Piwo Amber Czarny Bez to połączenie klasycznego lagera z syropem z kwiatów czarnego bzu. To produkt wyłącznie sezonowy, bo jego produkcja zależna jest od tego, kiedy zbierany jest bez. Na pewno jest to dość intrygujące połączenie, gdyż bez nie jest składnikiem popularnym, jeśli chodzi o polskie piwowarstwo. Warto jednak spróbować, szczególnie jeśli lubicie nowości. Jego orzeźwiający styl, w tym bardzo owocowe nuty i kwiatowy aromat, nie tylko nas pozytywnie zaskoczył, ale też zainspirował do stworzenia tego drinka.
Sezon na grille i przyjęcia na świeżym powietrzu dopiero się rozkręca. Mamy nadzieję, że pogoda będzie nam sprzyjać. Bez wątpienia nadchodzi najlepsza pora na piwa smakowe i orzeźwiające drinki.
Przygotowanie: 5 minut
Składniki na 2 drinki:
- 4 łyżki syropu z czarnego bzu
- 50 ml ginu
- 1 butelka piwa Amber Czarny Bez
- 2 plasterki cytryny
- rozmaryn lub gałązka lawendy do dekoracji
- świeże lub mrożone jeżyny
- kilka kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
-
Do dwóch wysokich szklanek wlać po 2 łyżki syropu z czarnego bzu, po czym dodać po 25 ml ginu. Następnie wrzucić po kilka kostek lodu i włożyć po 1 plasterku cytryny.
- Drinki dopełnić piwem Amber Czarny Bez. Na końcu wrzucić jeżyny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) i udekorować rozmarynem lub lawendą.
Więcej pysznych przepisów na drinki znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie