Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Cava – hiszpańskie wino musujące. Czy może zastąpić prosecco?

Barek
|
07.06.2023

Może kiedyś już ta nazwa obiła ci się o uszy. To hiszpańskie wino, choć wciąż nie jest tak popularne jak prosecco, zaczyna być nie tylko dostrzegane na półkach sklepowych, ale i docenianie przez konsumentów. Dowiedz się, czym jest cava i co czyni ją tak wyjątkową.

Tagi: wino , degustacja wina

Cava – hiszpańskie wino musujące. Czy może zastąpić prosecco?
Cava Vilarnau. Idealna alternatywa dla prosecco (fot. Vilarnau)

Cava to tradycyjne hiszpańskie wino musujące wytwarzane głównie w regionie Penedès w Katalonii (aż 95% produkcji). Niewielka część powstaje też w dolinie rzeki Ebro (w Rioja). Najczęściej cavę robi się z mieszanki winogron macabeo, parellada i xarel.lo. Może być białe lub różowe.

Cava ma status Denominación de Origen (D.O.) w Hiszpanii, co oznacza, że musi być produkowana zgodnie z określonymi wytycznymi. Te hiszpańskie bąbelki wytwarza się przy użyciu metody tradycyjnej – dokładnie w ten sam sposób powstaje szampan. Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie wyselekcjonowane winogrona ze wczesnego zbioru, które zapewniają wysoką kwasowość.

Vilarnau Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące idealne na lato (fot. Vilarnau).

Cava – nasze nowe prosecco?

Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że cavie, pod względem smaku, znacznie bliżej do szampana niż prosecco. Jednak na półkach sklepowych konkuruje głównie z włoskimi bąbelkami. Prosecco nikomu przedstawiać nie trzeba. Jest tak popularne, że nawet nie potrzebuje dodatkowej reklamy :-)

Jeśli bąbelki, to prosecco. Kiedyś rzeczywiście tak było, ale od jakiegoś czasu cava również zaczęła cieszyć się niemałym zainteresowaniem. Czy jest to wschodząca gwiazda na półce z winami musującymi?

Cava to lekkie lub średnio treściwe, typowo wytrawne wino – z dominującymi nutami cytrusów, wyraźną mineralnością oraz pikantną kwasowością. Ta wytrawność jest mocniej odczuwalna niż przy prosecco.

Cava Vilarnau
Konsumenci coraz częściej zamiast po prosecco sięgają po cavę (fot.Vilarnau).

Prosecco wydaje się zwykle lżejsze, bardzo świeże, typowo owocowo-kwiatowe. Cava jednak ma więcej nut cytrusowych i akcentów gruszki lub pigwy, ale też bardziej pikantne, mineralne smaki i mniej tej owocowej słodyczy. Cava dojrzewająca dłużej na osadzie często rozwija nutę pieczonych jabłek i przyjemną orzechowość.

Wielu konsumentów wybiera cavę ze względu na bardzo drobne bąbelki, które zapewniają gładkie i kremowe odczucie w ustach, oraz wspomnianą kredową mineralność. Dzięki tym cechom cava jest idealna do popijania w ciepłe dni, ale świetnie pasuje jako baza do koktajli. Poza tym na półkach sklepowych łatwiej dostać wysokiej jakości cavę niż prosecco i to w naprawdę dobrej cenie.

Cava Vilarnau
Hiszpańska cava często ma lepszą jakość niż łatwo dostępne prosecco (fot.Vilarnau).

Jak Hiszpanom udaje się tak tanio wytwarzać wysokiej jakości bąbelki? Odpowiedź jest banalna. W pełni przyjęli zaawansowaną mechanizację w celu produkcji, przechowywania i butelkowania swoich win, co zdecydowanie zmniejsza koszty. Może i taki fakt odziera z romantyzmu narodziny tych hiszpańskich musiaków, ale z drugiej strony za niewielką cenę możemy cieszyć się naprawdę wyśmienitym winem. Chcecie konkretny przykład?

Cava Vilarnau – hiszpański pewniak na lato

Na półkach sklepowych popularnych sieci (m.in. Auchan) znaleźć można etykietę Cava Vilarnau Barcelona Brut Reserva. Kosztuje niewiele ponad 30 zł, jednak marketową „konkurencję” bije na głowę. Przykuwa uwagę już samą designerską butelką – projekt jest współczesny, elegancki i minimalistyczny. Świetnie się prezentuje zarówno na stole, jak i w koszu piknikowym.

Cava Vilarnau Barcelona Brut Reserva leżakuje przez minimum 15 miesięcy. Wino powstało klasycznie, z mieszanki winogron macabeo, parellada i xarel.lo.

Cava Vilarnau Barcelona Brut Reserva
Cava Vilarnau Brut Reserva - jedno z lepszych win na marketowych półkach (fot. Vilarnau).

Brut oznacza ilość cukru resztkowego poniżej 12 g, czyli zdecydowaną wytrawność. W smaku cava jest okrągła, o owocowo-kwiatowym bukiecie z mocnym podkreśleniem jej tostowych nut. Doskonała zarówno jako aperitif, jak i w połączeniu z sałatkami, owocami morza, delikatnymi serami lub lekko słonymi przekąskami.

Bąbelki są drobne i powoli unoszą się, tworząc długotrwałe musowanie. Vilarnau Brut Reserva zachowuje idealną równowagę między aromatami pierwotnymi a aromatami wtórnymi, które powstały podczas drugiej fermentacji. W porównaniu z większością win musujących w podobnej cenie wypada naprawdę bardzo dobrze. Na pewno dużo lepiej niż ogromna część prosecco, które można opisać jako płaskie i nudne.

Wielbiciele koloru mogą spróbować Vilarnau Brut Reserva Rosé. Podobnie jak Brut Reserva dojrzewa w butelkach ponad 15 miesięcy. Powstaje w 85% ze szczepu garnacha i 15% ze szczepu pinot noir.

W aromacie bardzo intensywne, z nutami typowymi dla wina różowego – róża, fiołki, truskawki, maliny i jagody. Nie brakuje tu żywych bąbelków. W smaku świeże, eleganckie, pełne owoców. Dopełni niejedno spotkanie na tarasie lub w plenerze. Przez te kwiatowe aromaty mamy wrażenie, że najlepiej smakuje pod chmurką, gdzieś na łące... Ten róż ma w sobie coś romantycznego.

Gdy szukasz w cavie nieco więcej cukru resztkowego, to świetna będzie Cava Vilarnau Semi Seco, czyli półwytrawna. Powstaje z dwóch odmian winorośli: macabeo i parellada. Leżakuje przez 12 miesięcy. Świetny balans między kwasowością a słodyczą – warto na to zwrócić uwagę. To bardzo świeża, owocowa cava.

Oczywiście wszystkie wina Vilarnau certyfikowane są jako D.O. Koniecznie podawaj je schłodzone! Najlepiej smakują w temp. 6-8°C.

Rozejrzyj się za tymi etykietami w sklepie – warto ich spróbować, szczególnie Cavy Brut Reserva. To klasyk. Naszym zdaniem jakościowo przebija marketowe prosecco (przynajmniej większość z nich). A co, gdy już upolujesz je w sklepie?

Warto usiąść sobie w słoneczny dzień na balkonie, tarasie lub kocu na łące, otworzyć butelkę cavy i cieszyć się, że w końcu nadszedł sezon na plener! Możesz też zaprosić przyjaciół na Sangrię de Cava. Chwilo, trwaj!

Cava Vilarnau
Cava to idealne piknikowe wino (fot. Vilarnau).

Sangria de Cava

Składniki:

  • 1 butelka dobrze schłodzonej Cavy Vilarnau Brut Reserva
  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • likier pomarańczowy do smaku
  • ulubione owoce do dekoracji (np. pomarańcze, maliny, brzoskwinie)
  • kostki lodu
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Do dzbanka wlać sok z pomarańczy i cytryny oraz odrobinę likieru pomarańczowego. Jeśli poncz ma być słodszy, dodać cukier.
  2. Owoce przebrać, opłukać, większe pokroić na kawałki, po czym wrzucić do dzbanka. Następnie wrzucić kostki lodu. Na koniec poncz dopełnić cavą i wrzucić kilka opłukanych listków mięty.

Sangria de Cava
Hiszpański poncz na bazie cavy (fot. depositphotos).

To będzie piękne lato. Słońce i hiszpańskie bąbelki – czegóż chcieć więcej od życia?

Marek Wiśniewski

 

Ten artykuł zawiera informacje na temat cavy, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
Pij odpowiedzialnie. pijodpowiedzialnie.pl

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (3) / skomentuj / zobacz wszystkie

Facetpo40
21 czerwca 2023 o 10:34
Odpowiedz

@Paweł, myślę, że te kolory mają symbolizować lato, letnie owoce. Poza tym butelki bezpośrednio nawiązują do twórczości Gaudiego.

Facetpo40

21.06.2023 10:34
Paweł Kopeć
16 czerwca 2023 o 19:23
Odpowiedz

To dla kobiet!?
Te kolory na butelkach...

~Paweł Kopeć

16.06.2023 19:23
PI Grembowicz
13 czerwca 2023 o 11:31
Odpowiedz

Tak, czyli lata 80 i 90- te...
Upadająca komuna, socyalizm + PRL...
Non RIP

~PI Grembowicz

13.06.2023 11:31
1