Niestety, okres pandemiczny sprawił, że jeden z atrakcyjnych elementów jesienno-zimowych spacerów nam odpadł – odwiedziny w przydrożnej knajpie, by raczyć się grzanym winem lub piwem. Co prawda, ja jednak nawet w zimowe dni wolę piwo zimne, ale nasze partnerki lub koleżanki częściej jednak wybierają grzańca.
Przygotowanie piwa grzanego jest tak proste, że śmiało możemy je sobie przyrządzić w domowych pieleszach samodzielnie.
Przygotowanie: 15 min
Składniki na 2 porcje:
- 500 ml piwa (ja użyłem nieznanego mi dotychczas piwa Koźlak z Browaru Amber)
- 1/2 pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu
Opcjonalnie:
- 1 mały kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- kilka goździków
- 1 laska cynamonu
Sposób przyrządzenia:
-
Połówkę pomarańczy pokroić w plasterki. Imbir obrać i pociąć w talarki.
-
Piwo przelać do małego garnka lub rondla, po czym dołożyć miód, goździki, laskę cynamonu oraz plasterki imbiru i pomarańczy.
-
Piwo podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia), aż będzie gorące. Na końcu plastry pomarańczy można lekko rozgnieść łyżką, by puściły sok.
- Grzańca przelać do kufla. Można udekorować laską cynamonu oraz plasterkami pomarańczy.
W ostateczności cały proces możesz wykonać w kuchence mikrofalowej, ale grzaniec z garnka jest jednak dużo lepszy.
No, to do dzieła!
Piwo Koźlak i Grand z Browaru Amber
Ja zostaję przy piwie zimnym i czytam w necie, że Koźlak to mocne, ciemne piwo o czerwonawej, wręcz rubinowej barwie i smaku, w którym wyczujemy karmel, chmiel z akcentami śliwki i rodzynek.
Piszą, że Koźlak będzie również świetnie się komponował jako dodatek do dań. Szczególnie pasuje z wędzonymi i grillowanymi serami i mięsami.
Piwo Koźlak (Browar Amber):
- woda: z własnych ujęć głębinowych
- słody: jęczmienne jasne i karmelowy
- chmiel: aromatyczny i goryczkowy
- drożdże: dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji
- metoda warzenia: dolna fermentacja; długie leżakowanie
- pasteryzacja: tak
- styl: bock
- kolor: rubinowy
- termin przydatności do spożycia: 210 dni
- ekstrakt: 15,1%
- zawartość alkoholu: 6,5%
Chcecie więcej inspiracji? Zajrzyjcie do najnowszego numeru bezpłatnego magazynu „Kuchnia dla Dorosłych”.
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Marek Wiśniewski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie