Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Kurczak chili z pieczarkami

Męska kuchnia

Męska kuchnia Kurczak chili z pieczarkami

Lekko pikantne danie, idealne w duecie z gotowanymi ziemniaczkami. Cały sekret jego smaku kryje się w marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, chrupiące i bardzo aromatyczne.

Tagi: kurczak , obiad

Męska kuchnia Kurczak chili z pieczarkami

Składniki (4 porcje)

  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Marynata

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę do kurczaka: czosnek obierz i zmiażdż, pietruszkę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
     
  2. Kurczaka włóż do plastikowego woreczka, wlej do niego marynatę i szczelnie zawiąż. Odstaw na 20 min do lodówki.
     
  3. Przygotuj pieczarki: umyj je i pokrój w plastry.
     
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, podsmażaj na nim pieczarki, aż lekko się zrumienią. Zdejmij z ognia.
     
  5. Wyjmij zamarynowane filety kurczaka, razem z płynem dodaj je do pieczarek na patelni i ponownie postaw całość na mały ogień. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 min, aż mięso kurczaka stanie się białe i lekko kruche (natnij delikatnie mięso nożem i sprawdź czy w środku nie jest surowe). Sos ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
     
  6. Gotowe filety przełóż na półmisek, wyłóż na nie podsmażone pieczarki i podawaj, najlepiej z gotowanymi ziemniaczkami polanymi jogurtem naturalnym i posypanymi drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kurczaka w sosie po wyłożeniu na półmisek możesz delikatnie polać kremem balsamicznym (można dostać w sklepach z żywnością z całego świata lub supermarketach). Danie możesz ozdobić wszelkiego rodzaju świeżymi ziołami lub grubo zmielonym czarnym pieprzem. Dla podkreślenia aromatu chili możesz też ułożyć na gotowym daniu 2-3 malutkie czerwone ostre papryczki.

Jak szybko obrać czosnek?

Aby szybko i dokładnie obrać czosnek, włóż potrzebną ilość ząbków czosnku do garnka, przykryj pokrywką i, dobrze przytrzymując całość, porządnie wstrząśnij. Potrząśnij kilkakrotnie z całych sił i otwórz garnek. Zobaczysz, że czosnek obrał się sam :-)

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

Spaghetti z surową szynką
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

M.Mazik
14 kwietnia 2012 o 10:53
Odpowiedz

Wygląda apetycznie - kurczak, pieczarki i chili do dobra kompozycja.
Spróbuję zrobić.

~M.Mazik

14.04.2012 10:53
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty