Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Efektowne drinki, które zrobisz w domu

Dobrze skomponowany drink na bazie naturalnych i jakościowych składników będzie doskonałym uzupełnieniem różnych scenariuszy spotkań towarzyskich. Przedstawiamy przepisy na koktajle, które bez wątpienia zaskoczą nawet najbardziej wybrednych degustatorów i zamienią każdy wieczór w wyjątkowe wydarzenie.

Drinki z wódką przepisy
Koktajle z wódką Orkisz

Czasy podawania wódki z colą odeszły już dawno w niepamięć. Na stołach, w barach i restauracjach prym wiodą oryginalne, bardzo dobre gatunkowo wódki, których smak znakomicie komponuje się z niebanalnymi i często zaskakującymi składnikami. Oto przepisy na wyjątkowe koktajle, które udało mi się zrobić samodzielnie w domu i które bez wątpienia usatysfakcjonują ciebie i twoich gości.

Wybierz wódkę

Zanim przejdziemy do samych receptur drinków, musimy wybrać najważniejszą rzecz, czyli ich podstawę. Aby koktajle były naprawdę idealne, warto wybrać trunek najlepszej jakości, o łagodnym, ale niebanalnym smaku – taki jak Orkisz Royal Spelt Vodka, o której już wcześniej w naszym BARKU pisałem. Ten produkt z segmentu ultra premium jest wytwarzany w małych ilościach i poddawany procesowi powolnej destylacji. Dzięki temu zachowuje pożądany smak i aromat, charakterystyczny dla pszenicy orkisz. Koktajle przygotowane na tak wyjątkowej wódce bez wątpienia na długo pozostaną w pamięci i dodadzą szyku nawet kameralnym spotkaniom w gronie najbliższych znajomych.

„PÓŁTORA METRA”

Półtora metra

Nazwa tego drinka odnosi się do kłosów orkiszu, które są niezwykle długie jak na zboża i dochodzą do 1,5 m wysokości. Kłos to również symbol widniejący na butelce wódki Orkisz – nawiązuje do składnika, z którego jest tworzona.

Przepis:

  • 40 ml wódki Orkisz
  • 40 ml czarnej herbaty różanej
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • Top up (uzupełnienie)Tonic

 

  • Lód: kostki
  • Szkło: highball

Metoda:

  • Zaparz napar z herbaty, wyjmij torebkę po 4 minutach i odstaw do czasu aż ostygnie.
  • Wypełnij szklankę typu highball kostkami lodu.
  • Wlej wszystkie składniki do szklanki, zamieszaj łyżką.
  • Udekoruj drinka plastrem jabłka.

Przygotowanie syropu cukrowego: wymieszaj cukier w gorącej wodzie w proporcjach 1:1. (zamiast przygotowywać osobno napar i syrop, możesz po prostu zaparzyć słodką herbatę różaną).

 

„POWRÓT KRÓLA”

Powrót króla

Orkisz był kiedyś bardzo znany i powszechnie uprawiany, później został zapomniany na długie lata, a obecnie przeżywa swój renesans. Nazwa nawiązuje do piktogramu z symbolem korony, który widnieje na butelce wódki Orkisz i ma oznaczać królewskość i najwyższą jakość trunku.

Przepis:

  • 40 ml wódki Orkisz
  • 15 ml syropu imbirowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 4-5 listków bazylii

 

  • Lód: kostki lub brak (brak w przypadku kieliszka  coupette)
  • Szkło: short, coupette lub martini (short na lodzie będzie bardziej popularny).

Metoda:

  • Wrzuć bazylię do shakera, wlej wszystkie pozostałe składniki i mocno mieszaj z lodem przez minimum 20 sekund.
  • Odcedź przez podwójne sitko i udekoruj gałązką bazylii.

Syrop imbirowy wymaga trochę zabawy, ale warto poświęcić na niego chwilę:

  • Do 750 ml gorącej wody wrzuć 1 kg cukru i wymieszaj.
  • Po rozpuszczeniu cukru dodaj obraną cząstkę imbiru o długości około 5 cm i całość zblenduj.
  • Przecedź przez podwójne sitko lub pieluchę i gotowe.
 

„GÓRAL”

Góral

Orkisz wymaga wyjątkowych warunków. Od wieków uprawiany był w chłodnym klimacie Skandynawii oraz w górskich rejonach Niemiec, Szwajcarii i Polski. Jest to nawiązanie do bogactwa smaku, jaki dają ziarna orkiszu oraz do piktogramu gór na butelce.

Przepis:

  • 40 ml wódki Orkisz
  • 25 ml switchela miodowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • Top up cydr jabłkowy
  • Grejpfrut zest (ścięta wierzchnia część skórki)

 

  • Lód: kostki
  • Szkło: highball

Metoda:

  • Wlej pierwsze trzy składniki do shakera i mocno wymieszaj z lodem.
  • Następnie przecedź koktajl do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnij cydrem jabłkowym.
  • Zamieszaj łyżką, dodaj zest z grejpfruta i umieść go na wierzchu koktajlu.

Switchel Miodowy:

  • Umieść w torbie vacum. 140 g miodu akacjowego, 60 g miodu gryczanego, 14 g imbiru, garść melasy cytrynowej.
  • Zamknij vacum i umieść w lodówce na 24 h.
  • Po upływie 24 h dodaj 80 ml octu jabłkowego, wymieszaj i przecedź przez gęste sito. Gotowe.
 

Wódka taka jak Orkisz Royal Spelt Vodka dzięki swojemu oryginalnemu i subtelnemu charakterowi jest inspiracją do tworzenia znakomitych koktajli nie tylko dla amatorów dobrych jakościowo destylatów, ale także dla barmanów i miksologów. Warto spróbować swych sił w domowej miksologii, dzięki której spotkania w gronie przyjaciół staną się niezwykłą przygodą ze smakiem.

Dobrej zabawy w odkrywaniu nowych smaków!
Marek Wiśniewski

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie