Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Balblair Aged 15 Years – degustacja. Test. Opinie.

Barek
|
04.04.2022

Piętnastoletni Balblair to kolejna whisky z nowej kolekcji tej uznanej destylarni. Zadebiutowała w drugim kwartale 2019 r. i podbiła serca wielu koneserów i amatorów szkockiej. Podobnie jak jej dwunastoletnia młodsza siostra produkowana jest bez dodatku karmelu i niefiltrowana na zimno. Dojrzewa w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu a finiszowana jest w beczkach pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu.

Tagi: whisky , single malt

Balblair 15YO. Test. Opinie. Recenzja.
Balblair Aged 15 Years, szkocka whisky z nowej serii Core

Destylarnia Balblair wypuszczając na rynek nową serię Core ma ogromną szansę na zdobycie nowych klientów, jak i uznania doświadczonych już koneserów. W piętnastoletnim Balblair znajdziemy trochę głębsze skupienie nut owocowych w porównaniu do tych, które możemy wyczuć w wersji dwunastoletniej. Odszukamy tu również nuty czekoladowe. Leżakowanie w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie i finiszowanie w beczkach po sherry pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu sprawia, że mamy do czynienia ze słodką, bogatą, kompletną whisky, w której odnajdziemy również pikantne aromaty miodu, piernika i suszonych śliwek. Jak wspominałem na wstępie to whisky niefiltrowana na zimno (non chill filtered) i produkowana bez dodatku karmelu. Kolor, który widzicie na zdjęciu jest naturalny.

Brand Manager w Balblair, Matthew Jamieson tak mówi o nowej serii Core: „Nasza whisky się nie zmienia: Balblair zawsze będzie szkocką whisky single malt o najwyższej jakości, o prawdziwej sile góralskiego charakteru. Jesteśmy niezmiernie dumni z naszej nowej kolekcji i jesteśmy przekonani, że ożywiony wygląd i smak spodoba się wszystkim, od miłośników po nowicjuszy.”

Rzeczywiście, piętnastolatek Balblaira to wspaniały, pełnowartościowy, dojrzały i aksamitny single malt wymagający od degustatora skupienia i poświęcenia czasu. Moim skromnym zdaniem idealny destylat do wieczornych samotnych kontemplacji.

Balblair 15YO

 

Balblair Aged 15 Years:

  • Region i kraj pochodzenia: region Highlands, Szkocja
  • Destylarnia: Balblair (właściciel: Inver House Distillers)
  • Zawartość alkoholu: 46%
  • Typ: single malt
  • Rodzaj beczki: dojrzewanie odbywa się w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a finiszowanie w bogatych w aromaty beczkach po sherry pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu
  • Czas leżakowania: minimum 15 lat
 

Nota:

Aromat: bardzo kuszący, owocowy, nie tak kremowy jak w przypadku odmiany dwunastoletniej, ale to sherry go tak złagodziło. Wyczuwalne nuty miodu kwiatowego, piernika, śliwek i świeżej skórki z cytryny i cynamonu. Jest tu również mleczna czekolada i toffi.

Smak: dość łagodny, wręcz aksamitny; wyczuwalne suszone owoce, przyprawy: biały pieprz, odrobina cynamonu i goździków. Czekolada i wanilia.

Finisz: średnio długi, wyczuwalne nuty miodu, gorzkiej czekolady, wanilii, owoców cytrusowych.

Nagrody i wyróżnienia:

  • International Wine&Spirits Competition – 2019, srebrny medal, 90 pkt.
  • International Spirits Challange – 2019, srebrny medal

Balblair 12YO wyróżnienia

Miłej zabawy! Może odkryjecie nowe smaki i aromaty?

Prezentowaną whisky raczej bez problemów znajdziecie w każdym renomowanym sklepie z alkoholami (również w e-sklepach). Cena butelki 0,7 l: ok. 360-380 zł. 
W sprzedaży są również dostępne wersje dwunastoletnia, osiemnastoletnia i dwudziestopięcioletnia.

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie