Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Co ty wiesz o ouzo?

Barek
|
13.07.2023

Czy to na Mykonos, Krecie, Korfu, czy też na Kos, Samos, Santorini i Rodos – wypoczywając na jednej z wielu wysp w Grecji natkniemy się na ouzo. To trunek z charakterem, jednak nie każdy go lubi, chyba że…

Tagi: degustacja

Greckie ouzo uzo historia jak smakuje jak podawać opinie
Greckie ouzo towarzyszy często ucztom zwanym mezes. Fot. depositphotos.com

Ouzo (ούζο), wym. uzo – ten słodki trunek jest wszechobecny w Grecji, zarówno w sklepach, jak i w hotelowych i plażowych barach, szczególnie w opcji all inclusive, więc każdy, kto choć raz wybrał ten kraj jako miejsce wakacji, z pewnością miał okazję go spróbować. A jeśli nie – to warto nadrobić tę zaległość, bo ouzo to dość oryginalna wódka, która swym anyżowym aromatem i smakiem podzieliła degustatorów na dwa obozy. Jedni ją uwielbiają, inni wprost stronią.

Ouzo
Ouzo - różne rodzaje

Bo rzeczywiście anyż wyczuwalny jest w tym  greckim trunku dość mocno. Jeśli więc lubisz francuski pastis, turecką raki (nie mylić z rakiją), norweski aquavit, czy też włoską sambucę – ouzo dołączy do grona Twoich ulubionych alkoholi i za każdym razem, gdy będziesz wracał z Grecji, czy to z wakacji, czy z podróży służbowych – założę się, że w Twoim bagażu znajdzie się przynajmniej jedna butelka jako pamiątka z wyjazdu.

Historia ouzo

Korzenie ouzo i jej produkcji sięgają starożytnej Grecji, lecz sama nazwa pojawiła się dopiero gdzieś w XVII wieku, a pierwsza zalegalizowana destylarnia rozpoczęła produkcję dwa wieki później. Nie do końca również wiadomo, jaka jest etymologia słowa ouzo. Być może pochodzi od słowa „uso”, czyli wonny, a być może od sentencji „Xoris afto, ou zo” , co w wolnym tłumaczeniu brzmi „Nie mogę bez tego żyć”. Nieistotne. Ważne jest to, że ouzo zyskało na popularności i stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych greckich trunków, obok Metaxy i mniej znanego tsipouro. Za kolebkę ouzo uznaje się Timavos w Tesalii, ale również wyspa Lesbos ma gigantyczny wkład w popularyzację tego trunku, gdyż działa tam do dziś około dwudziestu destylarni, które odpowiadają za ponad 50% produkcji tego specjału.

W 2006 roku, uznając wyjątkowo greckie pochodzenie tego napoju, ouzo, jako alkohol mogący  być produkowany wyłącznie w Grecji, otrzymująło zatwierdzoną przez UE Chronioną Nazwę Pochodzenia, podobnie jak Polska Wódka, Cogniac, Grappa itp.

Ouzo
Ouzo jest uznane za produkt regionalny, może być wytwarzane jedynie w Grecji.

Jak powstaje ouzo

Ouzo jest destylowane ze zboża lub wytłoków winogron, podobnie jak tsipouro. Destylowane w prostych kolumnach, podczas drugiego procesu destylacji dodaje się aromatyzujące składniki, czyli anyż, kolendrę, czasem cynamon, koper włoski, kardamon, kwiat limetki, arcydzięgiel, imbir, rumianek i goździki. Czasem spirytus jeszcze przed rozcieńczeniem (zdemineralizowaną wodą) i butelkowaniem leżakuje w kadziach, by uzyskać odpowiedni balans walorów aromatyczno-smakowych. Ale jak to w biznesie bywa, wielu producentów stara się ograniczać koszty i obecnie zamiast spirytusu z wytłoków winogron stosuje się neutralny spirytus rolniczy aromatyzowany ziołami i przyprawami.  Rzecz jasna, jakość i rodzaj użytych dodatków a także surowiec (zboże lub wytłoki z winogron) mają znaczący wpływ na cenę poszczególnych rodzajów i marek tego trunku.

Destylacja ouzo
Tak wygląda tradycyjna destylarnia ouzo w Grecji. Fot. depositphotos.com

Jak pić ouzo? Jak podawać?

Ten trunek, butelkowany z mocą z przedziału 38–50%, jest bardzo słodki, zalicza się raczej do aperitifów, więc nie rekomendowałbym picia ouzo na szoty. Większość sympatyków tego alkoholu dolewa do ouzo wody i tę czynność powtarza w miarę ubywania napoju w szklaneczce. Ja wolę jednak dodać do ouzo jedną, dwie kostki lodu (przecież to też woda). Smak jest wtedy bardziej wyraźny, ale obie metody godne są polecenia.

Warto przy okazji nadmienić, że dodanie wody i/lub lodu spowoduje mocne zmętnienie alkoholu, co jest naturalnym zjawiskiem. Powodem jest anetol, główny składnik anyżu, to on nadaje drinkowi mleczny kolor.

ouzo
Po dodaniu wody ouzo zmienia kolor na mleczny. Fot. depositphotos.com

Dla tych, którzy nie preferują tego greckiego specjału, mam propozycję – dolejcie pomarańczowej Fanty lub Mirindy. W smaku odczujecie znaczącą różnicę. Wielu swoich znajomych przekonałem do takiego sposobu serwowania ouzo. Można je też podawać z tonikiem lub spritem.
Jednakże ouzo to również świetna baza do wielu koktajli. Warto poszperać w necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów.

Ouzo i mezes
Ouzo podawane jest często w towarzystwie klasycznych greckich przekąsek. Fot. depositphotos.com

Popijanie ouzo warto sparować (food pairing) z przekąskami. W Grecji do tego alkoholu podaje się mezes (mezedes), którym mogą być sałatki, kawałki duszonego mięsa i warzyw, pasty, koukia, ser (również feta), owoce morza, oliwki, kiełbasa, smażona ryba lub wiele innych greckich przysmaków. Najlepiej odwiedzić jakąś przytulną tawernę lub bar, gdzie będzie można delektować się różnorodnością greckich tradycji kulinarnych. Szczególnie w nadmorskim anturażu tego typu degustacja może być kwintesencją dobrego wypoczynku i celebracji życia. Za to przecież kochamy Greków.

Marek Wiśniewski

P.S. Jeszcze trochę widoków z Grecji ;)

Grecja Rodos

Grecja Rodos

Grecja Rodos

 

Grecja Rodos

Ten artykuł zawiera informacje na temat ouzo, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

PI Grembowicz
13 lipca 2023 o 18:39
Odpowiedz

A starożytni!?
Starożytna Grecja!?
Świat!?

~PI Grembowicz

13.07.2023 18:39
1