Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Gryczane naleśniki na winie

O facecie Gryczane naleśniki na winie

Przepis na winne naleśniki – tym razem z winem białym. Tak przygotowana pasta z fasoli jest jedwabiście gładka, a dość pikantna i świeża salsa dodaje potrawie dodatkowego kolorytu i smaku. Sprawdźcie ten przepis!

O facecie Gryczane naleśniki na winie

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki gryczanej
  • ok. 1/2 butelki białego wina (tu: półsłodkie, można użyć dowolnego)
  • trochę rukoli
  • 2 puszki fasoli red kidney (każda po 200 g)
  • pęczek pietruszki
  • tabasco
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
  • glassa balsamiczna do dekoracji

SALSA

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kilka korniszonów
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 zielone chilli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść świeżych listków mięty
  • trochę soku z cytryny
  • oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj pastę – w blenderze zmiksuj fasolę (odsączoną), pietruszkę, trochę tabasco, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i oliwę. W razie potrzeby, dodaj trochę wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
     
  2. Przygotuj salsę – posiekaj wszystkie składniki (prócz kaparów, ale jeśli wolisz, je również możesz posiekać), dodaj trochę soku z cytryny i oliwy według uznania.
     
  3. Przygotuj ciasto na naleśniki – roztrzep dwa jajka, dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Wlej tyle wina, by uzyskać płynne ciasto, dodaj pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wina, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.
     
  4. Usmaż naleśniki.
     
  5. Każdy naleśnik porządnie posmaruj pastą, dodaj trochę rukoli i złóż go na ćwiartkę.
     
  6. Na wierzch tak przygotowanego naleśnika wyłóż porcję salsy.
     
  7. Całość udekoruj glassą balsamiczną.
     

 

Przepis przygotowany przez serwis

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie