Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

The Dubliner Irish Whiskey – degustacja, test, opinie

Barek
|
02.06.2022

Popularność irlandzkich whiskey w Polsce rośnie. Dlaczego? Bo zazwyczaj są łagodniejsze w smaku, może trochę słodsze. Jednym z irlandzkich destylatów często kupowanych w naszych sklepach jest The Dubliner Irish Whiskey Bourbon Cask Aged.

Tagi: whisky , degustacja whisky

The Dubliner Irish Whiskey Bourbon Cask Aged test degustacja opinie cena recenzja
The Dubliner Irish Whiskey Bourbon Cask Aged - w starej i nowej butelce

Irlandzkich whiskey jest na marketowych półkach stosunkowo mniejszy wybór niż szkockich whisky, dlatego pojawienie się nowej irish whiskey na rynku tym bardziej zasługuje na naszą atencję. Nowej? No, nie do końca. The Dubliner jest dostępny w polskich sklepach od 2019 i już zdążył zaskarbić sobie sympatię amatorów łagodniejszych destylatów, ale obecnie sprzedawany jest już w nowej butelce. Nowy design i styl ma za zadanie zainteresować również młodszego sympatyka bursztynowych trunków. W końcu świat whisky/whiskey to nie tylko mężczyźni w średnim wieku :-)

The Dubliner Irish Whiskey - nowa etykieta
The Dubliner w nowej szacie graficznej: wersja Bourbon Cask i likier (30%) Whiskey & Honeycomb

Ale bez obaw! Zawartość butelki pozostaje bez zmian. A czy warta jest naszej uwagi?

Po raz pierwszy miałem okazję próbować The Dubliner na Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, bodajże w 2019 roku. Tam też The Dubliner wystawiany był w trzech wersjach: The Dubliner Bourbon Cask, The Dubliner Master’s Edition i The Dubliner Whiskey & Honeycomb. Ten ostatni to trzydziestoprocentowy likier. A w ubiegłym tygodniu odwiedziłem w Dublinie destylarnię, w której whiskey ta jest wytwarzana – mogę więc o niej skreślić kilka słów więcej.

Dublin i The Dubliner
Katedra św. Patryka w Dublinie i The Dubliner :-) (fot. Marek Wiśniewski)

Zacznijmy od tego, że irlandzkie whiskey jednak się różnią od szkockich whisky. Szczególnie jeśli chodzi o doznania aromatyczno-smakowe.

Irish whiskey powstaje bardzo podobnie jak scotch whisky. Cały proces przebiega w kilku krokach, czyli najpierw słoduje się jęczmień (ziarna kiełkują), potem rozpoczyna się proces suszenia ziarna, mielenia, mieszania z ciepłą wodą i drożdżami, w wyniku czego powstaje brzeczka (ważne słowo!), która zostaje poddana fermentacji, a następnie destylacji w miedzianych alembikach.

Znawcy już wiedzą, a początkującym tylko przypomnę, że whiskey nazywamy destylaty pochodzące z Irlandii, USA i Kanady, a whisky z pozostałych krajów i regionów (Szkocja, Indie, RPA, Szwecja, Szwajcaria, Islandia itp.). Oczywiście są wyjątki. W wymowie pomiędzy whiskey i whisky nie ma żadnej różnicy. Różnica jest w sposobie destylacji. W przeciwieństwie do szkockiej, najczęściej destylowanej dwukrotnie,  irlandzka whiskey poza paroma przypadkami destylowana jest trzykrotnie. Stąd jej bardziej bardziej subtelny smak i delikatność.

Czym charakteryzują się irlandzkie whiskey, opisywałem dość szczegółowo w artykule Co ty wiesz o irlandzkiej whiskey?

A poznana przeze mnie dość wnikliwie, degustowana i opisywana dziś The Dubliner Irish Whiskey to kojąca whiskey typu blended, czyli kompozycja whiskey typu single malt i zbożowych. Ze względu na swój łagodny charakter z całą pewnością przypadnie do gustu również kobietom. W świecie whisky powiedzianoby: bardzo pijalna, tzw. daily whiskey (czyli na co dzień). Porównując ją do większości szkockich whisky typu blended, The Dubliner jest znacznie bardziej łagodny, na co wpływ z całą pewnością mogą mieć:

  • potrójna destylacja;
  • większa proporcja whiskey typu single malt w stosunku do whiskey typu grain tworzących razem kompozycję The Dubliner (choć oprowadzający mnie po destylarni twierdzą, że to tajemnica i kropka);
  • być może przy produkcji grain whiskey, która wchodzi w skład The Dubliner, użyto w większej proporcji kukurydzy (to przecież też zboże);
  • wyselekcjonowane beczki po bourbonie, w której whiskey The Dubliner leżakowała/leżakuje.

Proces powstawania The Dubliner Irish Whiskey
Proces powstawania The Dubliner Irish Whiskey od pola do butelki (fot. Marek Wiśniewski)

The Dubliner Irish Whiskey packshotThe Dubliner Irish Whiskey:

  • Region i kraj pochodzenia: Irlandia, Dublin
  • Destylarnia: The Dublin Libierties Distillery (spółka grupy Quintessential Brands)
  • Zawartość alkoholu: 40%
  • Typ: blended (whisky mieszana)
  • Rodzaj beczki: dębowe, po bourbonie
  • Czas leżakowania: NAS, czyli No Age Statement, czyli bez oznaczania wieku. Ale… w przypadku irlandzkich whiskey przepisy są podobne jak w Szkocji – whiskey musi leżakować w dębowych beczkach przynajmniej trzy lata.

Nota:

  • Aromat: świeży, może trochę trawiasty, ale z mocno wyczuwalnymi nutami miodowymi i waniliowymi; znajdziemy tu również mocne akcenty owocowe (brzoskwinia? jabłko?), migdałowe, dębowe. Są tu również ślady toffi.
  • Smak: słodki, raczej delikatny, mało zbożowy (a to przecież whisky typu blended), wyczuwalny miód, owoce (jabłko, gruszka), wanilia, odrobina cynamonu, pieprzu i dębiny.
  • Finisz: słodki, lekko pikantny, raczej krótki, ze śladami czekolady, imbiru, cynamonu i dębiny.

Jak pić The Dubliner Irish Whiskey?

To bardzo fajna tzw. daily whiskey. Nadaje się również wyśmienicie na aperitif. Tak, jak pisałem powyżej - jej delikatny charakter może spodobać się również kobietom, choć z mojego doświadczenia wynika, że te jeszcze bardziej będą zachwycone delikatniejszym, bo trzydziestoprocentowym i bardzo słodkim likierem na bazie whiskey The Dubliner Whiskey & Honeycomb (szukajcie butelek z czerwoną etykietą – stara wersja, lub z czerwonymi akcentami – nowa butelka).

The Dubliner Irish Whiskey można pić we wszelkich postaciach i ze względu na swój łagodny smak będzie się podobał serwowany neat (bez dodatków), on the rocks (z kostkami lodu) lub w koktajlach. Tu wybór jest bardzo szeroki, od klasycznych drinków typu Old Fashioned i Manhattan, po bardziej wysublimowane. Rzecz jasna – z colą i spritem również będzie smakować. Spróbujcie z tonikiem! :-)
Whiskey ma po prostu smakować i szczególnie dla początkujących lub gustujących właśnie w koktajlach rzeczą zupełnie normalną jest miksowanie The Dubliner z tzw. softami.

Nagrody i wyróżnienia:

  • 2018 –złoty medal w konkursie World Spirits Competition w San Francisco
  • 2018 – złoty medal The Best Irish Whiskey w rankingu The Fifty Best

The Dubliner Irish Whiskey wyróżnienia

Popularność irlandzkich whiskey w ostatnich latach rzeczywiście wzrosła i rosnąć będzie nadal. Dlaczego? Odpowiedź jest dość prosta. Po pierwsze, w ślad za nowopowstającymi destylarniami w Irlandii oferta destylatów z tamtego regionu będzie coraz szersza. Po drugie, młodzi odbiorcy i zaczynający przygodę z whiskey/whisky preferują te o łagodniejszym charakterze. A sprzedaż tego rodzaju alkoholu na świecie wciąż ma trend wzrostowy.

Destylarnię, w której produkuje się The Dubliner, wy również możecie odwiedzić. Więcej szczegółów znajdziecie na stronie destylarni. Rzecz jasna, wycieczka kończy się degustacją whiskey. Może to fajny pomysł na city break?

The Dublin Liberties Distillery wejście
The Dublin Liberties Distillery mieści się w starym budynku w XVIII wieku, w którym kiedyś był młyn. (fot. Marek Wiśniewski)

The Dublin Liberties Distillery wnętrze
Klimatyczne wnętrza destylarni przedstawiają historię tego miejsca (fot. Marek Wiśniewski)

The Dublin Liberties Distillery alembiki
Alembiki w destylarni 
The Dublin Liberties Distillery - to tu się dzieje magia ;-)
(fot. Marek Wiśniewski)

The Dublin Liberties Distillery alembiki z góry
I te same alembiki widziane z góry- dopiero stąd widać, jak są wysokie (fot. Marek Wiśniewski)

The Dublin Liberties Distillery, gdzie wytwarzana jest The Dubliner Irish Whiskey, to stosunkowo mała i młoda destylarnia, ale mając w swoim zespole tak doświadczonego i cenionego w branży specjalistę jak Darryl McNally, pełniącego obecnie funkcję Master Distillera, przewiduję, że będzie o nich głośno w następnych latach. W ofercie destylarni oprócz flagowego The Dubliner Bourbon Cask znajduje się jeszcze kilka innych wersji:

  • The Dubliner Aged 10 Years (obecnie dość trudno dostępny);
  • The Dubliner Whiskey & Honeycomb;
  • The Dubliner Master Distiller's Reserve (jeszcze w niektórych sklepach można ją kupić, ma niebieską etykietę);
  • The Dubliner Irish Whiskey Smoked Stout – tak, destylarnia współpracuje i eksperymentuje również z browarami rzemieślniczymi, by wciąż dla coraz bardziej wymagającego odbiorcy poszukiwać nowych zestawień aromatyczno-smakowych;
  • no i nowość na rynku w Irlandii, pewnie niedługo trafi do Polski: The Dubliner Fiery Irish Liqueur, kompozycja irlandzkiej whiskey, likieru cynamonowego i… chili :-) Niezbadane są preferencje konsumentów, prawda?

The Dubliner Fiery Irish Liqueur
The Dubliner Fiery Irish Liqueur, czyli irlandzka whiskey, likier cynamonowy i… chili
(fot. Marek Wiśniewski)

The Dublin Liberties Irish Whiskey Single Malt
Destylarnia wytwarza także single malty. Na zdjęciu 10-letnia Cupper Alley, 13-letnia Murder Lane i 16-letnia Keeper's Coin (fot. Marek  Wiśniewski)

 

Degustowaną The Dubliner Irish Whiskey znajdziecie w wielu sklepach i marketach. Cena butelki 0,7 l: ok. 70-80 zł

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whiskey, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie