Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Randka w stylu greckim w trzech aktach

Te walentynki mogą smakować zupełnie inaczej. Zabierz ją w podróż po greckich smakach, aromatach i muzyce, nie opuszczając domowego zacisza. Przekonaj się, że niewiele trzeba, by ten wieczór został w waszej pamięci na długo. Niech żyje miłość, dobre jedzenie i Metaxa!

Tagi: randka , danie , kuchnia dla dorosłych

Randka w stylu greckim w trzech aktach
Pomysł na domową randkę - kolacja we dwoje w greckim stylu.

Chciałbyś ją zaskoczyć? Zrobić coś romantycznego i nietuzinkowego? Mamy świetny pomysł, który ją zaskoczy i sprawi, że te walentynki wspominać będzie jeszcze długo. Zamiast tradycyjnej kolacji z winem proponujemy wieczór z greckim jedzeniem i Metaxą, a wszystko przy akompaniamencie tradycyjnej muzyki. Brzmi bajecznie? 

Poniżej znajdziesz specjalnie skomponowane na tę okazję menu składające się 3 prostych przepisów, które idealnie wpasują się w grecki klimat i z którymi na pewno sobie poradzisz. Podrzucamy też kilka wskazówek, które ułatwią ci przygotowanie randki i sprawią, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik.

Jak przygotować randkę w stylu greckim krok po kroku?

  • Pamiętaj o szczegółach, które nadadzą klimatu waszej kolacji, np. serwetki lub podkładki z greckim wzorem. Dobrze też będzie wyglądać wiklinowy koszyk na pieczywo, małe świeczki w słoikach, a także świeże zioła w doniczce.
  • Przygotuj menu – taki detal dodaje klasy i elegancji. Możesz je wydrukować lub napisać odręcznie, przywiązać gałązkę rozmarynu lub ozdobić wstążką. A może szykujesz jakieś niespodzianki między kolejnymi daniami? Też je możesz tu uwzględnić, zostawiając oczywiście nutę tajemnicy.

walentynki
Przykład walentynkowego menu.

  • Dzień wcześniej przygotuj deser, czyli trufle. Zadbaj o to, by były ładnie podane. Możesz każdą owinąć w złotko lub włożyć je do eleganckiego pudełka wyścielonego pergaminem. Trufle są rzadko serwowane na deser, więc podane z kieliszkiem Metaxy na pewno będą miłym zwieńczeniem wieczoru.
  • Wybierz odpowiednią muzykę – możesz skorzystać z naszej propozycji, którą znajdziesz na końcu artykułu, lub stworzyć własną playlistę.
  • Przed randką przygotuj składniki potrzebne do przystawki. Dzięki temu oszczędzisz sporo czasu wieczorem – wystarczy tylko, że włożysz całość do piekarnika i już możesz wracać do swojej drugiej połowy.
  • Danie główne – podobnie jak przystawkę, możesz przygotować je wcześniej i tylko włożyć do piecyka, by się upiekło. Faszerowane papryki można też zrobić dzień wcześniej i podgrzać w trakcie randki, ale jest też trzecia opcja, naszym zdaniem najbardziej interesująca. Jeśli wam się nigdzie nie spieszy, danie główne możecie przygotować razem! Wspólne gotowanie to również wspaniała zabawa, a czas oczekiwania, gdy potrawa będzie w piekarniku, można urozmaicić degustacją greckich alkoholi.

AKT I: Pieczona feta

Romantyczna kolacja w stylu greckim
Feta z warzywami z pieca będzie doskonałym rozpoczęciem greckiej podróży.

Czas przygotowania: 10 min

Czas pieczenia: 15 min

Składniki:

  • 1 kostka greckiego sera feta (200 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • po 1/4 czerwonej i żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • pieczywo do podania

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Nieduże naczynie do zapiekania posmarować odrobiną oliwy, po czym wyłożyć pokruszoną fetę.
     
  2. Warzywa opłukać i osuszyć. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, a czerwoną i żółtą paprykę w paski. Cebulę pociąć w piórka.
     
  3. Pomidory, papryki oraz cebulę ułożyć na fecie. Wierzch posypać oregano i skropić oliwą z oliwek.
     
  4. Fetę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut, aż się rozpuści. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa (należy je maczać w oliwie i serze).

AKT II: Faszerowane papryki z pomidorowym sosem z Metaxą


Papryki nadziewane mięsnym farszem z dodatkiem sosu pomidorowego na Metaxie.

Czas przygotowania: 35 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 50 g ryżu
  • 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki greckiego sera feta (60-70 g)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka Metaxy 5*
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1/2 natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

  1. Ryż wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 15 minut. Papryki opłukać, odciąć wierzchy i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą z nich oprószyć w środku solą, pieprzem oraz oregano.
     
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (termoobieg). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, po czym dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Smażyć na złoty kolor.
     
  3. Mięso połączyć z osączonym ryżem oraz pokruszoną fetą. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     
  4. Papryki wypełnić przygotowanym farszem i przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, po czym przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Warzywa podlać wywarem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40 minut (w razie potrzeby papryki podlewać odrobiną wywaru lub wody).
     
  5. Upieczone papryki wyłożyć na talerze. Powstały podczas pieczenia sos przelać do rondelka i dołożyć koncentrat pomidorowy. Podgrzewać do zgęstnienia, po czym wlać Metaxę i doprawić solą oraz pieprzem. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Sos podawać jako dodatek do papryk.

AKT III: Troufakia – greckie trufle czekoladowe


Słodki akcent na zakończenie wieczoru - czekoladowe trufle z Metaxą.

Czas przygotowania: 25 min + oczekiwanie

Składniki:

  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%
  • 170 g maślanych herbatników
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki Metaxy 12*
  • dobrej jakości kakao do obtoczenia trufli

Sposób przyrządzenia:

  1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć – można użyć malaksera lub wrzucić je do worka strunowego, zamknąć i rozdrobnić za pomocą wałka. Orzechy laskowe drobno posiekać.
     
  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka. Rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, by czekolada się nie przypaliła.
     
  3. Czekoladę połączyć z herbatnikami oraz orzechami. Następnie wlać mleko, śmietanę oraz Metaxę i całość starannie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na 2 godziny.
     
  4. Ze schłodzonej masy formować kulki – dłonie wcześniej należy zwilżyć wodą. Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na talerzu.

Udanej zabawy!

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie