodatkowy proces filtracji przez bawełnę, co czyni ją niezwykle subtelną w smaku. Okres leżakowania wydłużony został do 45 dni. Aby wyróżnić charakter tej wódki, producenci zapakowali ją w granatowe pudełka kształtem przypominające żaglówkę, podkreślając tym samym swoje zaangażowanie w świat sportu.

Cena: ok. 200 zł

 

Beluga Gold Line to jedna z najbardziej luksusowych wódek świata, stworzona dla prawdziwych koneserów – ucieleśnienie luksusu i prawdziwa królowa w świecie mocnych alkoholi premium. Jej smak wzbogaca laktoza, wyciąg z ryżu oraz różeńca górskiego. Na jej niepowtarzalny profil wpływa pięciostopniowa filtracja z wykorzystaniem złota. Dodatkowo dojrzewa aż przez 3 miesiące! Efekt jest naprawdę znakomity. To miękka i kremowa wóda, niezwykle łagodna w smaku, idealnie wyważona. Podczas degustacji możemy z przyjemnością wyczuć każdy subtelny akcent, ponieważ naszych kubków smakowych nie rozprasza absolutnie nic.

Wzornictwo butelek Beluga Gold Line również może uwieść niejednego konesera. Każda z nich jest oznaczona indywidualnym numerem i zamknięta ekologicznym korkiem. Aby chronić jakość wódki, został on dodatkowo uszczelniony czerwonym woskiem. Do każdej butelki dołączony jest specjalny młotek do rozbicia laku wraz ze szczoteczką. Beluga Gold Line to limitowana wersja i dostępna jedynie w specjalistycznych sklepach.

Cena: ok. 600 zł/700 ml

 

Warto jeszcze wspomnieć o wersji wódki Beluga Celebration, która powstała z okazji 115. rocznicy założenia gorzelni Mariinsk. Dostępna jest w niezwykle efektownych, srebrno-złotych butelkach, które wyglądają naprawdę luksusowo i mogą być świetnym pomysłem na prezent. W asortymencie znajduje się również Beluga Allure z ręcznie wykonaną ze skóry etykietą. Wzbogacona jest ekstraktem figowym i syropem klonowym, co daje subtelne nuty karmelu i świeżo pieczonego chleba. Leżakuje ok. 2 miesięcy. Wielbiciele ziołowych smaków mogą rozsmakować się w wódkach z linii Beluga Hunting, które występują w wersji bardziej ziołowej (Herbal) i owocowej (Berry).

Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że Beluga wyznacza standardy wśród wysokiej klasy wódek. Sama zasłynęła na świecie dzięki niezwykłej jakości, szlachetnemu smakowi oraz niezwykłym dodatkom. Wszystkie składniki użyte do produkcji wódki są pochodzenia naturalnego, natomiast proces trzykrotnej destylacji, filtracja przez piasek kwarcowy i srebro oraz leżakowanie sprawiają, że wódka jest krystalicznie czysta i niebywale gładka w smaku.

Dodatkowo warto jeszcze wspomnieć o żmudnej pracy rzemieślników, nieustannej kontroli jakości i niesłychanej wręcz dbałości o szczegóły na każdym etapie produkcji. To rzemiosło na najwyższym poziomie, więc chyba nie powinno dziwić, że efekty tej pracy zachwycą. Do tego trzeba dołożyć piękny design butelek, który podobnie jak sama receptura wódki, został dopracowany w najmniejszym detalu. „Created, not made” („Stworzona, nie zrobiona”) – tak swoją wódkę opisują producenci Belugi – i to czuć już od chwili, gdy weźmiemy butelkę do ręki. Stanowi klasę sama w sobie, dlatego właśnie stała się tak rozpoznawalna na całym świecie.

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat wódki, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie