Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

The Famous Grouse Ruby Cask – Opinie. Ocena. Recenzja

Barek
|
26.10.2023

Znana i doceniana również przez ekspertów whisky The Famous Grouse dostępna jest także w wersji Ruby Cask, czyli finiszowanej w beczkach po słodkim winie porto. Amatorzy słodkich nut z pewnością będą usatysfakcjonowani. Ta whisky da się polubić od pierwszego drama.

Tagi: degustacja whisky , whisky opinie

The Famous Grouse Ruby Cask  opinie cena jak smakuje gdzie kupić. Test. Recenzja.
The Famous Grouse Ruby Cask – degustacja

The Famous Grouse to szkocka whisky mieszana (blended), o której pisałem już kilkakrotnie, jak również recenzowałem kilka jej odmian.

I tak znajdziecie w naszym BARKU moje opinie na temat podstawowej wersji The Famous Grouse oraz trzech wersji: Smoky Black, Sherry Cask, Bourbon Cask, a ponieważ ja lubię sprawy zawsze doprowadzać do końca – przedstawiam oto jeszcze jedną, uzupełniającą całą serię: The Famous Grouse Ruby Cask.

The famous grouse rodzina
Seria The Famous Grouse: Sherry Cask, Smoky Black i podstawowa wersja

Po kolei.
Przypomnieć należy Szanownym Czytelnikom, iż The Famous Grouse to najlepiej sprzedająca się whisky w Szkocji. Wolumenowo, ma się rozumieć. Jest również bardzo popularna w Polsce. Różne rodzaje tej whisky: Sherry Cask, Ruby Cask, Smoky Black i podstawowa The Famous Grouse wyróżniają się na półkach sklepowych bez wątpienia. Charakterystyczna szkocka pardwa zdobiąca etykiety każdej z odmian dumnie wyróżnia się na tle innych whisky, z którymi sąsiaduje na półce (przyp. red.: zdaje się, że tylko na wersji Sherry Cask zamiast pardwy mamy samicę głuszca, ale by się upewnić, musiałbym zasięgnąć porady eksperckiej u ornitologów).

Wyróżnia się delikatnością w smaku. To bardzo dobrze skomponowana i zbalansowana whisky typu blended. Zresztą bardzo wysoko oceniana przez ekspertów branży whisky, o czym wspominałem szczegółowo w pierwszym z artykułów o tej słynnej (nomen omen, bo „famous” znaczy w języku angielskim właśnie „słynny, sławny”) szkockiej. Tam znajdziecie ocenę Jima Murraya, Dominica Roscrowa i inne źródła, które potwierdzają, że The Famous Grouse w kategorii blended scotch whisky należy do topu. Są tam też dowody na postawione wyżej tezy.

Zresztą nawet koneserów whisky typu single malt te wysokie oceny The Famous Grouse raczej  dziwić nie powinny, bo w skład Słynnej Pardwy wchodzą przecież tak znane, cenione i nagradzane single malty jak m.in. The Macallan i Highland Park

The famous grouse magazyn beczek
Magazyn z dojrzewającą whisky The Famous Grouse w dębowych beczkach

I teraz najlepsze.
Producent (Matthew Gloag & Son ltd.) dzierżąc te wszystkie atuty w ręce, mając najlepiej sprzedającą się whisky w Szkocji, mógłby osiąść na laurach i odcinać kupony, będąc spokojnym o przyszłość na długie lata.

Po co wprowadzać nowe edycje? Po co ryzykować? Po co eksperymentować, nie będąc pewnym efektu? Cieszmy się tym, co już osiągnęliśmy!
A jednak…
Ja podejrzewam, że właściciele marki The Famous Grouse dobrze zrozumieli słynną sentencję, jaką Lewis Carroll zostawił w książce „Po drugiej stronie lustra”:
Bo widzisz, TUTAJ musisz biec tak szybko, jak tylko potrafisz, żeby zostać w tym samym miejscu. A jak chcesz dostać się w inne miejsce, musisz biec dwa razy szybciej.

Właśnie.

Szefowie Mathew Gloag & Son, wiedząc, że w ostatnich latach obserwujemy gigantyczny wzrost popularności bursztynowego trunku, zdają sobie sprawę, iż miłośnicy whisky nie ustają w wysiłkach, by poszukiwać wciąż nowych aromatów, nowych smaków, nowych wrażeń.
Tak więc potrzebujemy nowych wersji The Famous Grouse i basta!

Recepta na kolejny sukces jest prosta: do zbóż i wody wysokiej jakości, dorzucamy wiedzę, pasję, determinację i doświadczenie master blendera oraz master of wood, czyli specjalisty trudniącego się żmudnym doborem zarówno rodzaju dębu, z jakiego dopiero powstaną beczki, jak też staranną selekcją beczek dębowych, w których wcześniej leżakował rum, bourbon, sherry, a w przypadku recenzowanej dziś whisky – porto, czyli słodkie wino.
No tak, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić... Jednak specom odpowiedzialnym za nowe odmiany The Famous Grouse za każdym razem udaje się stworzyć wyjątkowo bogatą, zaokrągloną, o większej głębi smaku, słodką nową whisky.

The famous grouse master blender
Kirsteen Campbell, obecnie pracująca już w słynnej destylarni The Macallan pełniła wcześniej funkcję master blendera, odpowiedzialnego za kompozycję The Famous Grouse Ruby Cask 
(fot. thefamousgrouse.com)

The Famous Grouse Ruby Cask Blended Scotch Whisky po maturacji (dojrzewaniu) w beczkach po bourbonie finiszowana (drugi proces maturacji) jest dodatkowo w beczkach (również dębowych) po słodkim winie porto.

Powstała delikatna, lekko pikantna odmiana klasycznej whisky The Famous Grouse, ale z wyraźnymi nutami ciemnych owoców, pełnymi bogatej słodyczy, z wyczuwalnymi delikatnymi akcentami dębiny i przypominającymi domowe ciasto. Celem finiszowania tej whisky w beczkach po słodkim winie porto było uzyskanie destylatu o słodszym, delikatniejszym smaku, jednakże nie tracąc złożoności, balansu i charakteru klasycznego The Famous Grouse.
 

the famous grouse ruby caskFamous Grouse Ruby Cask Blended Scotch Whisky

  • Region i kraj pochodzenia: m.in. Speyside, Highlands, Szkocja
  • Destylarnia: m.in. The Macallan Distillery, Highland Park, The Glenrothes
  • Producent: Matthew Gloag & Son (Edrington Group)
  • Zawartość alkoholu: 40%
  • Typ: blended scotch whisky (whisky mieszana); malty: The Macallan, Highland Park,  The Glenrothes zmieszane z whisky zbożowymi
  • Rodzaj beczki: dębowe po bourbonie oraz po winie porto (słodkim winie)
  • Czas leżakowania: minimum trzy lata
 

Nota degustacyjna:

  • Aromat: delikatny, bogaty, słodkawy, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, wanilii, cynamonu i rodzynek.
  • Smak: delikatny, lekko pikantny (warto dać tej whisky kilka minut, by z kieliszka ulotniły się nuty spirytusowe), słodki, z wyraźnymi akcentami suszonych owoców, miodu, karmelu, wanilii i delikatnych nut dębiny i czekolady.
  • Finisz: delikatny, średnio długi, lekko pikantny, słodki.

 

Jak pić The Famous Grouse Ruby Cask?

Najlepiej w czystej postaci (neat, pure), bez dodatków, ale nie będzie błędem, gdy doda się do tej whisky jedną/dwie kostki lodu. Idealna do koktajli, np. z piwem imbirowym lub jako whisky sour.
A zresztą – niech każdy pije jak lubi. Whisky ma smakować. Po prostu.

To whisky, która idealnie nadaje się na tzw. daily whisky (codzienną), a stosunek cena/jakość (value for money, jak się mawia na Wyspach) jest na tyle dobry, że ci, którzy raz jej spróbują, pewnie będą do niej wracać.

The famous grouse beczka wypalanie
Wypalanie beczki

Przy okazji podpowiadam, że całą gamę The Famous Grouse należy zaliczyć do bardzo udanych serii. Podstawowa oraz odmiany Sherry, lekko totrfowa Smoky Black, Ruby Cask i Bourbon Cask (ta ostatnia raczej już nie do zdobycia) to świetny i niedrogi sposób na eksperymentowanie z różnymi stylami whisky,  z których każda oferuje inne walory aromatyczno-smakowe, ze względu właśnie na dobór różnych rodzajów dębowych beczek, w których whisky dojrzewała i przechodziła proces finiszowania (końcowy etap dojrzewania).

Każdy z tych destylatów to także przykład, że whisky typu blended również może zdobywać wysokie noty ekspertów i być ceniona nie tylko za cechę tzw. value for money, czyli satysfakcjonującą jakość za rozsądne pieniądze, ale również ze względu na wyróżniające ją walory aromatyczno-smakowe. Kto spróbuje whisky dowolnej wersji z serii CASK stwierdzi, że powyższe słowa to nie tam żadne pitu pitu i lanie wody, tylko że specjaliści zajmujący się maturacją i blendowaniem (kupażowaniem) The Famous Grouse po prostu znają się na rzeczy.

The famous grouse rodzina
Rodzina The Famous Grouse: Bourbon Cask, Sherry Cask, Smoky Black, Ruby Cask i podstawowa. (fot. Marek Wiśniewski)

Degustowaną whisky raczej bez problemów znajdziecie w supermarketach, sklepach dyskontowych (ja kupiłem w ALDI) oraz w każdym renomowanym sklepie z alkoholami (również w e-sklepach). Cena butelki 0,7 l: ok. 65 zł

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
pijodpowiedzalnie.pl

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (3) / skomentuj / zobacz wszystkie

Paweł Kopeć
26 października 2023 o 16:40
Odpowiedz

A co z bourbonami?! Są lepsze!

~Paweł Kopeć

26.10.2023 16:40
PI Grembowicz
26 października 2023 o 16:38
Odpowiedz

I jak tu nie zostać "alkoholikiem", tj. smakoszem?! Cha cha cha

~PI Grembowicz

26.10.2023 16:38
Paweł Kopeć
26 października 2023 o 16:26
Odpowiedz

Aż chce się pić i żyć!
"Vivere est bibere"

~Paweł Kopeć

26.10.2023 16:26
1