Czasy podawania wódki z colą odeszły już dawno w niepamięć. Na stołach, w barach i restauracjach prym wiodą oryginalne, bardzo dobre gatunkowo wódki, których smak znakomicie komponuje się z niebanalnymi i często zaskakującymi składnikami. Oto przepisy na wyjątkowe koktajle, które udało mi się zrobić samodzielnie w domu i które bez wątpienia usatysfakcjonują ciebie i twoich gości.
Wybierz wódkę
Zanim przejdziemy do samych receptur drinków, musimy wybrać najważniejszą rzecz, czyli ich podstawę. Aby koktajle były naprawdę idealne, warto wybrać trunek najlepszej jakości, o łagodnym, ale niebanalnym smaku – taki jak Orkisz Royal Spelt Vodka, o której już wcześniej w naszym BARKU pisałem. Ten produkt z segmentu ultra premium jest wytwarzany w małych ilościach i poddawany procesowi powolnej destylacji. Dzięki temu zachowuje pożądany smak i aromat, charakterystyczny dla pszenicy orkisz. Koktajle przygotowane na tak wyjątkowej wódce bez wątpienia na długo pozostaną w pamięci i dodadzą szyku nawet kameralnym spotkaniom w gronie najbliższych znajomych.
„PÓŁTORA METRA”
Nazwa tego drinka odnosi się do kłosów orkiszu, które są niezwykle długie jak na zboża i dochodzą do 1,5 m wysokości. Kłos to również symbol widniejący na butelce wódki Orkisz – nawiązuje do składnika, z którego jest tworzona.
Przepis:
- 40 ml wódki Orkisz
- 40 ml czarnej herbaty różanej
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- Top up (uzupełnienie)Tonic
- Lód: kostki
- Szkło: highball
Metoda:
- Zaparz napar z herbaty, wyjmij torebkę po 4 minutach i odstaw do czasu aż ostygnie.
- Wypełnij szklankę typu highball kostkami lodu.
- Wlej wszystkie składniki do szklanki, zamieszaj łyżką.
- Udekoruj drinka plastrem jabłka.
Przygotowanie syropu cukrowego: wymieszaj cukier w gorącej wodzie w proporcjach 1:1. (zamiast przygotowywać osobno napar i syrop, możesz po prostu zaparzyć słodką herbatę różaną).
„POWRÓT KRÓLA”
Orkisz był kiedyś bardzo znany i powszechnie uprawiany, później został zapomniany na długie lata, a obecnie przeżywa swój renesans. Nazwa nawiązuje do piktogramu z symbolem korony, który widnieje na butelce wódki Orkisz i ma oznaczać królewskość i najwyższą jakość trunku.
Przepis:
- 40 ml wódki Orkisz
- 15 ml syropu imbirowego
- 15 ml soku z cytryny
- 4-5 listków bazylii
- Lód: kostki lub brak (brak w przypadku kieliszka coupette)
- Szkło: short, coupette lub martini (short na lodzie będzie bardziej popularny).
Metoda:
- Wrzuć bazylię do shakera, wlej wszystkie pozostałe składniki i mocno mieszaj z lodem przez minimum 20 sekund.
- Odcedź przez podwójne sitko i udekoruj gałązką bazylii.
Syrop imbirowy wymaga trochę zabawy, ale warto poświęcić na niego chwilę:
- Do 750 ml gorącej wody wrzuć 1 kg cukru i wymieszaj.
- Po rozpuszczeniu cukru dodaj obraną cząstkę imbiru o długości około 5 cm i całość zblenduj.
- Przecedź przez podwójne sitko lub pieluchę i gotowe.
„GÓRAL”
Orkisz wymaga wyjątkowych warunków. Od wieków uprawiany był w chłodnym klimacie Skandynawii oraz w górskich rejonach Niemiec, Szwajcarii i Polski. Jest to nawiązanie do bogactwa smaku, jaki dają ziarna orkiszu oraz do piktogramu gór na butelce.
Przepis:
- 40 ml wódki Orkisz
- 25 ml switchela miodowego
- 10 ml soku z cytryny
- Top up cydr jabłkowy
- Grejpfrut zest (ścięta wierzchnia część skórki)
- Lód: kostki
- Szkło: highball
Metoda:
- Wlej pierwsze trzy składniki do shakera i mocno wymieszaj z lodem.
- Następnie przecedź koktajl do szklanki wypełnionej lodem i uzupełnij cydrem jabłkowym.
- Zamieszaj łyżką, dodaj zest z grejpfruta i umieść go na wierzchu koktajlu.
Switchel Miodowy:
- Umieść w torbie vacum. 140 g miodu akacjowego, 60 g miodu gryczanego, 14 g imbiru, garść melasy cytrynowej.
- Zamknij vacum i umieść w lodówce na 24 h.
- Po upływie 24 h dodaj 80 ml octu jabłkowego, wymieszaj i przecedź przez gęste sito. Gotowe.
Dobrej zabawy w odkrywaniu nowych smaków!
Marek Wiśniewski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie