Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

River Queen – degustacja taniej whisky z Auchan. Test. Opinie.

Barek
|
20.04.2021

River Queen Blended Scotch Whisky to jedna z najtańszych whisky, jaką możemy znaleźć w marketach. W sklepach jest kilka whisky w stosunkowo niskiej cenie, które mogą zasługiwać na zainteresowanie ze strony konsumentów. A czy River Queen warta jest naszej uwagi?

Tagi: whisky , degustacja whisky , blended whisky , whisky opinie

River Queen Blended Scotch Whisky degustacja. Test. Opinie.
River Queen Blended Scotch Whisky - test i opinia

River Queen to dość tania whisky typu blended. Można ją nabyć za około 40 zł np. w Auchan i na pewno, jak wiele tzw. budżetowych whisky, niejednego amatora bursztynowego trunku skusiła właśnie ceną, która, co tu dużo mówić, ma dość istotny wpływ na wybory dużej części konsumentów. Szczególnie dla osób, które niekoniecznie chcą się doszukiwać różnorodnych aromatów i smaków, ale po prostu chcą taką tanią whisky użyć jako bazę do koktajli.

River Queen, podobnie jak poprzednio opisywany tutaj detylat, to tzw. private label (czyli marka własna). Jest produkowana wyłącznie na potrzeby jednej lub kilku sieci supermarketów. I także w tym przypadku nie znamy składu tego destylatu, czyli z jakich destylarni pochodzą single malty i whisky zbożowa wchodzące w skład tej whisky. Nie znajdziemy jej opisu również w słynnej „Whisky Bible” Jima Murraya. Szczerze mówiąc – mam wiele wątpliwości, czy River Queen to na pewno jest szkocka, mimo, że na etykiecie znajdziemy informację „Product of Scotland”. Dlaczego? Otóż na tej samej etykiecie znajdziemy również trzy kolejne informacje, które wzbudzają u mnie podejrzenia, czy aby na pewno mamy do czynienia z whisky mieszaną pochodzącą ze Szkocji i tam butelkowaną.

Mianowicie:

a) „Under British Government Supervision”, czyli „Pod nadzorem brytyjskiego rządu”;

b) „Scotch Whisky River Queen has been prepared according to the famous Scotish tradition after being aged a long time in oak barrels”, czyli szkocka whisky River Queen została przygotowana według słynnej szkockiej tradycji, po tym jak leżakowała długi czas w dębowych beczkach;

c) IMPORTED.

Z drugiej strony chciałbym wierzyć, że dość klarowne przepisy określające, czym jest szkocka whisky (spisane np. tu: https://www.scribd.com/document/101052893/Scotch-Whisky-Reg-Guidance-2009) gwarantują, że Scotch Whisky widniejące na etykietach oznacza destylat pochodzący ze Szkocji i leżakowany w dębowych beczkach minimum trzy lata. Po prostu nie wiem. Ale przyznacie, że wątpliwości są uzasadnione, zwłaszcza, że na etykiecie brak informacji widniejących na innych testowanych przeze mnie destylatach, w rodzaju „distilled, blended and bottled in Scotland”, czyli „destylowana, kupażowana i butelkowana w Szkocji”. Dystrybutorem jest francuska firma Slaur Sardet, działająca od początku lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku (niestety ich strona slaur.com nie działa) z siedzibą w Hawrze, na północy Francji.

Jak smakuje River Queen? Czy warto kupić tę whisky?

Nie, nie warto. Co więcej – raczej odradzam. Co prawda River Queen, przyznaję, jest ciut przyjemniejsza niż opisywany tu wcześniej Statesman, ale jeśli ktoś rzeczywiście chce wydać na whisky nie więcej niż 40 zł, to jest kilka destylatów, które zasługują bardziej na rekomendację. Choćby nawet tańsza Queen Margot 3 YO z Lidla. Na tylnej etykiecie River Queen możemy przeczytać: „wspaniały bursztynowy kolor i przyjemny smak tej niezwykłej whisky z pewnością zachwyci koneserów”. Otóż z całą pewnością koneserów nie zachwyci. River Queen to whisky, do której po prostu nie warto wracać. Tańsza, budżetowa whisky nie zawsze jest zła i jak pisałem wyżej, w tej cenie znajdziemy lepsze. A już za 10 – 20 zł więcej można kupić naprawdę kilka fajnych destylatów, które wcześniej opisywałem w BARKU. Np. Hankey Bannister, Label 5, Lauder’s, Highland Black 8YO, Queen Margot 8 YO.

River Queen Blended Scotch WhiskyRiver Queen Blended Scotch Whisky

  • Region i kraj pochodzenia: Highlands (?), Szkocja
  • Destylarnie: nieznane, prawdopodobnie z regionu Highlands
  • Dystrybutor: Slaur Sardet
  • Zawartość alkoholu: 40%
  • Typ: blended scotch whisky (whisky mieszana); whisky słodowa i zbożowa; w przypadku tanich whisky mieszanych udział whisky zbożowej może wynosić nawet 70-80%, stąd smak może wydawać się ostrzejszy i mocno spirytusowy
  • Rodzaj beczki: wiemy tylko, że dębowe
  • Czas leżakowania: bez oznaczenia wieku (NAS), ale wg szkockich przepisów scotch whisky musi leżakować w beczkach dębowych minimum trzy lata.

Nota:

  • Aromat: płaski, nieskomplikowany. słodki, trochę spirytusowy, wyczuwalne nuty zbożowe, odrobinę owocowe, karmelowe, miodu i wanilii; są też akcenty dębiny; warto dać tej whisky trochę czasu, by pooddychała i by ulotniły się nuty spirytusowe;
  • Smak: odrobinę lepiej niż przy aromacie, ale wciąż mocno niesatysfakcjonujący; słodki, zbyt wyraźne nuty spirytusowe; znajdziemy tu również nuty waniliowe, zbożowe, akcenty miodu, trochę dębiny i trochę pieprzu;
  • Finisz: krótki, trochę spirytusowy.

 

Jak ją pić?

Najlepiej w drinkach. Przepis na jeden z moich ulubionych podałem w artykule z degustacji Golden Loch. W wersji „pure” raczej nie polecam.

Degustowaną whisky znajdziecie w sieci Auchan. Cena butelki 0,7 l: ok. 39 zł

Więcej opisów z degustacji różnych whisky, i tych budżetowych i tych droższych znajdziecie tu: BAREK

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie