Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Bar wzięty!

Jakiś czas temu rzuciliśmy sobie wyzwanie - postanowiliśmy przygotować w domowych warunkach 3 drinki na bazie wódki Orkisz, każdy o innym stopniu trudności. Choć koktajle – „Półtora Metra”, „Powrót Króla” i „Góral” – w naszym wykonaniu w pełni nas usatysfakcjonowały, postanowiliśmy sprawdzić ich smak w wykonaniu profesjonalnego barmana w cocktail barze.

koktajle z wódką
Koktajle na bazie wódki Orkisz przygotowane przez barmana

Klimatu dobrego coctailbaru nie da się podrobić w domu, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, czy drinki, które wcześniej robiliśmy w domowym zaciszu („Półtora metra”, „Powrót Króla” i „Góral”) smakują w wykonaniu prawdziwego barmana lepiej niż w domu. W tym celu wybraliśmy się do słynnego i wielokrotnie nagradzanego baru The Roots w Warszawie.

Trzy przepisy na koktajle na bazie wódki Orkisz podsunęliśmy Pawłowi, szefowi baru. I choć bar The Roots chlubi się swoimi autorskimi drinkami, udało nam się przekonać Pawła, by na potrzeby tego doświadczenia zrobił coś spoza firmowej (również bogatej w ciekawe smaki) oferty. Z ciekawością więc obserwowaliśmy, jak do pierwszego z przepisów, koktajlu „Półtora metra”, zabrał się fachowiec.

Przypominamy że nazwa tego drinka nawiązuje do kłosów orkiszu, które potrafią właśnie na 1,5 metra wyskoczyć nad ziemię. Kłos ten znajduje się również na butelce wódki Orkisz.

Skład drinka:

  • 40 ml wódki Orkisz
  • 40 ml czarnej herbaty różanej
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • Top up (uzupełnienie) Tonic
  • Lód: kostki

Wykonanie tego drinka okazało się dla barmana banalnie proste – wszystkie składniki (w tym ostudzoną herbatę) wlał do jednej szklanki, zamieszał z gracją łyżką, udekorował – przyznajemy, zgrabniej niż my w domu – plasterkiem jabłka. Z dumą jednak stwierdzamy, że walory smakowe tego koktajlu uzyskaliśmy w warunkach domowych niemal identyczne!

Półtora metra
"Półtora metra"

Zadanie, przy którym w domu trochę się nagimnastykowaliśmy to „Powrót Króla”, czyli drink zainspirowany nie tylko koroną, jaka widnieje na butelce wódki Orkisz, ale również świetnym comebackiem Orkiszu na destylatorskie salony – a właściwie na stoły – w postaci trunku najwyższej jakości.

Skład tego koronowanego drinka to:

Nasz barman nie miał problemu z przygotowaniem tego drinka, zwłaszcza, że mógł korzystać z profesjonalnego arsenału. W jego mistrzowskim shakerze znalazła się zatem bazylia wraz z pozostałymi składnikami, a 20 sekund na mieszanie tego zestawu wykorzystał nie tracąc ani sekundy na zbędne ruchy. Odcedzanie przez sitko i dekoracja drinka listkiem bazylii też wyszła mu jakby bardziej widowiskowo. I w porównaniu do efektu, jaki my uzyskaliśmy w domu miksując ten koktajl, tu rzeczywiście Paweł uzyskał kolor zielony. Całość wyglądała i smakowała wyśmienicie! Zdecydowanie w głosowaniu redakcji ten drink jest niekwestionowanym liderem.

"Powrót Króla"
"Powrót króla"

Czas na ostatni drink z orkiszowej serii, który najpierw zrobiliśmy w domu, aby później móc porównać, jak smakuje w wykonaniu zawodowca. Zamawiamy „Górala”!

Składniki:

  • 40 ml wódki Orkisz
  • 25 ml switchela miodowego (sposób przygotowania)
  • 10 ml soku z cytryny
  • Top up (uzupełnienie) cydr jabłkowy
  • Grejpfrut zest (ścięta wierzchnia część skórki)
  • Lód: kostki

Przyznajemy i chylimy czoła w uznaniu wyższości - zawodowy barman potrafi lepiej obsługiwać shaker niż my. W  jego wykonaniu mieszanie wszystkich składników drinków jest miłe dla oka i widać tu lata praktyki. Przecedzony koktajl później zostaje wlany do szklanki wypełnionej lodem i uzupełniony cydrem jabłkowym. Następnie kilka ruchów łyżką, zest z grejpfruta na wierzchu koktajlu i „Góral” zostaje nam zaserwowany.

"Góral"
"Góral"

Musimy przyznać, że w naszym eksperymencie drinki zaserwowane przez profesjonalistę bardziej nam smakowały , ale może dlatego, że lubimy atmosferę coctail barów i to, że ktoś przygotowuje płynne rarytasy specjalnie dla nas – to samo jednak mogą odczuwać wasi goście, którym wy zaserwujecie te trzy oryginalne i bez wątpienia efektowne drinki.

Drinki na bazie wódki Orkisz
Trzy koktajle wykonane przez profesjonalistę prezentują sie efektownie.

Jesteśmy jednak absolutnie przekonani, że najważniejszym elementem w ich wykonaniu jest dobór alkoholu. Orkisz Royal Spelt Vodka dzięki subtelnemu charakterowi i doskonałej jakości jest fantastyczną bazą wyrafinowanych drinków, które może wykonać zarówno zawodowy barman w coctailbarze jak i każdy z nas. To kwestia wprawy, a mawiają przecież, że trening czyni mistrza.

Z chęcią przeczytamy w komentarzach, jak wypadły wasze próby wykonania „Półtora Metra”, „Powrotu Króla” i „Górala” w domowych warunkach. Warto się odrobinę wysilić, bo efekt końcowy zaskoczy szczególnie żeńską część naszych gości.

Ireneusz Różański
(specjalne podziękowania dla Pawła Hyby, szefa baru w The Roots)

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie