Jeśli chłodnik wyszedł za rzadki, można go delikatnie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Trzeba to zrobić, gdy zupa jest jeszcze letnia.
Chłodnik można też serwować z ugotowanym makaronem lub wrzucić do niego drobno pokrojone truskawki. Jest lato, nie ma co sobie ich żałować!
Przygotowanie: 20 min + chłodzenie
Składniki na 2 porcje:
- 500 g truskawek
- 100 ml wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- sok z 1/2 cytryny
- kilka pistacji
- gęsty jogurt naturalny lub grecki do podania
- listki mięty do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
-
Truskawki starannie opłukać na sicie, po czym osuszyć i usunąć szypułki. Owoce przełożyć do rondla i zalać wodą. Zagotować.
-
Naczynie zdjąć z ognia. Truskawki dokładnie zmiksować, po czym dodać sok z cytryny oraz miód. Wymieszać.
-
Zupę truskawkową ostudzić i wstawić do lodówki, by dobrze się schłodziła.
-
Chłodnik przelać do miseczek. Każdą porcję udekorować kleksem jogurtu i listkami mięty.
-
Pistacje drobno posiekać lub rozdrobnić w moździerzu i posypać nimi wierzch chłodnika.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Zobacz inne propozycje ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie