Destylarnia Balblair wypuszczając na rynek nową serię Core ma ogromną szansę na zdobycie nowych klientów, jak i uznania doświadczonych już koneserów. W piętnastoletnim Balblair znajdziemy trochę głębsze skupienie nut owocowych w porównaniu do tych, które możemy wyczuć w wersji dwunastoletniej. Odszukamy tu również nuty czekoladowe. Leżakowanie w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie i finiszowanie w beczkach po sherry pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu sprawia, że mamy do czynienia ze słodką, bogatą, kompletną whisky, w której odnajdziemy również pikantne aromaty miodu, piernika i suszonych śliwek. Jak wspominałem na wstępie to whisky niefiltrowana na zimno (non chill filtered) i produkowana bez dodatku karmelu. Kolor, który widzicie na zdjęciu jest naturalny.
Brand Manager w Balblair, Matthew Jamieson tak mówi o nowej serii Core: „Nasza whisky się nie zmienia: Balblair zawsze będzie szkocką whisky single malt o najwyższej jakości, o prawdziwej sile góralskiego charakteru. Jesteśmy niezmiernie dumni z naszej nowej kolekcji i jesteśmy przekonani, że ożywiony wygląd i smak spodoba się wszystkim, od miłośników po nowicjuszy.”
Rzeczywiście, piętnastolatek Balblaira to wspaniały, pełnowartościowy, dojrzały i aksamitny single malt wymagający od degustatora skupienia i poświęcenia czasu. Moim skromnym zdaniem idealny destylat do wieczornych samotnych kontemplacji.
Balblair Aged 15 Years:
- Region i kraj pochodzenia: region Highlands, Szkocja
- Destylarnia: Balblair (właściciel: Inver House Distillers)
- Zawartość alkoholu: 46%
- Typ: single malt
- Rodzaj beczki: dojrzewanie odbywa się w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a finiszowanie w bogatych w aromaty beczkach po sherry pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu
- Czas leżakowania: minimum 15 lat
Nota:
Aromat: bardzo kuszący, owocowy, nie tak kremowy jak w przypadku odmiany dwunastoletniej, ale to sherry go tak złagodziło. Wyczuwalne nuty miodu kwiatowego, piernika, śliwek i świeżej skórki z cytryny i cynamonu. Jest tu również mleczna czekolada i toffi.
Smak: dość łagodny, wręcz aksamitny; wyczuwalne suszone owoce, przyprawy: biały pieprz, odrobina cynamonu i goździków. Czekolada i wanilia.
Finisz: średnio długi, wyczuwalne nuty miodu, gorzkiej czekolady, wanilii, owoców cytrusowych.
Nagrody i wyróżnienia:
- International Wine&Spirits Competition – 2019, srebrny medal, 90 pkt.
- International Spirits Challange – 2019, srebrny medal
Miłej zabawy! Może odkryjecie nowe smaki i aromaty?
Prezentowaną whisky raczej bez problemów znajdziecie w każdym renomowanym sklepie z alkoholami (również w e-sklepach). Cena butelki 0,7 l: ok. 360-380 zł.
W sprzedaży są również dostępne wersje dwunastoletnia, osiemnastoletnia i dwudziestopięcioletnia.
Marek Wiśniewski
Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie