Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Wyjątkowe single malt whisky, czyli arcydzieła słynnej destylarni Benriach

Barek
|
08.04.2023

Trudno jednoznacznie powiedzieć, co stoi za sukcesem destylarni Benriach. Może to miejsce – samo serce regionu Speyside. Może to ludzie – wierni wieloletniej tradycji gorzelniczej. Może składniki – woda, jęczmień, beczki… Renoma, jaką wypracowała sobie gorzelnia Benriach przez ostatnie lata, jest nieprzypadkowa, a potwierdzeniem klasy są ekskluzywne bottlingi: Benriach 21 years of age, Benriach 25 years of age i Benriach 30 years of age.

Tagi: degustacja whisky , whisky opinie

Benriach 21yo, 25yo i 30yo test recenzja opinie jak smakuje cena
Benriach 21, 25 i 30 years of age - recenzja wyjątkowych whisky

Destylarnia Benriach jest dla każdego fana whisky pozycją obowiązkową. Nie ma znaczenia, czy kochasz dymne potwory z Islay, czy owocowe whisky z Highlands – whisky Benriach musisz poznać. Ba, powiem więcej – gdy już spróbujesz, będziesz wracać do niej niezwykle często. A byłbym skłonny się założyć, że któraś z butelek (jeśłi nie większość, to przynajmniej z tzw. core range)  stanie się pozycją must have w twoim barku.

Single malt Benriach jest bowiem gwarancją tego, że nie kupujesz kota w worku. Zawsze dostajesz produkt topowy. To trochę jak z sygnaturką Swiss Made w zegarkach – masz pewność, że trafiłeś na najwyższą jakość. I nigdy nie ma rozczarowania. Słowo!

 

Benriach 21yo, 25yo i 30yo
​Benriach w trzech wyjątkowych wydaniach: 21, 25 i 30 years of age [fot. Marek Wiśniewski]

Bo destylarni Benriach bardzo zależy na opinii o ich produktach, wszak każdy z nich sygnowany jest imieniem i nazwiskiem pewnej cudotwórczyni.

Magia Rachel Barrie

Nazywana Pierwszą Damą Szkockiej Whisky – dr Rachel Barrie, master blender Benriach jest prawdziwą ikoną. W branży whisky działa od ponad 30 lat, najpierw pracowała jako naukowiec w The Scotch Whisky Research Institute (jest chemikiem), a później z jej usług korzystały najlepsze szkockie destylarnie. Od 2017 roku jest związana z Benriach. Ciekawostką jest fakt, że destylarnię przejęła po innej legendzie – zastąpienie Billy’ego Walkera było nie lada wyzwaniem.

dr Rachel Barrie, master blender Benriach
dr Rachel Barrie, master blender Benriach (fot. Benriachdistillery.com)

Pracując w gorzelni Benriach dr Barrie uwypukliła największy walor tej whisky – wielowymiarowy charakter. To może brzmieć śmiesznie i trywialnie, ale faktycznie w whisky Benriach – niezależnie, czy to 12 years of age z core range, czy ekskluzywna 30 years of age (The Thirty) – jest coś takiego, co pozwala odkrywać ją warstwa po warstwie. Jak na klasyczną whisky ze Speyside przystało, jest przyjemnie owocowa, ale ma ona coś jeszcze. Jeden nazwie to „subtelnym dymkiem”, drugi – „tlącą się dębiną”. Trudno powiedzieć, w czym rzecz i chyba najlepszym rozwiązaniem jest przyjąć, że to po prostu magia.

​Benriach 21, 25 i 30 years of age
Każda buletka z serii: ​Benriach 21, 25 i 30 years of age jest umieszczona w eleganckim opakowaniu.

Benriach handmade

Sukces zależy od wielu czynników i od wielu okoliczności. To jak z zespołem piłkarskim – nawet najlepsi piłkarze bez dobrego trenera nic nie ugrają, a nawet najlepszy trener ze słabymi zawodnikami nie za wiele wskóra. Talent dr Rachel Barrie to jedno, ale nie byłoby sukcesu bez splotu w jednym miejscu, w jednym czasie korzystnych okoliczności. 

Pani Barrie jako master blender wykorzystała przede wszystkim tzw. terroir, miejsce, z którego pochodzi Benriach. Jak już wspomniałem, destylarnia leży w centralnej części Speyside, niedaleko Elgin, stolicy regionu. To istne zagłębie gorzelni, więc trzeba się czymś wyróżnić spośród konkurencji. W Benriach takim języczkiem u wagi jest woda – pochodząca z głębi ziemi, bardzo mineralna. 

Global Brand Ambassador Stewart Buchanan
Stewart Buchanan, Global Brand Ambassador marki Benriach (fot. benriachdistillery.com)

Gorzelnia podkreśla także swój rzemieślniczy charakter – jest jedną z dwóch w regionie Speyside, gdzie wciąż działa własna słodownia! Co roku odbywa się tzw. malting season, czyli własnoręczne, tradycyjne słodowanie jęczmienia na podłodze. 

No i beczki – o nich zawsze trzeba wspomnieć, opowiadając o Benriach. Wszak wpływają na walory szkockiej nawet w pięćdziesięciu procentach. W gorzelni dobrze wiedzą, że kiepska beczka potrafi zepsuć nawet najlepszą whisky, dlatego destylarnia dba o to, by whisky dojrzewała tylko w najlepszych z nich.. A mają w czym wybierać, bowiem Benriach Distillery dysponuje beczkami z USA (ex-bourbon oraz virgin oak), z Hiszpanii (ex-sherry), z Portugalii (ex-porto) czy z Francji (po czerwonych winach). 

Dojrzewanie odbywa się w nieprzypadkowych miejscach – część magazynów to starodawne dunnage, gdzie beczki stoją po prostu na utwardzonej ziemi. Legendarny jest magazyn 13 – najstarszy spośród obecnie używanych; to tam leżakują najlepsze i często unikalne dębowe beczki z whisky Benriach

Benriach magazyn 13 beczki
Beczki z magazynu 13 destylarni Benriach (fot. benriachdistillery.com)

Dlaczego o tym wszystkim wam piszę? Ponieważ te wszystkie elementy łączą się w produkcie końcowym. To dzięki nim whisky Benriach jest tak smaczna (to za mało powiedziane), ma tak urzekający aromat i tak owocowy smak – bez względu na to, który produkt z portfolio gorzelni degustujemy.

Bo wspomnieć trzeba, że Benriach to także wyjątkowo udana seria tzw. core range. W jej skład wchodzą Benriach The Original Ten, The Smoky Ten, The Twelve oraz The Smoky Twelve. Próbowanie ich to świetna okazja do poznania krok po kroku gorzelni i jej stylu. Od delikatnej, owocowej „dziesiątki”, aż po lekko dymną „dwunastkę” – takiej różnorodności inne destylarnie mogą jedynie pozazdrościć. 

Podstawowe edycje Benriach świetnie sprawdzają się jako tzw. daily dram, ale także są doskonałą bazą do drinków i koktajli – szczególnie single malt w wersji dymnej! Koniecznie pomiksujcie i potestujcie.

Benriach core range
Benriach core range. W jej skład wchodzą Benriach The Original Ten, The Smoky Ten, The Twelve oraz The Smoky Twelve. (fot. benriachdistillery.com)

Topowe edycje Benriach

Benriach, jak mało która gorzelnia, potrafi zadowolić chyba wszystkich fanów szkockiej whisky. Od podstawowej single malt The Original Ten, aż po absolutnie wyjątkowe Benriach The Twenty One, Benriach The Twenty Five oraz Benriach The Thirty. Pełna gama możliwości destylarni!

Te trzy ostatnie pozycje – 21 years of age, 25 years of age i 30 years of age są ukoronowaniem portfolio marki. To prawdziwa gratka dla smakoszy, kolekcjonerów, a nawet dla tych, którzy traktują whisky jako inwestycję. Trzy single malty, które zachwycają; trzy doskonałe whisky, które łączy speysidowa owocowość; trzy trunki, które każdy chciałby mieć w swoim barku. 

W zasadzie walory każdej z niżej przedstawionych absolutnie wyjątkowych, kosmicznych wręcz limitowanych wersji Benriach należałoby opisywać wierszem. Bo delektowanie się każdą z nich to po prostu czysta poezja. I nie ma w tym zachwycie ani krztyny przesady. Wyobraźcie sobie, że intensywność ich aromatów jest tak wyraźna, że nawet w opróżniony już kieliszek użyty do degustacji tych wybornych destylatów oddaje przepiękne aromaty tych whisky nawet kilka godzin po jego całkowitym opróżnieniu.

Amatorom bursztynowych trunków, koneserom i kolekcjonerom polecam poniższe trzy edycje szczególnie.

Benriach 21yo The Twenty OneBenriach 21yo The Twenty One

To bogata i ułożona single malt whisky, która dojrzewała w czterech rodzajach beczek: po bourbonie, po sherry, po czerwonym winie Bordeaux i w świeżych beczkach virgin oak. To mariaż rzadko spotykany wśród szkockich whisky.

  • Region: Speyside, Szkocja
  • Destylarnia: Benriach (właściciel Brown-Forman)
  • Zawartość alkoholu: 46%
  • Typ: single malt, non chill filtered
  • Beczki: po bourbonie, po sherry, po czerwonym winie Bordeaux i w świeżych beczkach virgin oak
  • Dojrzewanie: minimum 21 lat
 

Nota

  • Aromat: Czego tu nie ma! Dojrzałe jagody, morele, nektarynki. Generalnie - intensywnie owocowy. Ale mamy tu również owoce leśne oraz akcenty miodu, skóry, przypraw korzennych, dębiny i dymu. O niebiosa!
  • Smak: mocna owocowa słodycz (pomarańcze, porzeczki) połączona z orzechami i miodem, z delikatnym dębowym, dymnym akcentem. Aha! Mamy tu również ślady toffi, mlecznej czekolady i orzechów. Odpływam...
  • Finisz: długi, z wyczuwalnym torfowym dymem, wanilią, jagodami i przyprawami korzennymi
 

Benriach 25yo The Twenty Five

Benriach 25yo The Twenty Five

Ta whisky to symfonia smaku i zapachu, szczególnie dla tych, którzy poszukują w owocowych whisky nut dymu. To kolejna single malt, która dojrzewa w czterech różnych beczkach: po bourbonie, po sherry, tzw. virgin oak oraz po winie Madera. Ten zabieg sprawił, że mamy do czynienia z niezwykle soczystą i słodką whisky.

  • Region: Speyside, Szkocja
  • Destylarnia: Benriach (właściciel Brown-Forman)
  • Zawartość alkoholu: 46%
  • Typ: single malt, non chill filtered
  • Beczki: po bourbonie, po sherry, po winie Maderai w świeżych beczkach virgin oak
  • Dojrzewanie: minimum 25 lat
 

Nota

  • Aromat: Co tu się dzieje!! Feeria aromatów! Owoce leśne, czereśnie, ale również morele i pomarańcze, ciemna czekolada, toffi, lekki torfowy dym, dębina, znowu miód, wanilia; totalny odlot!
  • Smak: suszone owoce (morele, pomarańcze), czekolada, cynamon, karmel, orzechy i ... tytoń (tak!), 
  • Finisz: wyraźnie długi, z zauważalnym karmelowym i lekko pikantnym posmakiem oraz akcentami dębiny, wanilii i miodu;
 

Benriach 30yo The Thirty

Benriach 30yo The Thirty

Serię Benriach Four Cask Matured kończy wersja 30yo z beczek po bourbonie, po sherry, po porto i virgin oak. A gdy dodamy do tego torfowy słód, otrzymamy trunek niebanalny, harmonijny i bogaty.

  • Region: Speyside, Szkocja
  • Destylarnia: Benriach (właściciel Brown-Forman)
  • Zawartość alkoholu: 46%
  • Typ: single malt, non chill filtered
  • Beczki: po bourbonie, po sherry, po porto i w świeżych beczkach virgin oak
  • Dojrzewanie: minimum 30 lat
 

Nota

  • Aromat: wędzone owoce, rodzynki, toffi, tlące się drewno.
  • Smak: Ambrozja!! Jest torf!! Są pomarańcze, porzeczki, wiśnie (!), karmel, mleczna czekolada z rodzynkami, miód, wanilia, orzechy, echhh...:)
  • Finisz: długi, bardzo długi, z przyjemnym torfowym dymem, śladami suszonych owoców i akcentami wanilli, miodu, jagód i gałki muszkatałowej;
 

Benriach 21yo, Benriach 25yo i Benriach 30yo
Benriach 21 years of age, Benriach 25 years of age i Benriach 30 years of age - życzę każdemu, by choć raz mógł ich skosztować.

Szczerze życzę każdemu, żeby na jego drodze pojawiły się te trunki i żeby miał przyjemność ich spróbować. Konia z rzędem temu, kto powie, który z nich jest lepszy. To mission imposible. Choć łączy je owocowy styl, to jednak w poszczególnych single malt dominują różne aromaty i smaki. Każda wersja: Benriach 21 years of age, Benriach 25 years of age i Benriach 30 years of age ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny charakter.

Wszystkie trzy prezentowane wyżej, unikalne, absolutnie wybitne i z pewnością zapadające w pamięć do końca życia whisky Benriach można kupić raczej tylko w specjalistycznych sklepach. Również tych online, np. w Domu Whisky:

Benriach The Twenty One (21 Years Of Age); Cena: 770 - 850 zł
Benriach The Twenty Five (25 Years Of Age); Cena: 1.400 - 1.600 zł
Benriach The Thirty (30 Years Of Age); Cena: 2.890 - 3.200 zł
 

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
Pij odpowiedzialnie! pijodpowiedzialnie.pl

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie