Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey – degustacja. Test. Opinie

Barek
|
02.10.2023

Chyba nie ma baru na świecie, w którym nie moglibyście zamówić szklaneczki bourbonu Jim Beama. I nie ma sklepu, w którym nie moglibyśmy kupić butelki tego popularnego trunku. W zasadzie to obowiązkowa pozycja w każdym domowym barku, bo na jego bazie można sporządzić mnóstwo ciekawych koktajli, nie tylko z colą ;-)

Tagi: whisky , american whiskey

Jim Beam  Kentucky Straight Bourbon Whiskey opinie
Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Mimo tak ogromnej popularności, rozpoznawalności marki i długiej tradycji związanej z produkcją bourbonu Jim Beam odnoszę wrażenie, że nawet miłośnikom tego popularnego destylatu nie są znane wszystkie ciekawe fakty związane z historią tej amerykańskiej whiskey. Dla wielu pozostają również tajemnicą szczegóły ujęte na butelce z białą, dość charakterystyczną etykietą.

To dobry moment, by przybliżyć kilka ciekawych faktów związanych z Jim Beamem, ponieważ w roku 2020 ta słynna destylarnia obchodzi jubileusz 225-lecia istnienia.

Jim Beam White Label (biała etykieta) to flagowy produkt destylarni. Wytwarzany od 1795 roku przez osiem pokoleń rodziny Beam, potomków niemieckiego imigranta, młynarza i gorzelnika Jackoba Boehma, od którego zaczęła się historia (często burzliwa) produkcji słynnego bourbonu. Tuż po przybyciu do Kentucky zmienił imię i nazwisko na Jake Beam, a dziś kolejne, już ósme pokolenie prowadzi firmę z silnym poczuciem wartości rodzinnych i dokładnie wg receptury swojego praprapra…pradziada, choć pierwszym popularnym bourbonem produkowanym przez rodzinę Beamów był Old Tub. Nazwę Bourbona na Jim Beam zmieniono na cześć ojca rodziny, Jima, praprawnuka Jake’a Beama (Jacoba Boehma).

Historię rodziny Beamów opowiada w poniższym krótkim filmie Janusz Trendewicz, ambasador marki Jim Beam w Polsce.

Jim Beam jest najlepiej sprzedającym się bourbon whiskey na świecie, również w Polsce. Około 85% łącznej produkcji sprzedawane jest w postaci najpopularniejszego Jim Beama z białą etykietą (White Label). Do jego produkcji używa się sfermentowanego zacieru składającego się z kukurydzy (77%), słodu jęczmiennego (10%) i żyta (13%). Whiskey leżakuje cztery lata w nowych, wypalanych (od wewnątrz) dębowych beczkach z amerykańskiego dębu. Po tym czasie zostaje rozlana i zabutelkowana (z mocą 43% lub 40%) w charakterystycznych kwadratowych butelkach z białą etykietą. Cztery lata leżakowania to dwukrotnie więcej, niż nakazują amerykańskie przepisy. To master distiller (mistrz destylacji) ostatecznie decyduje, kiedy bourbon jest już gotowy i nadaje się do zabutelkowania.

Co oznacza w nazwie: „Kentucky Straight Bourbon Whiskey”? 

Na etykiecie tuż pod marką Jim Beam i czerwoną pieczęcią znajduje się napis Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Co oznacza?

etykieta Jim Beam

Kentucky – to słynny region, w którym wytwarza się większość bourbonów. Ze względu na urodzajne ziemie i delikatną wodę przepływającą przez skały wapienne stał się wymarzonym miejscem dla wielu destylarni. Nie można nazwać destylatu Kentucky Bourbon, jeśli nie powstał w tym właśnie regionie.

Straight – oznacza, że zabutelkowany destylat leżakował w nowych, dębowych, wypalanych od wewnątrz beczkach minimum dwa lata. Ale trzeba też w tym miejscu powiedzieć, że przepisy jednoznacznie mówią, iż jeśli bourbon leżakował mniej niż cztery lata, takie oznaczenie wieku musi znajdować się na etykiecie. W przypadku Jim Beama nie mamy takiego oznaczenia, a to wskazuje na to, że leżakował w beczkach minimum cztery lata.

Bourbon – według rygorystycznych przepisów w USA (ustawa z 4 maja 1964 roku uchwalona przez Kongres USA) wydestylowany musi być wyłącznie z zacieru składającego się w minimum 51% (z reguły 70-79%) z kukurydzy. Rodzaju pozostałych zbóż wchodzących w skład bourbonu prawo nie precyzuje, ale większość destylarni stosuje żyto i słód jęczmienny (są wyjątki, np.: Maker’s Mark). Muszą mieć rodowód amerykański (tak, bourbony są również produkowane poza regionem Kentucky). Jedynym składnikiem, jaki może być dodany do bourbonu, jest woda. Właściciele destylarni Jim Beam mawiają, że dodają do swojego destylatu jeszcze dwa składniki: czas i dumę. Producenci niektórych pozostałych rodzajów american whiskey mogą dodawać substancje zmieniające kolor i smak. Bourbon musi leżakować minimum dwa lata wyłącznie w nowych i tylko w dębowych beczkach).

Whiskey – wymawia się identycznie jak whisky. To określenie stosuje się najczęściej do destylatów wytwarzanych w USA, Irlandii i Kanadzie, choć i ta reguła ma swoje wyjątki. Definicję whiskey (ciekawostka: w przytoczonych przepisach stosuje się jednak zapis „whisky”) określa Alkohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, organizacja czuwająca nad standardami wytwarzanych w USA alkoholi. Definicja ta określa, iż whisky to destylat alkoholowy wyprodukowany ze sfermentowanego zacieru zbożowego z zawartością alkoholu poniżej 190 proof (95%), leżakowany w nowych dębowych beczkach i butelkowany z mocą alkoholu nie mniejszą niż 80 proof (40%). Destylat może zawierać mieszankę innych destylatów (blended)

Warto zapamiętać, że każdy bourbon to amerykańska whiskey, ale nie każda amerykańska whiskey to bourbon.

Jim Beam  Kentucky Straight Bourbon Whiskey Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

  • Region i kraj pochodzenia: Clermont, Kentucky, USA
  • Destylarnia: Jim Beam Distilleries
  • Importer/Dystrybutor: Stock Polska
  • Zawartość alkoholu: 40% (80 Proof)
  • Typ: straight bourbon
  • Rodzaj beczki: nowe, wypalane beczki z białego amerykańskiego dębu
  • Czas leżakowania: minimum 4 lata.

Jak smakuje Jim Beam?

Nota:

  • Aromat: słodki, lekki, przyjemny z delikatnymi nutami wanilii, odrobiną świeżej kukurydzy i słodkich płatków zbożowych. W tle lekko wyczuwalne nuty dojrzałych jabłek, toffi, miodu, dębiny i przypraw.
  • Smak: słodki, lekko ostry (warto dać tej whiskey trochę czasu, by pooddychała) z nutami dębiny oraz wanilii i budyniu, odrobiną pieprzu i cynamonu. Typowe buorbonowe smaki karmelu, miodu i wanilii. Wyczuwalne również owoce. Warto spróbować dodać również odrobinę wody.
  • Finisz: słodki, średnio długi, z utrzymującymi się nutami miodu, karmelu i przypraw
 

Jak degustować Jim Beam?

Ja bourbony lubię pić na lodzie (on the rocks). W szklankach typu tumbler. Ale Jim Beam White Label świetnie sprawdzi się również w koktajlach, np. Old Fashioned lub Manhattan, albo ten, do którego przepis podaję poniżej.

Stanowi również dobre wprowadzenie do bogatego świata bourbonów, o których napiszę pewnie jeszcze nie raz. Zdecydowanie pozycja obowiązkowa w każdym domowym barku.

Jim Beam koktajl

Przepis na lekki i orzeźwiający drink:

Składniki:

  • 25 ml Jim Beam White
  • 100 ml zimnej gazowanej wody mineralnej
  • 1/8 cytryny

Sposób przyrządzenia:

  • Ściśnij kawałek cytryny i wrzuć do szklanki
  • Napełnij szklankę kostkami lodu
  • Dodaj Jim Beam i dolej gazowanej wody mineralnej
  • Można dodać więcej kostek lodu
  • Wymieszaj delikatnie łyżką barową

Ciekawy i prosty przepis na koktajl o nazwie Kentucky Mule znajdziecie tutaj.

Jim Beam znajdziecie praktycznie wszędzie. Wyróżnia się na półkach oryginalną kwadratową butelką z białą etykietą, czarnymi napisami i czerwoną pieczęcią. Cena butelki 0,7 l: ok. 50-70 zł

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie