Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Król rządzi w kuchni

Barek

Barek Król rządzi w kuchni

Idę o zakład, że w połączeniach z jedzeniem nie ma wina bardziej uniwersalnego niż riesling. Swoją przewagę w tej dziedzinie nad innymi szczepami zawdzięcza między innymi temu, iż potrafi być bardzo wytrawny, półwytrawny, półsłodki i całkiem słodki, podoła zatem najrozmaitszym potrawom – od słonych zakąsek po najbardziej ekstrawaganckie desery.

Tagi: wino , wino wytrawne , riesling , białe wino do czego , niemieckie wina

Barek Król rządzi w kuchni

Tak szeroka gama winifikacyjna charakteryzuje bodaj tylko jeden inny szczep, mianowicie gewürztraminer, jest on jednak pod względem gastronomicznym znacznie mniej spolegliwy i znacznie bardziej kapryśny. Oczywiście mamy jeszcze sherry, lecz z sherry jest tak, że kiedy wymienimy już wszystkie możliwe połączenia win z daną potrawą, rzucamy mimochodem: ,,oczywiście mamy jeszcze sherry”. I tylko sherry mogłoby stanąć w szranki z rieslingiem przy urozmaiconym i wymagającym jadłospisie, lecz ten temat musimy zostawić na inną okazję, bowiem dziś mowa wyłącznie o rieslingu.

Z perspektywy kuchni polskiej i właściwej jej palety smaków, riesling jest winem niezastąpionym, naturalnym i – zdawałoby się – oczywistym. W Alzacji, zachodnich Niemczech, Austrii, Czechach i na Węgrzech pije się rieslinga na co dzień, ponieważ szczęśliwy związek lokalnego wina z lokalną kuchnią należy do imponderabiliów naszej cywilizacji. A ponieważ paleta smaków tamtejszych kuchni w większym lub mniejszym stopniu pokrywa się z naszą, riesling na polskich stołach powinien funkcjonować nie na prawach gościa, lecz gospodarza – oczywiście pod warunkiem, że chcemy pić wino do obiadu, a nie alkoholowy kompocik w stylu nowoświatowych merlotów. W połączeniu z daniami, do których przywykło się podawać wódkę lub piwo, riesling jest szczególnie przekonujący i w sobie tylko właściwy sposób potrafi uszlachetnić kaszankę, kiszoną kapustę czy salceson. Ze śledziem w occie nie radzi sobie tak dobrze, choć konia z rzędem temu, kto wskaże wino zdolne okiełznać śledzika w tej postaci. Za to nóżki w galarecie, karp po żydowsku i inne zakąski wymagające obecności chrzanu nie stanowią dla rieslinga najmniejszego problemu.

Kłopot bogactwa

Jednak sęk w tym, jakiego rieslinga do tych smakołyków dobrać. Możliwości jest całkiem sporo, rieslingów w polskich sklepach z roku na rok przybywa – w porównaniu ze stanem sprzed sześciu lat, kiedy Magazyn WINO zaczynał działalność, mamy może nie to, co młodzież określa jako ,,full wypas”, lecz całkiem przyzwoitą sytuację aprowizacyjną. Bez większego trudu można dostać rieslingi odpowiednie do najrozmaitszych dań, nie tylko kuchni polskiej i innych środkowoeuropejskich – również potrawy chińskie i japońskie, w tym sushi, lubią ten szczep. Najważniejsze kryteria doboru to słodycz lub jej przeciwieństwo, czyli kwasowość, oraz ciężar wina, czyli jak dużo ma ono ,,ciała”.

O ile w przypadku win najsłodszych i najbardziej wytrawnych, bądź zwiewnych i mocarnych, sprawa jest w miarę oczywista, tak największą przyjemność – i trudność -- w dobieraniu sprawiają wina leżące pomiędzy tymi ekstremami, w których równowaga między słodyczą i kwasowością, mocną budową i lekkością, bywa bardzo różnie pomyślana i wprowadzona w życie. Nie ma sztywnych zasad, są tylko dość ogólnikowe wytyczne, które postaram się naszkicować.

Po pierwsze chodzi o to, żeby przełamać stereotyp białe-czerwone. Do mięs wszelakich często podajemy wina czerwone automatycznie, nie bacząc na to, że niektóre wina białe nie ustępują im ciałem, ani na to, że wyraźna obecność tanin nie zawsze jest wskazana, choćby w przypadku dań z drobiu. Młody, a przynajmniej niezbyt stary, średnio wytrawny riesling znakomicie się sprawdza przy kaczce i gęsi, zwłaszcza jeśli mięsu towarzyszy sos z jabłek bądź leśnych owoców – 

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty