Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Warsaw Spirits Competition 2019

Barek

To już druga edycja tego wydarzenia na rynku mocnych alkoholi. Do udziału w konkursie organizatorzy – redakcja magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl – zaprosili producentów i importerów wódek i innych destylatów.

.

Warsaw Spirits Competition 2019

Tagi: konkurs , whiskey , whisky , alkohole , rum , degustacja , bourbon , gin , destylat , wódka

Warsaw Spirits Competition 2019
Konkurs dla producentów i importerów alkoholi

Alkohole oceniane były według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy… nowatorstwo.

Oceniane kategorie:

1. Wódka czysta mieszana/zbożowa (blended/mixed grain vodka)

2. Wódka żytnia (rye vodka)

3. Wódka pszeniczna (wheat vodka)

4. Wódka ziemniaczana (potato vodka)

5. Wódka starzona (aged vodka)

6. Wódka smakowa – owoce (flavoured vodka – fruits)

7. Wódka smakowa – zioła (flavoured vodka – herbs)

8. Wódka smakowa – inne aromaty (flavoured vodka – other flavoures)

9. Okowity i destylaty owocowe niestarzone (natural unaged fruit spirit/fruit brandy)

10 Okowity i destylaty warzywne niestarzone (natural unaged vegetable spirit)

11. Okowita zbożowa niestarzona (natural unaged grain spirit)

12. Okowita starzona (natural aged spirit e.g.: slivovitz, apple brandy/calvados etc.)

13. Alkohole starzone (aged beverages)

14. Likiery, nalewki, napoje spirytusowe (spirit beverages & liquors)

15. Gin

16. Rum/cachaça

17. Whisky single malt

18. Whisky blended

19. American whiskey/bourbon

20. Irish whiskey/single pot still

21. Grape brandy/cognac/armagnac

22. Pomace brandy/aged grappa

23. Tequila/mezcal

Jury Warsaw Spirits Competition w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński i Łukasz Gołębiewski przyznało 131 medali, z czego aż 126 złotych. Jak podkreślają organizatorzy, zarówno liczba zgłoszeń, liczba producentów, jak i średnia przyznanych punktów były w tym roku rekordowe. Duże marki starły się z wyrobami kraftowymi, a poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki, stąd duża liczba złotych medali.

Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z 23 kategorii. Najwięcej nagrodzonych alkoholi zostało wyprodukowanych w Polsce, inne reprezentowane kraje to: Rosja, Ukraina, Białoruś, Litwa, Bułgaria, Francja, Włochy, Hiszpania, Szkocja, Czechy, Austria, Belgia, Holandia, Gruzja, USA, Meksyk, Japonia, Jamajka, Kolumbia czy Trynidad i Tobago.

25 października o godz. 12.00 odbędzie się uroczysta gala wręczenia medali dla zwycięzców drugiej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition. Gospodarzem spotkania będzie restauracja Baczewskich, w spotkaniu wezmą udział producenci, dystrybutorzy alkoholi i zaproszeni dziennikarze. Partnerem uroczystości jest firma Pro-Log S.A., logistyk na rynku alkoholi. Patronami wydarzenia są: Czas Wina, Aqua Vitae, Beszamel.pl, Koktajl.tv, Facetpo40.pl, 40procent.pl i Spirits.com.pl.

Brunon Nowakowski

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook