Nowe miejsce – nowe możliwości
W tym roku Whisky Live Warsaw odbędzie się w zupełnie nowej lokalizacji: będzie nią Stadion Miejski Legii Warszawa, a konkretniej jego nowoczesne i prestiżowe Centrum Konferencyjne.
Na powierzchni 2300 m2, w klimatyzowanych, eleganckich salach ze spektakularnym widokiem na stadion piłkarski degustacje będą smakowały z pewnością wyjątkowo.
Goście specjalni
Wśród gości festiwalu pojawią się między innymi:
- Mark Reynier, były właściciel destylarni Bruichladdich, którą w 2012 roku odsprzedał za 58 mln funtów firmie Rémy Cointreau. Obecnie Reynier jest właścicielem irlandzkiej Waterford Distillery, a także położonej na Grenadzie destylarni rumu Renegade Rum Distillery.
- Serge Valentin, znany i ceniony pisarz i blogger, prowadzący blog pod nazwą Whiskyfun.com, a także założyciel grupy Malt Maniacs&Friends.
- Ingvar Ronde, pod którego redakcją co roku powstaje kultowy almanach whisky „Malt Whisky Yearbook”. Ingvar będzie promował na festiwalu kolejną edycję książki na rok 2023.
Whisky Live Warsaw
Jeszcze nigdy nie było tak wielu wystawców
Whisky Lice Warsaw z każdym rokiem pobija rekord liczby wystawców. Nie inaczej będzie podczas dziewiątej edycji: na festiwalu obecnych będzie ponad 80 wystawców z całego świata. Wśród nich znane, globalne koncerny, lokalne destylarnie rzemieślnicze i niezależni bottlerzy. Oprócz whisky, która jest bohaterką festiwalu, będą prezentowane również inne alkohole, między innymi rumy i giny.
Jak co roku pojawią się również destylarnie debiutujące na festiwalu:
- Belgian Owl – pierwszy belgijski producent whisky single malt, prezentujący swój flagowy trunek – Belgian Owl Single Malt.
- Samaroli – marka whisky z Włoch.
- Daftmill – jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Jej właściciele na co dzień zajmują się uprawą ziemi, i tylko dwa razy do roku poświęcają swój czas na destylację. Dlatego whisky tej marki, wytwarzana w niewielkiej liczbie butelek, jest bardzo trudno dostępna, przez co tym cenniejsza.
Egzotyczne atrakcje
Poszukujący nowych smaków i aromatów będą ukontentowani. Pośród wielu marek i nowości pojawi się kilka „perełek”, na co dzień raczej niedostępnych w Polsce, między innymi:
- Szkocka destylarnia Nc’nean, wytwarzająca w 100% organiczne whisky oraz organic botanical spirit.
- Bottler Morrison zaprezentuje na WLW Bruadar Whisky Liqueur – likier na bazie whisky single malt z dodatkiem miodu.
- Szkocja marka Glaswegin pokaże swoje giny dojrzewające w beczkach po sherry, tequili, czerwonym winie czy burbonie.
- Będzie także okazja do bliższego zapoznania się z Wee Smoky – szkocką whisky grain (zbożową), dojrzewającą w beczkach po dymnej whisky z wyspy Islay.
- Wreszcie pojawi się whisky z Afryki – Bain’s Cape Mountain. To whisky single grain, destylowana z afrykańskiej żółtej kukurydzy.
Whisky Live Warsaw
Specjalna selekcja whisky i Masterclassy
W tej edycji Whisky Life Warsaw organizatorzy przygotowali dla odwiedzających nową, specjalną strefę o nazwie "HIGH PROOF: Ekskluzywna Selekcja dla Koneserów". Znajdą się w niej stoiska ze starannie wyselekcjonowanymi, bardzo ciekawymi whisky, będą się w niej również odbywały specjalne sesje Masterclass i seminaria dla zaawansowanych koneserów destylatów.
Nie zabraknie oczywiście również tradycyjnych sesji Masterclass dla wszystkich zainteresowanych. Organizator zaplanował następujące warsztaty degustacyjne:
-
Morrison - lata 80./90.
prowadzący - Mark van der Vijver - International Sales Manager -
Glenfarclas - podróż przez dekady
prowadzący - Callum Fraser - Production Manager -
Woodford Reserve, więcej niż "THE WORLDS FINEST BOURBON"
prowadzący: Adam Frankowski -
Samaroli - włoska szkoła whisky
prowadzący - Daniele Liberati -
Kavalan – czy beczki po sherry mogą się znudzić?
prowadzący - Kai Shih -
Torabhaig – pierwsza od 190 lat nowo powstała destylarnia na wyspie Skye
prowadzący - Bruce Perry -
Waterford – podróż w poszukiwaniu najbardziej naturalnych smaków whisky
prowadzący: Mark Reynier – właściciel destylarni Waterford -
Highland Park - single malt z Duszą Wikingów
prowadzący : Michał Szwaja – National Manager Premium Brands - „Destylarnie wyklęte” – Rajmund Matuszkiewicz o dobrej whisky z zakładów, które regularnie a niesłusznie pomijamy w naszych degustacyjnych wyborach
- „Czy whisky wielka to wyłącznie whisky cask strenght i z beczek po ciemnej sherry?” czyli z Rajmundem Matuszkiewiczem podróż przez krainę łagodności i degustacyjnych wspomnień z ostatnich dwóch dekad
-
Octomore - nie taki potwór z Islay straszny
prowadzący: Mateusz Zabiegaj -
The beauty of blend - dekonstrukcja Tullamore D.E.W
prowadzący: Jakub Sienkiewicz -
Adelphie - obłędny kwintet
prowadzący: Antonia Bruce/gościnnie Serge Valentin -
The Macallan - dziedzictwo i niezwykła podróż w przyszłość
prowadzący : Tomasz Włodarczyk, Prestige Brands Ambassador -
Teeling - w poszukiwaniu idealnego smaku
prowadzący: Conor Sweeney - Bushmills - sherry, porto, madera & tequila
Szczegółowy spis trunków degustowanych podczas poszczególnych sesji Masterclass znajdziecie tutaj.
Ciekawym uzupełnieniem degustacji najlepszych whisky będą koncerty muzyki poważnej w wykonaniu absolwentów konserwatorium w Charkowie.
Bilety i sprawy organizacyjne
Bilety na festiwal w cenie 199 zł (jeden dzień) i 299 zł (dwa dni) uprawniają do bezpłatnej degustacji części trunków prezentowanych na stoiskach wystawców. Za pozostałe można płacić specjalnymi kuponami, które do zakupienia będą w sklepie festiwalowym. W sklepie również będzie można kupić prezentowane trunki w cenach festiwalowych. Każdy uczestnik przy wejściu na festiwal otrzymuje kieliszek i butelkę wody.
Więcej informacji o festiwalu >>
Whisky Live Warsaw
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie