Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Makaron z truskawkami i rabarbarem

Męska kuchnia

Męska kuchnia Makaron z truskawkami i rabarbarem

Pyszny przepis dla wszystkich, którzy lubią połączenie makaronu z owocami.
To właściwie danie na słodko, ale dodatek octu balsamicznego, oliwy extra vergine oraz kwaskowatego rabarbaru sprawia, że nabiera ono dodatkowych smakowych nut.

Męska kuchnia Makaron z truskawkami i rabarbarem

Co istotne, nie użyłem tu ani grama cukru, zastępując go stewią. To doskonały, w 100% naturalny, roślinny słodzik, zdecydowanie słodszy od cukru, a jednocześnie całkiem pozbawiony kalorii. W tym przypadku 4-5 gramów stewii w zupełności wystarczyło, by odpowiednio zneutralizować kwaśny smak rabarbaru i uczynić danie wyraźnie słodkim.

Faktem jest, że oliwę stosuję właściwie do wszystkiego, ale nie warto obawiać się jej w tym przepisie, bowiem doskonale podkreśli smak, a przy okazji dodatkowo nabłyszczy truskawki i rabarbar. Zwykle do owoców dodaję jeszcze ciepły (nie gorący) makaron, ale spokojnie można użyć także całkowicie zimnego.

Składniki:

  • 300 g makaronu (tu: rocchetti)
  • 500-600 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 4-5 g stewii (w listkach)
  • 2 łyżeczki dobrego miodu
  • garść listków świeżej mięty
  • ocet balsamiczny
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obierz nożem ze skórki, posiekaj w dość drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
     
  2. Pokrój truskawki na niewielkie kawałki i dodaj do rabarbaru.
     
  3. Listki suszonej stewii posiekaj dość grubo i dodaj do owoców. Dodaj miód, a całość dokładnie wymieszaj.
     
  4. Wstaw miskę do lodówki na 3-4 godziny lub dłużej (np. na całą noc).
     
  5. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (w tym przypadku nie używam soli). W tym czasie wyciągnij miskę z lodówki, wlej do niej spory chlust octu balsamicznego oraz chlust oliwy i dodaj porwane na mniejsze kawałki listki mięty. Całość wymieszaj.
     
  6. Odcedź makaron, przelej zimną wodą, by go nieco ostudzić i dodaj do miski z owocami. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

 

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Przepis przygotowany przez serwis

 

 

 

 

Zobacz inne propozycje
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty