Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Causeway – nowa destylarnia irlandzkiej whiskey Bushmills

Barek
|
27.06.2023

Od dzisiaj Causeway to nie tylko nazwa kolekcji whiskey Bushmills. Niedawno otwarto nową destylarnię noszącą tę samą nazwę - Causeway. To odpowiedź na zapotrzebowanie rynku, bo popularność tej irlandzkiej whiskey nieustannie rośnie.

Tagi: whisky

Nowa destylarnia Bushmills Causeway
Nowa destylarnia Bushmills Causeway

Irlandzka whiskey Bushmills z roku na rok bije kolejne rekordy popularności, a wolumen sprzedanych butelek wciąż rośnie. Właściciele marki nie mogli pozostać obojętni na rosnący popyt. Rynek (tzn. my, klienci) rozsmakował się w irish whiskey i pewnie jest w stanie wchłonąć każdą ilość tego trunku, oczywiście pod warunkiem, że utrzymana będzie jakość. W przypadku Bushmills możemy być spokojni, dotychczasowe portfolio marki pokazuje, że liczy się przede wszystkim wyjątkowy charakter tego destylatu.

The Old Bushmills Distillery

Co pewien czas pojawiają się na rynku nowe serie whiskey Bushmills i wszystkie łączy jeden element – zapach i smak trunku wytwarzany w The Old Bushmills Distillery jest typowo irlandzki. Nawet wersja Bushmills Aged 12 Years Finished In Tequila Cask z serii The Causeway Collection, choć dojrzewała w beczkach po hiszpańskim winie sherry i była finiszowana w beczkach po meksykańskiej tequili, pozostała na wskroś „irlandzka”.

Bushmills Tequila Casks Causeway Collection 12 YO
Bushmills Single Malt Irish Whiskey Aged 12 Years The Causeway Collection Finished In Tequila Casks

Trudno się temu dziwić, wszak w The Old Bushmills Distillery produkują whiskey już od ponad 400 lat! Tak, tak, to nie żaden błąd w artykule, żadna literówka. To najstarsza na świecie licencjonowana destylarnia – w 1608 roku król Jakub I przyznał właścicielom koncesję, zezwalającą na legalną produkcję.

Ta historia do czegoś zobowiązuje! Choć świat przez ten czas zmienił się nie do poznania, to przepis na dobrą irlandzką whiskey pozostaje bez zmian – najlepsze ziarno, trzykrotna destylacja, dojrzewanie w dębowych beczkach w wyjątkowym irlandzkim klimacie. Choć detale mogą się zmieniać, to efekt jest podobny. Delikatny, świeży, lekki trunek z The Old Bushmills to jest to, co fani irlandzkich whiskey lubią najbardziej.

Bushmills 16
Bushmills Aged 16 Years

Nowe era Bushmillsa

Nowy rozdział, a w zasadzie nowa era dla whiskey Bushmills rozpoczęła się w 2015 roku. Wtedy właśnie nastąpiła zmiana właścicieli destylarni The Old Bushmills. 

Destylarnia Causeway Distillery
Alembiki w Causeway Distillery 

Nowa wizja rozwoju tej  marki, już pod nowymi sterami, była otwarciem drzwi, ba!, wyważeniem drzwi razem z futryną do świata whiskey single malt. Dla tej irlandzkiej marki, zupełnie jak w Gwiezdnych Wojnach, pojawiła się Nowa Nadzieja.

Dziś Bushmills to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych marek whiskey na świecie, a destylarnia wciąż próbuje przysłuchiwać się potrzebom rynku i reagować na głosy klientów. A światowy rynek woła donośnie: „Więcej irlandzkiej whiskey, więcej irlandzkiej whiskey!”. Mamy odpowiedź - właśnie została oddana już do użytku, a tak naprawdę do produkcji całkiem nowa destylarnia - The Causeway.

Destylarnia Causeway Distillery
Alembiki w Causeway Distillery 

Causeway Distillery – pomysł na zdominowanie rynku

No, to przyjrzyjmy się nowej Causeway Distillery nieco bliżej. Otworzono ją niedaleko starej destylarni, The Old Bushmills Distillery. Swoją drogą THE OLD Bushmills nabiera teraz nowego znaczenia, prawda? Wracając jednak do Causeway Distillery – nowy zakład to nowe moce przerobowe i nowe magazyny, więc pewnie możemy się spodziewać za kilka lat nie tylko kolejnych ekspresji, ale również większej dostępności tej świetnej irish whiskey. Ale trzeba podkreślić jeszcze jeden fakt, dość istotny dla wszystkich sympatyków Bushmillsa. Otóż alembiki, jakie zostały zainstalowane w The Causeway Distillery zostały odtworzone co do milimetra na wzór tych, jakie do dziś służą w The Old Bushmills Distillery. Po co? Odpowiedź jest oczywista - łączenie najnowocześniejszej technologii z surowym przestrzeganiem tradycji w procesie destylacji ma zapewnić ciągłość niezmiennie doskonałej jakości i wyjątkowości Bushmillsa, do której od wielu, wielu lat przecież się przyzwyczailiśmy. 

Jeszcze więcej świetnego Bushmillsa na rynku? Ja nie mam nic przeciwko!

The Causeway Collection 2022
The Causeway Collection 2022

Dzięki nowej destylarni marka Bushmills ma również jeszcze mocniej zaakcentować swoją obecność w świecie whisk(e)y single malt. Ba, ma się stać jednym z gigantów. Hm, ciekawe, czy to właśnie dlatego nowy zakład wziął nazwę od Giant's Causeway, czyli Grobli Olbrzyma

Grobla Olbrzyma, Giant's Causeway? A cóż to takiego? Otóż to miejsce znajdujące się niedalego destylarni The Old Bushmills, w którym master blenderzy często szukają inspiracji, weny twórczej, układają myśli i... doznają olśnienia. Ten z miłośników Bushmillsa, który zna wszystkie wersje tej irish whiskey z pewnością uwierzy, że słynne "Eureka!" musi być tam słychać nader często, bo każdy rodzaj Bushmillsa, czy to "stare", czy też już nowe ekspresje od zawsze zdobywają wysokie noty wśród ekspertów. Bardzo ciężko jest opisać to magiczne miejsce, jakim jest Giant's Causeway. W myśl zasady - jeden obraz więcej wart niż tysiąc słów - proponuję obejrzeć film, który przedstawia Groblę Olbrzyma w całej okazałości:

Jak wspomniałem, nowa destylarniia, Causeway i whiskey Bushmills tam produkowana mają być odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na tę whiskey. Budowa nowego zakładu była przede wszystkim ucieczką do przodu i zabezpieczeniem na przyszłość. Oczywiście, na pierwszą partię tej whiskey z Causeway trzeba będzie trochę poczekać, aż poleżakuje w dębowych beczkach i podojrzewa. 

Destylarnia Causeway to połączenie tradycji z nowoczesnością. Receptura pozostaje niezmieniona, za to aparatura i wyposażenie pozwolą zoptymalizować proces produkcyjny. Wg wyliczeń właścicieli destylarnia będzie wydajniejsza o 10%, a przy tym zapotrzebowanie na energię będzie mniejsze aż o 30%. 

Ludzie Bushmillsa

Nowa nadzieja dla Bushmills to nie tylko nowy właściciel, nie tylko nowa destylarnia, ale także (a może przede wszystkim) ludzie. Tandem Colum Egan i Alex Thomas, czyli Master Distiller oraz Master Blender Bushmills, to fachowcy, którzy z odwagą postawili na rozwój marki i wyjątkowość destylatów ich autorstwa.

Colum Egan Master Distiller Bushmills
Colum Egan, Master Distiller Bushmills

Dzisiaj na półce, oprócz tradycyjnej blended whiskey Bushmills Original, możemy znaleźć cały wachlarz produktów – blended i single malt. Duża w tym zasługa wspomnianych pana Egana i pani Thomas. To oni stoją za sukcesem Bushmills whiskey. Tak, sukcesem, bo Dyrektor Zarządzający Proximo Gordon Dron ujawnił, że whiskey Bushmills notuje dwucyfrowe wzrosty we wszystkich segmentach rynku alkoholi. To musi robić wrażenie. 

Choć z drugiej strony – jeśli ktoś ostatnio pił którąś whiskey z portfolio Bushmills, tego pewnie nie dziwi ten skok popularności. Co tu dużo mówić, te irlandzkie trunki są po prostu mega pijalne i bardzo smaczne, zdecydowanie wyróżniające się pośród innych irish whiskey.

Alex Thomas, Master Blender Bushmills
Alex Thomas, Master Blender Bushmills

Portfolio Bushmills

Bushmills Black Bush świetnie pokazuje, jak beczka po hiszpańskim winie sherry może wzbogacić lekką i rześką irlandzką whiskey z beczek po bourbonie. Amerykański dąb przyjemnie współgra z naturalną delikatnością Bushmills i podkreśla kremowo-waniliowe akcenty. Za to beczka po sherry Oloroso dodaje krągłości i pełności, dzięki czemu w nosie i na języku pojawiają się nuty ciasta z owocami i rodzynek. 

Bushmills Black Bush butelka
Bushmills Black Bush

Master Blender Alex Thomas ma wyjątkową umiejętność uwypuklania głównego waloru Bushmillsa, a mianowicie delikatności. Kluczową kwestią jest tradycyjna trzykrotna destylacja (spokojnie, w Causeway Distillery nic się nie zmieni), dzięki której otrzymujemy trunek lekki, rześki, świeży. I tu właśnie wkracza pani Thomas, która potrafi „poskładać” z różnych beczek wyjątkowe kompozycje. Raz jest to mariaż z beczkami ex-sherry, raz stawia na rum (Bushmills Carribean Rum Cask Finish). Swoją drogą ta „rumowa" edycja jest wyjątkowo ciekawa – kwiatowy aromat irlandzkiej whiskey dostaje tropikalny szlif, a w zapachu pojawiają się m.in. banany czy limonka.

Dzisiejszy Bushmills to także whiskey single malt, czyli inny segment sprzedaży. Wersja Bushmills Aged 10 Years to irlandzki klasyk. Gdybym miał zademonstrwać komuś wchodzącemu w świat bursztynowych trunków, jak smakuje „typowa” whiskey z Irlandii, pewnie sięgnąłbym właśnie po tę wersję.

Bushmills Aged 10 Years degustacja
Bushmills Aged 10 Years Single Malt

Edycja Bushmills Aged 16 Years (z beczek po amerykańskim bourbonie, po hiszpańskiej sherry i po portugalskim porto) to feeria owocowych aromatów i smaków. Ależ to jest fantastyczny destylat! Za każdym razem, gdy po nią sięgam, zastanawiam się, czy to jest największe osiągnięcie pani Thomas. Butelka tego trunku mogłaby stanąć w Sèvres pod Paryżem jako wzorzec irish whiskey. 

Bushmills 16 Years Old
Bushmills Aged 16 Years

Ciut starsza single malt – Bushmills Aged 21 Years – to z kolei edycja, która po dojrzewaniu w beczkach ex-bourbon i ex-sherry ostatnie dwa lata leżakuje w beczkach po maderze. Och, jak to czuć! Cudowne aromaty słodkich owoców i karmelu i toffi współgrają z korzennymi przyprawami.

Bushmills 21 Years Old
Bushmills Aged 21 Years

Dlaczego o tym wspominam? Bo „nowe” życie marki Bushmills to beczki – różne kombinacje i wariacje, aby wydobyć z irlandzkiej whiskey wszystko to, co najlepsze i aby uwypuklić jej walory. 

Na wstępie wspomniałem, że Causeway będzie nie tylko nazwą kolekcji Bushmills. To także symbol zmian. The Causeway Collection pojawiła się po raz pierwszy w 2020 roku i w każdym kolejnym roku whiskey w tej serii zaskakują. Dość powiedzieć, że w 2022 roku mieliśmy możliwość poznać whiskey Bushmills z beczek po koniaku czy po włoskim wermucie. To właśnie w tej serii pojawiła się wspomniana już przeze mnie Bushmills Aged 12 Years Finished In Tequila Cask. Dumą napawa fakt, że to edycja specjalnie na rynek polski. 

Bushmills Aged 12 Years Finished In Tequila Cask
Bushmills Aged 12 Years Finished In Tequila Cask

Trzeba przyznać, że od czasu gdy gorzelnia trafiła do nowego właściciela, jej potencjał został uwolniony. Teraz – wraz z uruchomieniem zakładu Causeway Distillery – otwiera się kolejny rozdział w historii marki. Nam pozostaje się tylko cieszyć – irish whiskey Bushmills z pewnością nam nie zabraknie, a zwiększone moce pozwolą (mam nadzieję) na kolejne ciekawe butelki w portfolio marki. Czy to nowe blended whiskey, czy limitowane single malt – po Bushmills zawsze  warto sięgnąć.

Marek Wiśniewski

Ten artykuł zawiera informacje na temat whiskey będące wyłącznie opiniami jego autora. Dostępny jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które chcą zapoznać się z jego treścią i nie ma publicznego charakteru. Alkohol może szkodzić zdrowiu i należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

PI Grembowicz
16 czerwca 2023 o 13:03
Odpowiedz

Pierwsza fotka - wizja po konsumpcji!?
A bourbona również!?
Napój bogów!?
Vivere est bibere!

~PI Grembowicz

16.06.2023 13:03
1