Drink
Margarita ma swoje korzenie w Meksyku i ponoć jego nazwa pochodzi od imienia kobiety, dla której po raz pierwszy został przygotowany. Szczęściara! Wtedy zapewne nie mogła przewidzieć, że kiedyś jej imię będzie na ustach całego świata.
Ci mniej romantyczni twierdzą jednak, że
Margarita pochodzi od meksykańskiego drinka o nazwie Daisy, czyli stokrotka. Oryginalnie był robiony na brandy. Dopiero w XX wieku zastąpiono ją
tequilą.
Na dobry początek
Kieliszek do Margarity
Nazywany jest
coupette. Ma szeroką czaszę o zaokrąglonych brzegach, osadzoną na smukłej i wysokiej nóżce. Dodatkową czasza sprawia, że szkło wygląda efektownie, ale też zwiększa pojemność kieliszka.
Jeszcze przed przygotowaniem drinka kieliszek do Margarity warto schłodzić – wystarczy włożyć go na kilka minut do zamrażarki.
Jak zrobić krustę?
Krusta jest ozdobą kieliszka, która sprawia, że drink prezentuje się bardzo efektownie. Przykładem częstego stosowania krusty jest właśnie Margarita. Można ją wykonać w bardzo prosty sposób. Na talerzu rozsyp sól lub cukier. Krawędź kieliszka zwilż sokiem z limonki, a następnie zanurz w soli lub cukrze, obracając kieliszek. Gotowe! Teraz można zabrać się za przygotowanie drinka.
Do przygotowania krusty do Margarity można również wykorzystać cukier puder, cukier trzcinowy lub bardzo drobno startą skórkę z cytrusów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować i na przykład połączyć skórkę startą z limonki z brązowym cukrem.
Jak zrobić klasyczną Margaritę?
Podstawowa wersja
Margarity składa się z
tequili, likieru triple sec (likieru pomarańczowego o mocy 40%) oraz soku z cytryny. W zależności od przepisu i samego barmana proporcje składników mogą się trochę różnić, w zależności czy drink ma być nieco mocniejszy, słodszy czy bardziej kwaśny. Jeśli lubicie równowagę, to ta receptura będzie idealna.
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml tequili
-
20 ml likieru triple sec
-
20 ml soku z limonki
-
kostki lodu
Przygotowanie:
Shaker wypełnić lodem, po czym wlać tequilę, likier oraz sok z limonki. Energicznie mieszać przez kilka sekund, po czym przecedzić przez sitko do kieliszka.
Tradycyjna Margarita (fot. Konrad Bukowski)
Margarita – 12 pysznych wersji na lato
Margarita doczekała się wielu odsłon smakowych. Okazuje się, że świetnie smakuje z owocami i jest wspaniałym towarzystwem w ciepłe dni wakacji. Wystarczy chwila i już można cieszyć się znakomitym smakiem tequili z dodatkami. Te przepisy sprawią, że Margarita naprawdę nigdy się Wam nie znudzi. Sprawdźcie 12 letnich wersji tego popularnego drinka i wybierzcie swoje ulubione.
Ananasowa Margarita
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml srebrnej tequili
-
10 ml likieru triple sec
-
40 ml soku ananasowego
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kostki lodu, po czym wlać tequilę, likier oraz sok ananasowy. Całość energicznie wstrząsnąć, by składniki dobrze się połączyły, po czym koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita o smaku ananasowym (fot. Konrad Bukowski)
Truskawkowa Margarita
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml srebrnej tequili
-
1/3 szklanki truskawek
-
20 ml soku z limonki
-
20 ml syropu cukrowego
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucić umyte i pokroje truskawki, kilka kostek lodu oraz wlać tequilę, sok oraz syrop cukrowy. Zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka. Można udekorować gałązką tymianku.
Margarita ze zmiksowanymi truskawkami (fot. Konrad Bukowski)
Mango Margarita
Składniki na 1 drinka:
-
100 g mango
-
40 ml tequili
-
40 ml likieru triple sec
-
sok z 1/2 limonki
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Mango obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do misy blendera. Dodać tequilę, likier, sok z limonki, cukier oraz kilka kostek lodu. Zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita z mango (fot. Konrad Bukowski)
Margarita na granacie
Składniki na 1 drinka:
-
60 ml tequili
-
30 ml soku z granata
-
10 ml syropu cukrowego
-
15 ml syropu z limonki
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić lód i dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, po czym drink przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita na soku z granatów (fot. Konrad Bukowski)
Brzoskwiniowa Margarita
Składniki na 1 drinka:
-
1/3 szklanki obranej i pokrojonej brzoskwini
-
20 ml srebrnej tequili
-
20 ml likieru triple sec
-
20 ml likieru brzoskwiniowego (opcjonalnie)
-
10 ml soku z limonki
-
10 ml syropu cukrowego
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucić pokrojoną brzoskwinię, kilka kostek lodu oraz wlać tequilę, likiery, sok oraz syrop cukrowy. Całość zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita na musie brzoskwiniowym (fot. Konrad Bukowski)
Margarita kiwi z bazylią
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml tequili
-
2 owoce kiwi
-
kilka listków bazylii
-
10 ml syropu cukrowego
-
15 ml soku z limonki
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do misy blendera i zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita na bazie kiwi z bazylią (fot. Konrad Bukowski)
Margarita malinowa
Składniki na 1 drinka:
-
50 ml złotej tequili
-
20 ml likieru triple sec
-
100 g malin
-
20 ml soku z limonki
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucić wszystkie składniki, po czym zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita na świeżych malinach (fot. Konrad Bukowski)
Włoska Margarita
Składniki na 1 drinka:
-
30 ml tequili
-
10 ml likieru migdałowego
-
50 ml soku pomarańczowego
-
20 ml soku z limonki
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić lód i dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, po czym drink przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita w stylu włoskim - z likierem migdałowym (fot. Konrad Bukowski)
Margarita arbuzowa
Składniki na 1 drinka:
-
50 ml tequili
-
30 ml likieru triple sec
-
30 ml soku z limonki
-
200 g miąższu arbuza
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucić kawałki arbuza, kilka kostek lodu oraz wlać tequilę, likier oraz sok z limonki. Całość zmiksować. Można dosłodzić syropem cukrowym. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita na arbuzie (fot. Konrad Bukowski)
Margarita z awokado
Składniki na 1 drinka:
-
50 ml tequili
-
20 ml soku z limonki
-
20 ml likieru cytrynowego
-
1/4 awokado
-
1 łyżka syropu cukrowego
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do misy blendera wlać tequilę. Dodać sok z limonki, likier, syrop, awokado oraz kilka kostek lodu. Zmiksować. Koktajl przecedzić do kieliszka.
Oryginalna Margarita na awokado (fot. Konrad Bukowski)
Margarita pomarańczowa
Składniki na 1 drinka:
-
40 ml złotej tequili
-
20 ml likieru triple sec
-
40 ml soku z pomarańczy
-
20 ml soku z cytryny
-
kostki lodu
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kostki lodu. Dodać tequilę, likier oraz sok z pomarańczy i cytryny. Całość dokładnie wymieszać, po czym przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita na soku pomarańczowym (fot. Konrad Bukowski)
Margarita jagodowa
Składniki na 1 drinka:
-
50 ml złotej tequili
-
20 ml likieru triple sec
-
100 g jagód
-
20 ml soku z limonki
-
kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucić wszystkie składniki, po czym zmiksować. Koktajl przecedzić przez sitko do kieliszka.
Margarita z musem jagodowym (fot. Konrad Bukowski)
Konrad Bukowski
Ten artykuł zawiera informacje na temat tequili, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie