Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Famous Grouse Smoky Black Blended Scotch Whisky – degustacja. Test. Opinie.

Barek
|
14.10.2022

Od jakiegoś czasu rośnie popularność torfowych, dymnych whisky. To skutek coraz wyższej świadomości konsumentów i zmieniających się ich preferencji zakupowych. Nowe, często oryginalne smaki. Tego właśnie oczekują dziś miłośnicy bursztynowego trunku. Wersja Smoky Black, popularnej na całym świecie whisky The Famous Grouse, to idealne zaproszenie do świata dymnych whisky.

Tagi: whisky , degustacja whisky , blended whisky , whisky opinie

Famous Grouse Smoky Black Blended Scotch Whisky – degustacja, test opinie recenzja
Famous Grouse Smoky Black Blended Scotch Whisky – nasza recenzja

Słynną (nomen omen) szkocką pardwę (bo tak nazywa się ptak zdobiący etykiety wszystkich wersji whisky The Famous Grouse) spotkacie już raczej w każdym sklepie. To whisky, która idealnie nadaje się na tzw. daily whisky (codzienną), a stosunek cena / jakość (value for money, jak się mawia na Wyspach) jest na tyle dobry, że ci, którzy raz jej spróbują, pewnie będą do niej wracać.

 

Podstawową wersję The Famous Grouse Blended Scotch Whisky opisywałem już wcześniej. Teraz tylko przypomnę, że to wciąż najlepiej sprzedająca się whisky w Szkocji.

Wielu branżowych ekspertów przyznaje jej wysokie noty i klasyfikuje w topie wszelkich  rankingów. Ich opinie przeczytacie w artykule The Famous Grouse – degustacja. Znajdziecie tam również krótką genezę pomysłu umieszczania pardwy na etykietach wszystkich wersji The Famous Grouse.

Ale sukces podstawowej wersji nie powoduje, że producent winien spocząć na laurach. O, co to, to nie. W ślad za zmieniającymi się preferencjami kupujących również i Matthew Gloag & Son (producent) zdaje sobie sprawę, że na rynek musi wprowadzać nowe wypusty charakteryzujące się innymi, nowymi, często dość oryginalnymi aromatami i smakami. Zgodnie z tym trendem znajdziemy na półce również The Famous Grouse Bourbon Cask, The Famous Grouse Ruby Cask, a także kolejną wersję, która stosunkowo niedawno pojawiła się w szerszej dystrybucji w Polsce, a mianowicie The Famous Grouse Smoky Black. Ta ma być odpowiedzią na dość zauważalny i wciąż rosnący trend ukazujący, iż whisky dymne, torfowe znajdują coraz więcej sympatyków.

Rodzina whisky Famous Grouse
Rodzina whisky The Famous Grouse: wersja podstawowa oraz Bourbon Cask, Ruby Cask i Smoky Black

W zasadzie Smoky Black to kapitalny wstęp do whisky lekko dymnych, torfowych. To destylat dla odważniejszych, nowoczesnych  konsumentów ceniących sobie oryginalne smaki i nieoczywiste doznania.

Na etykiecie opisywanej dziś whisky znajduje się oznaczenie „smooth, peaty and aromatic”, co oznacza „gładka, torfowa i aromatyczna”. I tak jest w istocie. W przypadku Smoky Black „torfowa” nie oznacza bardzo mocnych torfowych (często wędzonych, medycznych) aromatów i smaków, tak bardzo charakterystycznych dla destylatów z wyspy Islay. Nie. W opisywanej whisky rzeczywiście mowa jest wyłącznie o śladach, akcentach, wręcz tylko nutach dymnych i torfowych.

The Famous Grouse Smoky Black składa się z whisky słodowych (single malt) pochodzących m.in. z destylarni The Macallan, Highland Park i Glenturret oraz, jak każda whisky typu blended, z whisky zbożowych.

Smoky Black to destylat nad wyraz dobrze zbalansowany, słodki i właśnie z wyczuwalnymi subtelnymi nutami torfowego dymu. Dla tych, którzy chcą przejść do kolejnego etapu poznawania whisky, szczególnie tych trudniejszych, np. z wyspy Islay, Smoky Black to idealne rozwiązanie na początek. Ale z pewnością również wielu początkujących zakocha się w niej od pierwszego wejrzenia. Gwarantuję.

Famous Grouse Smoky Black Blended Scotch Whisky The Famous Grouse Smoky Black Blended Scotch Whisky

  • Region i kraj pochodzenia: m.in. Speyside, Highlands, Szkocja
  • Destylarnia: m.in. The Glenturret, Crieff (niedaleko Perthshire)
  • Producent: Matthew Gloag & Son (Edrington Group)
  • Zawartość alkoholu: 40%
  • Typ: blended scotch whisky (whisky mieszana); malty: The Macallan, Highland Park, Glenturret zmieszane z whisky zbożowymi
  • Rodzaj beczki: dębowe z amerykańskiego dębu, po bourbonie (pierwszego napełnienia)
  • Czas leżakowania: NAS, czyli niewiekowana (No Age Statement), ale wg szkockich przepisów nie młodsza niż trzy lata

Nota degustacyjna:

Aromat: bardzo przyjemny, bogaty, pełny, lekko ostry, słodki, z wyczuwalnymi wyraźnymi śladami wanilii i akcentami torfowego dymu i dębiny.

Smak: słodki, delikatnie pikantny, lekko zbożowy, wyczuwalne suszone owoce, przyprawy, dębiny i cudownego lekkiego torfu (takiego jaki znajdziemy w whisky single malt Highland Park).

Finisz: delikatnie pikantny, słodki, stosunkowo długi z odrobiną dymnego torfu.

The Famous Grouse Smoky Black – jak pić?

Najlepiej w czystej postaci (neat, pure), bez dodatków, ale nie będzie błędem, gdy doda się do tej whisky odrobinę wody lub kostki lodu. Rzecz jasna, tę whisky można pić również w koktajlach. Podsumowując – po prostu tak, jak każdy lubi. Każdy sposób jest dobry, jeśli satysfakcjonuje degustatora.

 

 

Nagrody i wyróżnienia:

  • 95 punktów, Finalista, Great Value - Ultimate Spirits Challenge 2016
  • 91 punktów – Wine Enthusiast

Degustowaną whisky raczej bez problemów znajdziecie w supermarketach, sklepach dyskontowych (tych na lit. B również ;-) oraz w każdym renomowanym sklepie z alkoholami (również w e-sklepach). Cena butelki 0,7 l: ok.  70 – 90 zł.

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whisky, będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie