International Whisky Competition to konkurs, który odbywa się co roku, począwszy od 2010. Jego zadaniem jest wyróżenienie najlepszych trunków – od szkockiej, poprzez bourbon aż do japońskiej whisky i wszystkich pomiędzy nimi. Zainspirowani igrzyskami olimpijskimi sędziowie przyznają brązowe, srebrne i złote medale uczestnikom w 49 różnych kategoriach. W odróżnieniu od innych alkoholowych konkursów, na IWC sędziowie nie porównują trunków ze sobą, a oceniają je oddzielnie, przyznając noty za poszczególne ich aspekty.
Najwyższą notę ze wszystkich 49 kategorii, a tym samym tytuł najlepszej whisky na świecie zdobyła w tym roku Dewar's Double Double 32 YO. Trunek osiągnął wynik 96,4 punktów na 100 możliwych. Wcześniej ta sama whisky wygrała swoją kategorię (dla najlepszej typu blended) na konkursie World Whiskies Awards. A skoro jurorzy dwóch tego typu rywalizacji są zgodni w swoich ocenach, to zdecydowanie dobrze to o Dewar’s świadczy. I trzeba przyznać, że w przypadku IWC mamy do czynienia z werdyktem dość niespodziewanym – jak dotąd generalnie za najlepsze whisky uznawano single malty, a nie mieszane.
Osoba odpowiedzialna za stworzenie zwycięskiego blendu, czyli Stephanie MacLeod, otrzymała nagrodę Master Blendera roku:
„Od dawna angażuję się w innowacje i chciałam przesunąć granice tego, czego oczekuje się od whisky. Dlatego cieszymy się z naszego sukcesu w konkursie 2020. Przyjmuję tę nagrodę w imieniu całego zespołu firmy Dewar's, który wykazał się niestrudzoną ciężką pracą i oddaniem, aby osiągnąć najwyższą jakość i smak naszej pięknie wykonanej whisky, pomimo wyzwań, jakie czekały w tym roku.” – powiedziała MacLeod.
Michał Miernik
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie